5 persoonlijke levenslessen voor jou als marketeer én je doelgroep

5 persoonlijke levenslessen voor jou als marketeer én je doelgroep

Ons werkveld gaat niet alleen over SEO, SEA, Adwords of remarketing. Het gaat ook over mensen, hun emoties en hoe zij balans vinden. Hoe vind je een goede work-life-balance? Bij deze presenteer ik een aantal levenslessen voor marketeers- en niet-marketeers!

Op Dept Festival werd uitgebreid aandacht besteed aan deze onderwerpen. Wat kunnen we bijvoorbeeld van Tibetaanse monnik Tulku Lobsang oppikken over het vinden van geluk? Mijn geleerde lessen wil ik jullie natuurlijk niet onthouden.

1. Geef de tijd terug aan mensen

Tijd, het onderwerp van onze tijd. Iedereen heeft er te weinig van, zaken als social media nemen er te veel van in en echt sociale activiteiten krijgen te weinig prioriteit (of zullen we het ‘prioritijd’ noemen). De invloed van digitale ontwikkelingen op onze uren is groot en staat vaak in negatief daglicht.

Dat kan anders, stelt Franklin Schamhart. Zijn tip? Stimuleer en gebruik in digitale producten de kracht van beïnvloeding om tijd terug te geven aan mensen. Zo geeft hij als voorbeeld de nieuwsbrief die een gebruiker automatisch uitschrijft als blijkt dat hij/zij de input nooit opent of leest. Simpel, maar doeltreffend!

2. Werk is het excuus wat altijd werkt

The busyness cycle, een mooie woordspeling voor een uitdaging die we allemaal kennen. Ik kan me nog herinneren dat NRC enige jaren een goed stuk schreef hierover onder de mooie titel ‘Alleen sukkels hebben het druk’. We leven volgens onze agenda, rennen van taak naar taak en nemen het werk veelal mee naar huis. En dat heeft zijn weerslag op onze levens. De oplossing volgens Dept’s digital marketingconsultant Marieke de Jong? Geef minder om je werk.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig geeft de Jong ook concrete tips om dit te bereiken. De meest toepasbare tip is om tijd om je zorgen te maken in je schema in te bouwen (worry-time). Elke dag, 5 minuten voor je naar huis gaat, geef je jezelf wat minuten om je druk te maken over alles waar je je over druk over maakt. Geef je er aan over, werk het uit je systeem. En dan rijd je zorgeloos naar huis. En er dan niet meer ‘s avonds over piekeren, hé?

Een andere handige tip die ze benoemt, die net wat moeilijker uit te voeren maar daarmee niet minder belangrijk is, is: herken je warning signs. Welke kleine gedragsveranderingen kun je in jezelf herkennen die aanduiden dat je werk wellicht even te veel is, dat je focus verliest? Dit kan variëren van een verhoogde koffie-intake tot het isoleren met je koptelefoon op, of je lunch opeten achter de computer. Herken je signalen en wees je er bewust van!

3. Relax, relax, relax

Bij de Green Room staat iedereen met gesloten ogen en hoor ik Wouter Dirks tellen. Ze doen een meditatie-oefening waarbij gedurende één minuut elke ademhaling geteld wordt – zo verneem ik. “Meditatie is een fantastische manier om meer bewust te zijn, meer in het moment te leven (net zoals een skydive, zegt Dirks). En, zelfs 1 minuutje kan al veel goeds brengen.”

Interessant aan zijn talk is dat hij iedereen weet mee te nemen, door een goede dosis empathie en realisme. Zo heeft hij een uitdaging voor iedereen die zich herkent in het volgende: “Mocht je denken dat je al bewust leeft en in het moment bent, of het niet nodig hebt….”. Probeer eens de test: ga gedurende één dag door elke deur met je rechtervoet voor. Dit zou bewust in het leven staan moeten bevorderen. Het klinkt makkelijk, maar volgens Dirks is dat het niet. Ik quote ‘Het is bijna onmogelijk’. Wie durft de uitdaging aan?

deptfest

4. If no one hates it, no one loves it

Erik Kessels, van het welbekende KesselsKramer, weet als geen ander het publiek te boeien. Naast fantastische oneliners weet hij ook snel en duidelijk belangrijke lessen over te brengen. Wat het meest blijft hangen: als niemand het haat, houdt ook niemand er van. Nu is dat een les die we in verschillende bewoordingen kennen en die niet door Kessels zelf is verzonnen, maar dat maakt het niet minder juist en niet minder krachtig om te horen.

Een van zijn projecten die goed deze lijn volgt, is de 13e van zijn Useful Photography-series, waarin hij tweeduizend (openbare) foto’s van penissen heeft gebundeld. In zijn ‘day in the life of Dick‘ zie je ze op verschillende tijdstippen, locaties en in verschillende poses. Een uniek en uiterst vermakelijk project.

Ander voorbeeld? Hoe ze hun eerste klant, een budgethotel in Amsterdam, op de markt hebben gezet als het slechtste hotel ooit. Met slogans als ‘Now, a bed in every room‘ en ‘Same hotel, lots of new complaints‘ of de mooie stunt van complimentary-items die je uit kunt knippen, met recht een love it- or hate it-project. Ook grappig: nu zijn er gasten die er heen gaan voor de ‘slechtste hotel ervaring’ en het eigenlijk te goed vinden (en daar weer over klagen…).

5. Verander jezelf en niet de ander

Op de werkvloer, in familie, vrienden of onze partner: er is vaak iets wat we zouden willen veranderen. Maar, volgens Tibetaanse monnik Tulku Lobsang heeft dat niet zo veel zin: veranderen moet je zelf doen. Je kunt proberen de wereld te veranderen, maar als je zelf niet verandert, heeft dat geen enkele zin. De magie zit in jezelf en dat maakt ons als mensheid zo bijzonder. Anderen veranderen maakt ons niet blijer, onszelf veranderen wél.

Changing yourself is the way to change the world. – Tulku Lobsang

En, voor het gemak even zijn eigen Engelse toevoeging, dat klinkt in dit geval toch net wat fijner:

Change is not the problem. Change is always correct; it never makes a mistake. It is our ignorance and rejection of change that is the problem. No matter how strong we are, we can’t fight change! We will only suffer. The problem is that change happens without direction. The moment we use change is the moment of our liberation. We just need to give a direction to change. – Tulku Lobsang

Een leven lang leren

Persoonlijke groei, een goede balans, meer rust vinden: het zijn onderwerpen die blijven interesseren en waar groei in nodig blijft. Geen wonder dat er zo veel zelfhulpboeken over geschreven zijn. Voor marketeers kan het een kans zijn, voor zowel zichzelf als voor de doelgroep. De consument van vandaag wil veelal persoonlijke groei, hij wil die balans. Door hierin te ondersteunen, of enkel te begrijpen en te luisteren, kan een merk dichterbij komen.

Marketing is emotie en de krachtigste merken hebben een échte relatie met de consument: in zowel kracht als zwakte. Zolang we maar niet gaan proberen anderen te veranderen. 😉

Blog