Social media

De nummer 1-fout die ondernemers maken in hun LinkedIn-updates

0

Hoe je een LinkedIn-update schrijft die wél mensen in beweging brengt? Dat vertel ik je maar al te graag, zodat je je niet in de steek gelaten voelt.

Wil jij via LinkedIn heel graag meer klanten vinden? Plaats je een paar keer per week een update in de hoop dat mensen erop reageren, of staat er een nieuw spannend en groot event op de agenda en wil jij dat het volloopt?

Vrijwel iedereen heeft het wel eens meegemaakt. You are not alone. Je organiseert een event, je bent in de eureka!-fase dolenthousiast (je maakt zelfs sprongetjes in de woonkamer!) en je voelt dat je leeft. En dan ga je je ‘unieke event’ promoten. En dan… drie onthutsend teleurstellende weken en een paar slapeloze nachten later, zeg je de hele shit af. Vier deelnemers hebben zich aangemeld. Vier. Holy shit.

Geen zak aan

Vier in plaats van de 75 die je had gehoopt en die het ook echt moesten worden. Nauwelijks reactie op je updates. Je voelt je zo in de steek gelaten. Je bleef maar herhalen wat voor leuks je had bedacht – en aan de prijs kon het ook niet liggen. Wat. Is. Hier. Aan. De. Hand? Beter maar stoppen met dat hele ondernemen? Zo is er geen z*k aan.

Voordat ik die ene fout bespreek die veel ondernemers maken in hun copy (en hoe je wel wervende copy schrijft die daadwerkelijk geld in het laatje brengt) ben ik enorm van de realistische insteek. Soms wéét je namelijk niet waarom het niet lukt. Zo. En positief denken is flauwekul. En mislukking hoort bij het leven.

Vijf broden en twee vissen

Je kunt alles analyseren, maar je weet het niet. Te weinig mensen kennen je, er zijn verhalen over vijf broden en twee vissen en dat dat er ineens heel veel meer werden, maar als je een maillijst hebt van 75 man en je wil je product 200 keer verkopen: lastig. Niet iedereen kent die truc met die vissen.

Gebrek aan sterke copy

Een belangrijke reden dat veel projecten niet lukken: gebrek aan sterke copy. Specifiek: die ene ultieme, echte, urgente behoefte van de klant wordt niet benoemd. Ergo: de herkenning is niet optimaal. Mensen voelen niet ‘Ja, oh, dit wil ik!’

Ik leg het uit en ik laat het je zien. Neem onderstaande update:

‘Wil jij weten wat RET kan betekenen voor je leven?’

Of:

‘Wil jij weten hoe je je eigen haven kunt zijn? Is het tijd om meer te luisteren naar je innerlijke stem?’

Wat is er mis met bovenstaande openingszinnen van updates? Het is niet de echte, primaire behoefte van je doelgroep. En ja, ik durf dat te beweren zonder dat ik je doelgroep ken.

Dé checkvraag die je voor elke post die je plaatst (of elk event dat je organiseert) moet stellen is: wat is echt de behoefte van mijn klant, van degene die ik wil bereiken? Ik zou zeggen: denk er vast over na en kom over vijf minuten met een antwoord. Deal? Dan is mijn volgende vraag: is dat echt wat ze willen of is dat jóúw aanname van wat ze willen? Cruciaal verschil.

Smoorverliefd op je eigen visie

Vooral bij kennisondernemers – mensen die smoor- en smoorverliefd zijn op de methode die zij gebruiken (zoals paardencoaching of RET) – zie ik dat het vaak misgaat. Misschien dat je het herkent: jij hebt een visie. Die visie drijft je. You love it. Je ontdekte het een paar jaar geleden en je hebt gemerkt hoe bijzonder het is. Zoals ik zei: je bent smoorverliefd op de methode. Je klautert regelmatig op daken met een megafoon en begint dan vijf minuten te roepen.

‘Mensen, jullie moeten in het hier en nu blijven! Superbelangrijk. Doe het! In het hier en nu, allemaal! Doe dan, hup, hup!’  

‘Yo, luitjes! Los je jeugdtrauma’s op. Superbelangrijk! Doe het! Laat die trauma’s los! Hallo? Anybody home? Los je jeugdtrauma’s op!’

