Social media

Wat is het verschil tussen een Facebook-bericht promoten en adverteren?

0

Maak jij al gebruik van de diverse advertentiemogelijkheden die Facebook biedt? Als je aan de slag gaat met Facebook-advertenties, is het vooraf lastig om te weten welk soort advertentie het meest oplevert voor jouw bedrijf. En eerlijk gezegd kan het soms verwarrend zijn, met de vele advertentiedoelstellingen die Facebook momenteel te bieden heeft.

Waar begin je? Wat werkt wel en wat niet? Welke doelgroep sluit hierop aan? Is het promoten van mijn bericht voldoende of moet er een doelgerichte advertentiecampagne gemaakt worden? Oftewel: te veel vragen die je sneller doen neigen naar ‘ff op bericht promoten klikken’. Wil je weten waarom het beter is om te adverteren in plaats van een bericht even snel te promoten? Lees dan verder.

Wat betekent het om een Facebook-bericht te promoten?

Het promoten van een Facebook-bericht is eenvoudig en vaak erg verleidelijk, omdat het snel ingesteld is. Het enige wat je moet doen, is op de knop ‘bericht promoten’ klikken, een paar target- en budgetopties invullen en je bent ready to go!

Als je kiest voor het promoten van een reeds geplaatst bericht wordt het, afhankelijk van welk budget je kiest, frequenter en aan meer mensen vertoond in de nieuwsfeed. Dit kan al starten vanaf €2 per dag.

Daarnaast denkt Facebook ook graag met je mee. Vaak ontvang je als paginabeheerder een melding dat een van je berichten organisch goed scoort en dat het bericht nog beter zou scoren als je een klein budget gebruikt om het bereik te vergroten. Als je je Facebook bereik vergroot, kan je pagina-inhoud hoger worden weergegeven in de nieuwsfeed van de doelgroep die je target.

Wanneer promoot je een Facebook-bericht?

 • Je wil meer van je huidige volgers de berichten laten zien
 • Je bent een starter in adverteren en wil eerst ‘bericht promoten’ uitproberen
 • Je hebt een bericht dat goed presteert en bezoekers naar je website leidt, maar je wil het net dat extra duwtje in de rug geven

Het promoten van een Facebookbericht is een manier om direct meer betrokkenheid te creëren voor mensen die je Facebookpagina al volgen. Maar let op! Wil je nóg meer sturing geven aan wie je wilt bereiken, dan is het promoten van een bericht best wel beperkt.

 • Je kunt maar uit een paar doelgroepen kiezen. Meestal zijn dat je fans, de vrienden van je fans en een doelgroep op basis van leeftijd, geslacht en woonplaats
 • Je kunt niet aangeven waarvoor je jouw advertentie wil optimaliseren: wil je bijvoorbeeld meer likes of juist meer kliks naar je website?
 • Zodra het bericht gepromoot is, kun je het niet tussentijds aanpassen

Dit zijn slechts enkele beperkingen, maar wel al een aantal factoren die in belangrijke mate bepalen of jouw advertentie succesvol gaat zijn. Wat adverteerders vervolgens merken, is dat de advertenties niet goed scoren. Er is te weinig resultaat. De volgende stap is opgeven en hard roepen dat ‘bericht promoten’ niet werkt.

Wanneer zet je een Facebook-advertentiecampagne in?

Het maken van een volledige advertentiecampagne op Facebook is toch wel wat meer werk dan het promoten van een bericht. Maar het goede nieuws is dat alles meetbaar is en de resultaten overzichtelijk worden weergegeven op campagne-, advertentieset- en advertentieniveau. Als je een campagne wil maken, ga je naar het advertentiebeheer in de Facebook-bedrijfsmanager.

Wat is je doelstelling?

Als je aan de slag gaat met Facebook-advertenties, moet je een doel voor je advertentie hebben. Je kunt advertentiedoelstellingen kiezen binnen Facebook ad manager. Enkele voorbeelden zijn het opbouwen van merkbekendheid, het genereren van betrokkenheid van een bestaand bericht en het maximaliseren van verkeer naar de website.

