Content

Hoe vind ik de juiste influencer voor mijn campagne?

0

Het valt niet mee om de juiste influencer te vinden voor je campagne. Hoe pak je dat aan? En waar moet je allemaal op letten? Dat vertel ik je in dit artikel.

Als je met dit stappenplan je campagne hebt ontwikkeld, dat weet je inmiddels welke doelgroep je wil bereiken en via welk kanaal. Stel, je wil Instagram-influencers inzetten voor je campagne. Dan zul je op dat platform moeten zoeken welke influencers mogelijk bij je campagne passen. Op Instagram kun je makkelijk zoeken op hashtag, locatie en personen. Als je een influencer hebt gevonden die je aanspreekt, dan adviseer ik altijd om het account op een aantal punten te checken.

1. Engagement

Hoe warm is de relatie met de volgers? Reageren ze op reacties en hebben ze een minimale engagement rate van 5%? Ik ga zelf altijd voor een hoge interactie in plaats van het aantal volgers. Interactie is belangrijker dan bereik. Je kunt de engagement berekenen door de likes en reacties bij elkaar op te tellen en te delen door het aantal volgers x 100. Ik hanteer altijd de 5-5-5 regel.
Wat houdt dit precies in?

  • Een influencer heeft een minimale engagement rate van 5%
  • Een influencer plaatst minimaal 5 posts op Instagram
  • Een influencer heeft minimaal 5.000 volgers

2. Authenticiteit

Controleer altijd of er geen rare samenwerkingen tussen zitten die je niet kunt plaatsen. Het is belangrijk dat een influencer trouw is aan zijn of haar niche. Hiermee bedoel ik te zeggen dat een beauty influencer niet ineens random een auto moet gaan promoten. Let er ook op dat een influencer niet te veel gesponsorde content plaatst. Je wil namelijk niet dat een influencer zichzelf neerzet als een uithangbord.

3. Nepvolgers

Je wil natuurlijk voorkomen dat je met een influencer samenwerkt die nepvolgers heeft. Gelukkig kun je dit al snel opsporen. Tegenwoordig is het heel makkelijk en goedkoop om nepvolgers en likes te kopen. Er zijn veel sites waarbij dit mogelijk is en in Rusland kun je nu zelfs via een vending machine Instagram-volgers en -likes kopen. De vraag is alleen, wie wordt daar nou blij van?

Met verschillende manieren kom je erachter of een influencer wel of niet volgers en likes heeft gekocht. Hieronder licht ik ze toe.

4. Pieken in groei volgers

Denk aan een influencer met 40.000 volgers die in een dag spontaan 10.000 volgers erbij heeft gekregen. Wij zeggen altijd in onze masterclass dat dit alleen mogelijk is als een influencer mee doet aan Temptation Island, mocht dit niet het geval zijn dan moet je onderzoeken waar deze volgers vandaan komen.

5. Lage engagement rate

Heeft een influencer 100.000 volgers en maar 100 likes per foto? Dan weet je ook dat dit niet in verhouding staat. Een te lage engagement rate betekent vaak dat een influencer volgers heeft gekocht. Wel klopt het dat influencers door het nieuwe algoritme van Instagram wat lager zijn gaan zitten in de engagement. Er zijn ook influencers die in groepen zitten met andere influencers en hen bij elke post vragen of ze die willen liken of een reactie willen achterlaten. Het schijnt zo te zijn dat Instagram dit kan detecteren en dat ze daardoor als het ware ‘gestraft’ worden. Ze worden dan niet meer zo veel in het overzicht van hun volgers getoond en krijgen dus minder engagement op hun posts.

6. Volgers uit rare landen

Soms hebben influencers volgers uit bijvoorbeeld de Filipijnen, Ik wil natuurlijk niet te snel oordelen, maar negen van de tien keer weten we dan dat dit gekochte volgers zijn. Het is niet altijd even makkelijk om hierachter te komen en het vereist wat meer huiswerk. Je zou alle volgers uit de lijst af kunnen gaan om handmatig te zien waar deze mensen vandaan komen.