‘Leidinggevenden allerlanden: echt luisteren! Je moet echt, echt luisteren! Tjonge, jonge: luister nu eens echt!’

Ik maak er een beetje cabaret van, maar eerlijk: met jouw enthousiasme is niks mis. Het is heerlijk als je iets gevonden hebt dat je raakt, bezighoudt en als je ook nog ziet dat mensen er meer van gaan glimlachen, vaker knuffelen met hun geliefde of dat het ze steeds beter lukt om rond tien uur ‘s avonds de ribbelchips en glacékoeken te laten staan.

enthousiasme

Verliefd op je potentiële klant

Maar voor een succesvolle LinkedIn-update, voor goede copy, is het essentieel dat je met name verliefd bent op je potentiële klant. Op zijn verhaal, zijn vraag.  En als je niet verliefd bent (ik ben niet zo snel verliefd, en dat verwijt krijg ik echt supervaak), zorg dan in elk geval dat je de behoefte van die klant volledig in het zonnetje zet.

Waar ligt je klant van wakker, midden in de nacht? Letterlijk. Beschrijf het. En hoe groot is de kans dat hij of zij om 3.24 uur in de nacht, terwijl hij luistert naar de ademhaling van z’n partner, denkt: ‘Ik moet meer naar mijn innerlijke stem luisteren, ja, echt.’

Ik denk het vrij klein, hoewel jij weet dat hen dat wel gaat helpen. Even tussendoor, ik word altijd melig van een term als ‘innerlijke stem’. Mensen die dat schreven, gingen altijd iets heel verheffends doen nadat ze luisterden naar hun ‘innerlijke stem’. Bijvoorbeeld witte tijgers leren mediteren in Nepal.

En nu vraag ik me dus af (ik lag er wakker van om 3.46 uur): Kun je ook dit schrijven?

‘Ik luisterde naar mijn innerlijke stem en trok een berenklauw saté en frikandelletje speciaal uit de muur.’

Kun je dit ook zo gebruiken? Ik hoor het graag! Enfin, terug mijn punt. Waar ligt jouw klant echt wakker van? Adresseer dat in je LinkedIn-update als je je event vol wil hebben. En realiseer je daarbij dat de problemen, wensen of dromen waarvan zij wakker liggen, altijd superconcrete problemen zijn.

Copy met personality

Zo werkt het nu eenmaal. Hoe verdien je een paar honderd euro per maand meer? Hoe ga je je leidinggevende overtuigen van een salarisverhoging? Wat ga je precies zeggen? Hoe zeg je die date af zonder dat die vrouw helemaal over de zeik gaat? Hoe zorg je dat het thuis gezelliger wordt met twee puberjongens? Moet je strenger zijn? Loslaten? Hoe?

Ter verheldering van mijn punt neem ik mijn eigen business als voorbeeld. Ik geloof in copy met personality. Ik geloof dat het cool is als veel meer mensen zich geen fuck aantrekken wat anderen van ze vinden. En dat ze het zakelijk stijve jargon achter zich laten. Gooi wat humor in je copy, wees een leuk merk. Wees. Een. Leuk. Merk.

Terug naar jouw verhaal

Maar is dát waar die creatieve ondernemers die ik help ‘s nachts van wakker liggen? Nope. Jij ligt niet wakker van te weinig humor in je copy. Jij denkt niet: ‘ik moet meer persoonlijkheid in mijn merk’. Jij ligt waarschijnlijk wakker van wat ik aan het begin van dit artikel schreef. Scroll maar eens terug naar boven. Dat is wat je bezighoudt. Heb ik gelijk?

Jij wil meer klanten. Je wil dat er lekker geld binnenstroomt. Jij wilt leuke dingen kunnen doen met je geliefden . Niet altijd zuinig hoeven doen met je centen. En je wil succes. Dus als ik mijn verhaal over humor, personality en anders durven zijn bij jou aan de man wil brengen, moet ik eerst even naar jou, waar jij bent met jouw verhaal, met jouw dromen en verlangens. Kunnen we het daarna over personality hebben. En of je innerlijke stem ook schor kan worden.