 • Welk advertentiedoelstelling ga je inzetten voor je advertentie?
 • Hoe richt je de advertentieset in? Denk aan doelgroep, plaatsingen, budget en planning
 • Hoe geef je de advertentie vorm? Denk aan identiteit, indeling, media en tekst

Wie is je doelgroep?

Hoe omschrijf je jouw ideale klant? Je kunt je doelgroep bepalen op basis van locatie, leeftijd, geslacht, beroep, interesses en meer. Hoe specifieker je bent met het bepalen van jouw doelgroep, hoe beter de advertentieresultaten zullen zijn.

Vragen om je doelgroep inzichtelijk te krijgen zijn:

 • Bestaat mijn doelgroep uit mannen, vrouwen of beiden?
 • Hou oud is mijn doelgroep?
 • Waar woont mijn doelgroep?
 • Waar werkt mijn doelgroep en in welke functie?
 • Welke opleiding heeft mijn doelgroep?
 • Welke talen spreekt mijn doelgroep?
 • Heb ik de e-mailadressen of mobiele telefoonnummers van mijn doelgroep?
 • Bezocht mijn doelgroep onlangs mijn website?

Tips voor een goede advertentie

 • Weet je lezer te prikkelen! Zorg ervoor dat ze niet verder scrollen
 • Afbeeldingen en/of video’s zijn een must
 • Geen lange eindeloze, suffe teksten, maar get to the point!
 • Kijk hoe je advertentie scoort en test met verschillende varianten in tekst en afbeelding

Welke afbeelding plaats je in een advertentie?

Als je duidelijk in kaart hebt gebracht wie jouw doelgroep is, zoek je een aantrekkelijke afbeelding die de aandacht trekt. Kies voor de juiste kleuren in jouw huisstijl en ga voor eigen beeldmateriaal in plaats van stockfoto’s. Gebruik niet meer dan 20 procent tekst in je afbeelding. Meer tekst kan het bereik verkleinen, of Facebook kan dan zelfs de hele advertentie afkeuren. Natuurlijk gebruik je hiervoor de juiste afmetingen.

 • Page Like Ads: 1200 x 444 pixels
 • Photo Ads: 1200 x 1200 pixels
 • Video Ads: 1200 x 675 pixels (bestand minder dan 1 gigabyte)
 • Link Ads: 1200 x 628 pixels
 • Carousel Ads: 600 x 600 pixels (minimum), 1080 x 1080 pixels (aanbevolen)
 • Offer Ads: 1200 x 628 pixels
 • Event Ads: 1200 x 444 pixels
 • Mobile App Ads: 1200 x 628 pixels
 • Desktop App Ads: 1200 x 628 pixels
 • Video Ratio: 16:9 (landscape) 1:1 (vierkant), 4:5 (verticaal) 2:3 (Verticaal) en 9:16 (Instagram Stories)

Wat is je advertentiebudget?

Kies bij het inplannen van je budget voor looptijdbudget, zodat je vooraf weet hoeveel je gaat uitgeven en hoe lang de advertentie zal lopen. Vergeet niet dat wanneer je een Facebook-advertentiecampagne opzet, je deze na 48 uur moet checken om te zien wat de relevantiescore is. Als deze te laag is, kun je de advertentie bijsturen door bijvoorbeeld de tekst iets te wijzigen, een andere afbeelding in te laden of de doelgroep aan te passen. Advertenties zijn niet iets wat je één keer kunt instellen en kunt vergeten. Ze vereisen constante optimalisatie en enig begrip van hoe je het tussendoor kunt bijsturen.

Wanneer is een Facebook-advertentiecampagne een goed idee?

