Social media

Instagram Shopping: 5 tips voor meer conversie

0

Het laten groeien van je aantal volgers, het vergroten van je betrokkenheid en het aangaan van veel interactie. Dat is waar je aan denkt bij Instagram-marketing. Maar dit social platform kun je ook goed inzetten voor e-commerce. Hoe je dat doet? Ik leg het je uit.

Instagram blijft groeien en komt met steeds meer features, die met name interessant zijn voor online winkels en e-commercemerken. Er zijn nu 3 manieren om de (directe) verkoop via Instagram te stimuleren:

  • Producten taggen in Instagram-posts
  • Producten taggen in Instagram Stories
  • Swipe up-functie in Stories

Met deze functies kun je volgers gemakkelijker omzetten in (potentiële) klanten. Deze ‘nieuwe’ features zijn allemaal leuk en aardig, maar het draait alsnog om een gedegen strategie. In dit artikel geef ik 5 tips voor het genereren van meer conversie via Instagram.

1. Product tagging (shoppable posts)

Voorheen was het niet mogelijk om binnen je feed te linken naar je producten. Vaak werd dit opgelost door een verwijzing naar de biografie met de tekst ‘link in bio’, omdat je wel één linkje kunt plaatsen in de bio van je Instagram-profiel. Nu kun je, met de komst van de shoppable posts, producten taggen in berichten. Deze shopping-functie binnen Instagram maakt het consumenten gemakkelijker om een product aan te schaffen. De totale klantreis, van de ontdekking tot de aankoop, kun je nu dus binnen Instagram afleggen zónder het platform te verlaten.

Als bedrijf is het taggen van producten net zo eenvoudig als het taggen van een persoon in bericht, aldus Instagram zelf. Dankzij het tabblad ‘Shop’ kunnen consumenten gemakkelijk zien welke posts van een bepaald merk shoppable posts zijn.

Shoppable posts Instagram

Voordat je aan de slag kunt met deze shoppable posts, is er een aantal vereisten waar je aan moet voldoen:

Ook al verwijs je in je Stories naar producten, veel Instagrammers komen via hun feed alsnog bij je profiel terecht. Het is daarom slim om in ieder geval een link op te nemen in je bio.

2. Link in bio & Linktree

Het genereren van verkeer via je Instagram-biografie is een effectieve manier om te verkopen via Instagram. Zorg er dan wel voor dat de desbetreffende link in bio responsive is voor mobiel, aangezien je volgers met name via de Instagram-app bij je biografie komen.

Bij Frankwatching gebruiken wij bijvoorbeeld de tool Linktree. In onze biografie staat de link naar ons Linktree-account, waardoor je binnen Linktree een handig overzicht hebt van de laatst gedeelde links (via zowel posts, als Stories). Het voordeel van Linktree is dat je gemakkelijk analytics kunt bijhouden (hoe vaak is er op een link geklikt en waar komt je verkeer vandaan?). Ook kun je het personaliseren naar eigen wens:

Linktree-Frankwatching

3. Creatief zijn met content

Het perfecte bijschrift bij een Instagram-post. Hoort-ie kort en krachtig te zijn? Of kun je ook hierbij de diepte in gaan? Dat ligt aan wat je wil uitdragen en wie je publiek is. Heb je een hoge betrokkenheid en veel interactie? Dan is de kans ook groot dat je volgers (eerder) bereid zijn om de bijschriften uitgebreid te lezen. Je ziet dan ook steeds meer accounts voorbijkomen die berichten plaatsen met lange(re) ondertitels. Op die manier kun je wel het verhaal achter het product vertellen en je enthousiasme voor je product(en) tonen.

Daarentegen is het bij bepaalde producten (of diensten) niet per se nodig om veel tekst te plaatsen onder een post. Een beeld zegt soms meer dan genoeg:

View this post on Instagram

Je weet waar je ze kunt halen. #rumag

A post shared by RUMAG | Nederland (@rumag) on

Accepteer cookies

4. Swipe up in Stories

Merken met een zakelijk account én meer dan 10.000 volgers kunnen een link toevoegen aan hun Stories met de swipe up-functie. Voor e-commercemerken is dit een interessante functie, omdat je dan volgers gemakkelijk(er) kunt stimuleren om een product te kopen (of om meer informatie te krijgen).

Berschka

Een goed voorbeeld vind ik de Stories van Berschka. Dit merk laat zien hoe de producten (in dit geval kleding) in real life staan. Naast de swipe up voegt Berschka ook nog de winkelsticker toe. Daarover later meer.

Voorbeeld-Berschka

Hunkemöller

Een ander inspirerend voorbeeld vind ik Hunkemöller. Dit merk zet de swipe up-functie in Stories strategisch in door de Stories van hun volgers te re-posten en daar vervolgens het desbetreffende product te taggen. Het gaat hen dus niet alleen om de functie, ze zetten hiermee ook hun volgers ‘in het zonnetje’. Op die manier kun je meer context bieden én de interactie aangaan. Gevolg: een hoge(re) betrokkenheid. En sommige mensen hebben een extra duwtje nodig om in te zien hoe goed en leuk jouw product is. 😉

Voorbeeld-Hunkemoller

5. De winkelsticker in Stories

Het was al mogelijk om via je berichten producten te taggen. Volgens Instagram zetten (maandelijks!) meer dan 90 miljoen accounts deze shoppable posts in. Nu heeft Instagram een nieuwe functie ingevoerd: de winkelsticker in Stories. Op die manier kun je als merk vrijwel direct conversie genereren via je Stories.

Welke functie werkt het best?

Er is geen juist antwoord op deze vraag. Het ligt er namelijk aan wat je aanbiedt en wat je publiek is. Daarom is het belangrijk om de functies zoveel mogelijk te testen en op basis van die resultaten te bepalen welke functie voor jouw account het beste werkt als het gaat om verkopen via Instagram. Het kan namelijk ook zo zijn dat een combinatie goed werkt: via zowel je posts, als via Stories. Het is een kwestie van testen, testen en nog eens testen.

Heb jij nog een andere tip als het gaat om conversie genereren via Instagram? Ik ben benieuwd! Laat het weten in een reactie onder dit artikel.