Content

Telefonische domeinnaamfraude, dit moet je weten

0

Onwetende ondernemers blijven onverminderd doelwit van internetfraude. Een veelvoorkomende vorm hiervan is domeinnaamfraude via telefonische acquisitie. Je wordt dan gebeld met de mededeling dat iemand anders jouw domeinnaam wil registreren in een andere extensie, maar dat jij als eerste mag kiezen.

In dit artikel krijg je antwoord op de vraag ‘Hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt en wat moet je doen als je er toch bent ingetuind?’

Zo werkt deze domeinnaamfraude

Je wordt door iemand gebeld met een vervelende mededeling: een andere partij wil jouw domeinnaam registreren in een andere extensie (bijvoorbeeld .com). Op de vraag wie deze partij is, kan op grond van ‘privacyredenen’ geen uitspraak worden gedaan.

Wel weet de persoon in kwestie te vertellen dat het een partij is die actief is in dezelfde branche. Misschien een concurrent die wil meeliften op jouw goede naam?

Gelukkig heeft de beller ook goed nieuws, want als houder van de .nl-extensie heb jij het ‘eerste registratierecht’. Of je alleen even akkoord wil gaan met het registreren van de domeinnaam in de andere extensie, want anders moeten ze de domeinnaam ‘vrijgeven’.

Vervolgens word je onder druk gezet om een akkoord te geven op het registreren van de domeinnaam in een andere extensie. Vaak tegen een veel hoger (marktconform) tarief en gelijk voor de duur van 10 of 15 jaar.

Hoe herken je domeinnaamfraude?

  • Je wordt ongevraagd gebeld of per e-mail benaderd
  • De beller identificeert zich als een onafhankelijke toezichthouder
  • Iets als een ‘eerste registratierecht’ bestaat niet
  • Ook de wettelijke verplichting om dit te melden bestaat niet
  • Er moet snel beslist worden, vaak direct
  • Het te betalen bedrag is hoger dan marktconforme tarieven
  • De domeinnaam moet voor langere tijd worden geregistreerd

Tegenwoordig worden ondernemers ook per e-mail benaderd met hetzelfde verhaal. Ook hier geldt: ga er niet op in. – Internetredactie, Opgelicht?!*

*Opgelicht?! is een televisieprogramma met reportages over oplichtingspraktijken. In 2015 hebben zij al eens aandacht besteed aan dit onderwerp. 

Hoe kun je domeinnaamfraude voorkomen?

Het voorkomen van deze acquisitiefraude is erg lastig. Blijf daarom altijd achterdochtig als je wordt benaderd met een verhaal in dergelijke strekking. Ga nooit zomaar akkoord met een voorstel.

Mijn advies? Kap het gesprek af en geef aan dat je geen interesse hebt. Ze zullen dan in veel gevallen gewoon doorgaan met het volgende slachtoffer. Neem bij twijfel altijd contact op met je domeinnaamregistrar of hostingprovider. Als de domeinnaam namelijk nog vrij is, kunnen zij deze direct voor je registreren.

Laat je nooit telefonisch onder druk zetten. Neem bij twijfel altijd contact op met je domeinnaamregistrar voor verder advies. – Maarten Simon, SIDN*

*SIDN regelt de registratie van de .nl-domeinnamen. Daarnaast ontwikkelen zij producten en diensten die bijdragen aan een veiliger internet.

Wat kun je doen als je er toch bent ingetuind?

Het advies is om in alle gevallen melding te maken bij de Fraudehelpdesk en aangifte te doen bij de politie. Ook als je nog geen overeenkomst bent aangegaan. Hoe meer partijen zich melden, hoe groter de pakkans.

Ben je wel een overeenkomst aangegaan? Lees dan verder.

Juridische grondslag van de overeenkomst

Ben je een overeenkomst aangegaan, dan kun je deze laten vernietigen op grond van dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden. We spreken hier ook wel van ‘gebrek in de wilsvorming’. Je bent in dat geval zelfs slachtoffer van een misdaad.

Volg onderstaande stappen om de overeenkomst te laten vernietigen:

  1. Schrijf een schriftelijk verweer waarin je tot vernietiging over wil gaan op grond van dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden.
  2. Onderbouw je verweer en refereer naar onjuistheden zoals het ‘eerste registratierecht’.
  3. Verstuur het verweer zowel per e-mail als aangetekende post.
  4. Hierna is de overeenkomst in principe vernietigd.

domeinfraude-rapporteren

Mocht je ondanks het schriftelijk verweer toch aanmaningen ontvangen of wordt er gedreigd met een incassobureau? Dan ligt het initiatief bij de tegenpartij om het aan de rechter voor te leggen. Pas na een uitspraak van de rechter kun je worden gedwongen om daadwerkelijk te betalen.

Bij de rechter kun je aantonen dat de overeenkomst tot stand is gekomen door dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden, en dat je terecht tot vernietiging van de overeenkomst bent overgegaan. Let wel, individuele gevallen zijn te allen tijde leidend voor een gerechtelijke uitspraak.

Er zijn dagelijks tientallen bedrijven die aan de druk toegeven en op grond van onjuiste informatie (mondelinge) overeenkomsten voor 10 of 15 jaar afsluiten. – Jeroen Thiele, Berntsen Mulder Advocaten*

*Advocaten Jeroen Thiele en Madhavi Nagessersing van Berntsen Mulder Advocaten houden zich bezig met domeinnaamfraude en de aanpak daarvan.

Wat kun je doen als je al hebt betaald?

Heb je al betaald? Dan is de kans groot dat je het geld kwijt bent. Het neemt niet weg dat je er verstandig aan doet om de overeenkomst te vernietigen door eerder genoemde stappen te volgen. In je verweer vraag je tevens om restitutie van de onverschuldigde betaling.

Blijft de betaling uit, dan is het mogelijk om een jurist in te schakelen om betaling via de rechter af te dwingen. Helaas is het vaak zo dat de proceskosten hoger zijn dat het te vorderen bedrag. Hierdoor laten veel slachtoffers het erbij zitten.

Deel je ervaring

We hopen dat je door het lezen van dit artikel bent gewaarschuwd voor deze vorm van internetfraude.

Heb je een vraag, opmerking of wil je jouw ervaring delen? Reageer dan onderaan het artikel!