Het opzetten van een Facebook-advertentiecampagne is een goed idee als:

 • Je meer geavanceerde kennis van Facebook-advertenties hebt
 • Je het bereik wil uitbreiden met behulp van bijvoorbeeld een look-a-like doelgroep. Dit is een vergelijkbare doelgroep waarbij je nieuwe mensen bereikt die waarschijnlijk interesse hebben in je bedrijf, omdat ze vergelijkbaar zijn met de klanten die belangrijk voor je zijn. Bijvoorbeeld mensen die je pagina leuk vinden of die je website hebben bezocht
 • Je het bereik wil uitbreiden met behulp van een lijst met e-mailadressen van mensen die zich hebben ingeschreven op jouw nieuwsbrief
 • Je betrokkenheid wil creëren met een al geplaatst bericht op de tijdlijn. Zoals reageren op de advertentie, een opmerking plaatsen of de advertentie delen, een aanbieding claimen, een foto of video bekijken of op een link klikken
 • Je een specifiek doel voor ogen hebt en het promoten van een bericht niet voldoende is om je doelgroep te bereiken

Bovendien kun je ook call-to-actionknoppen toevoegen aan de Facebook-advertenties, zodat je doelgroep een richting op wordt gestuurd. Door ze bijvoorbeeld door te verwijzen naar:

 • Downloaden
 • Aanvangstijden bekijken
 • Meer informatie
 • Nu luisteren
 • Chatbericht sturen
 • Menu bekijken
 • Shoppen
 • Registeren

Meetmomentje dankzij de Facebook-pixel

Met behulp van de Facebook-pixel analyseer en meet je de effectiviteit van je advertenties. De Facebook-pixel gebruik je om inzicht te krijgen in welke acties mensen uitvoeren op je website en welke doelgroepen interessant zijn om te bereiken. Dankzij de Facebook pixel kun je:

 • De juiste mensen bereiken
  Vind nieuwe klanten of mensen die een specifieke pagina hebben bezocht of een gewenste actie op je website hebben uitgevoerd. Maak een vergelijkbare doelgroep om meer mensen te bereiken die lijken op je beste klanten.
 • De verkoop stimuleren
  Stel automatisch bieden in om je te richten op mensen die het waarschijnlijkst een actie zullen uitvoeren die belangrijk voor je is, zoals het doen van een aankoop. Bekijk hoe je je advertentiesets optimaliseert voor conversies.
 • Je advertentieresultaten meten
  Krijg inzicht in hoe succesvol je advertentie is door te bekijken welke acties een direct gevolg zijn van je advertentie. Je kunt gegevens zoals conversies en verkopen bekijken. Ontdek welke gegevens je kunt zien op je Facebook-pixelpagina.

Voor een volledige, stapsgewijze uitleg over het maken van je Facebook-pixel, het toevoegen van de pixel aan je website en het aanpassen van een bestaande pixel verwijs ik je door naar de installatiegids voor Facebook-pixels.

Voldoe aan de verplichtingen van de AVG

Maak je gebruik van de Facebook-pixel? Zorg dat je voldoet aan de AVG. Dit omvat  het hebben van een geldige rechtsgrondslag om gegevens te verwerken en, onder wetgeving voor cookies, het verkrijgen van geïnformeerde toestemming vooraf voor de opslag van en toegang tot cookies of andere gegevens op het apparaat van een persoon. Facebook heeft een toestemmingsgids voor websites en apps ontwikkeld met daarin praktische richtlijnen en effectieve methoden voor deze toestemmingsvereisten. Het niet naleven van de AVG kan leiden tot aanzienlijke boetes, die voor bepaalde schendingen kunnen oplopen tot maximaal 4 procent van de totale jaaropbrengst.

Kortom, Facebook blijft een interessant medium om een bericht te promoten of om ermee te adverteren. Dus, maak tijd en budget vrij! Zeker nu je weet dat met een specifieke doelgroep de relevantie van je advertentie vaak relatief hoog zal zijn. Natuurlijk kost het wel enige focus om te zien wat wel en wat niet werkt voor jouw bedrijf en dien je te voldoen aan de AVG-voorwaarden.