7. Gekke comments

Als een influencer altijd in het Nederlands communiceert maar ineens rare reacties in het Chinees heeft staan onder een post, dan weet je ook dat dit niet van een trouwe volger komt. Maar vaak van een robot. Soms zie je ook weleens dat een influencer een selfie met haar nieuwe lipgloss promoot, maar dat een volger een reactie achterlaat met ‘leuke schoenen’. Terwijl die dus niet op de foto staan.

8. Weinig interactie vanuit volgers

Soms hebben influencers wel veel likes per foto, maar amper reacties onder een post. Dit wil niet altijd zeggen dat er dan iets niet klopt. Maar het is wel goed om te weten dat je hier op moet letten.

9. Volger-/volgers-ratio

Dit noemen we ook weleens de follow-4-follow strategie. Er zijn influencers die onbeperkt accounts gaan volgen in de hoop dat ze worden teruggevolgd. Je kunt dit zien bij een influencer die 4.000 volgers heeft en er 6.000 volgt. Vroeger was dit heel makkelijk, maar nu heeft Instagram een limiet op hoeveel mensen je kunt volgen per uur. Ga ervan uit dat influencers 1 tot 5 procent van hun totale volgers terugvolgt.

Als je het nog steeds niet vertrouwt, dan kun je altijd de statistieken van een influencer opvragen op het moment dat ze een Instagram Business-account hebben. Zij kunnen een printscreen maken van alle data, zodat je precies weet waar hun volgers vandaan komen en hoe oud ze zijn.

Als je na deze check een geschikte influencer gevonden hebt, dan kun je hem of haar een DM (persoonlijk bericht) sturen via Instagram. Sommige influencers hebben ook een e-mailadres toegevoegd aan hun bio, je kunt ze dan dus ook e-mailen.

Zo val je op

Je moet je voorstellen dat influencers dagelijks wel 50 mails krijgen van bedrijven om samen te werken. Hierdoor val jij als bedrijf niet meer op en wordt het steeds moeilijker om snel met een influencer in contact te komen. Ik heb een aantal tips waardoor jij toch opvalt tussen al die e-mails:

Maak in de titel duidelijk wat je van ze vraagt

Influencers vinden het fijn als de titel sprekend is. Je kunt in de titel al iets zeggen over de vergoeding.

Voeg relevante emoji’s 🎉🔥🙋🏼toe aan de titel

Hierdoor trek je sneller de aandacht, dan is de kans groot dat ze op je e-mail klikken.

Wees persoonlijk

Zowel in de titel als in de e-mail. Influencers houden er niet van als ze een mail krijgen die gekopieerd en geplakt is. Hierdoor nemen ze je minder serieus en zullen ze niet reageren. Influencers vinden het prettig als je je echt goed hebt verdiept in wie ze zijn.

Stuur geen e-mailtemplate

Het ziet er hartstikke leuk uit om via een e-mailtemplate iets te delen, maar influencers zijn hier over het algemeen geen fan van. Wees wederom persoonlijk. Hiermee kun je echt het verschil maken.

Hou het kort en krachtig

Influencers zijn drukke mensen, omdat ze alles zelf moeten doen. Van PR, administratie, accountmanagement tot contentcreatie. Ze hebben weinig tijd en houden niet van lappen met tekst. Geef dus goed in de e-mail aan wie je bent, wat je van ze verwacht en wat je te bieden hebt. Je kunt altijd een introductie-pdf, een campagnebriefing of misschien wat beelden ter inspiratie toevoegen aan de mail.

Een warme relatie

Vanaf hier gaat het om het bouwen van een warme relatie. Je wil namelijk dat een influencer zo dicht mogelijk bij je bedrijf staat, zodat hij of zijn in staat is om de juiste boodschap over te brengen. Nodig influencers uit voor een kop koffie en ga met elkaar kennismaken. Zo kun je beter begrijpen hoe een influencer denkt, wat hem of haar motiveert en hoe ze het liefst willen samenwerken.