Online marketplaces: van bedreiging naar kans

Online marketplaces: van bedreiging naar kans

Online marketplaces (markplaatsen) bestaan al lang, maar groeien exponentieel. Ze schudden de e-commercewereld flink op, doordat ze met een steeds sterkere positie domineren in de markt. Bedrijven kunnen dit zien als een bedreiging, maar wat als er door deze ontwikkeling juist mooie kansen ontstaan?

Google versus marketplaces

Als je kijkt naar het online koopgedrag van consumenten, dan hoeven we je niet meer te vertellen dat we steeds meer online aankopen doen. Een onderzoek van Wunderman commerce toont aan dat 36% van de totale aankopen van de Nederlandse consumenten online plaatsvindt.

Google speelt daarbij al jaren een grote rol in het online zoekgedrag van de consument. Het wordt beschouwd als de meest gebruikte tool voor het starten van een zoekactie. Hetzelfde onderzoek toont aan dat 53% van de Nederlandse online consumenten zijn zoektocht start via Google. Maar het onderzoek laat ook zien dat consumenten steeds meer verschuiven naar marketplaces. 16% van de online consumenten in Nederland start zijn zoektocht al bij een marketplace. In landen zoals Amerika ligt dit percentage al op 55%.

Naar verwachting zal het niet meer lang duren dat we ook in Nederland nog meer overstappen naar marketplaces. Het onderzoek van Wunderman commerce toont ook aan dat de Nederlandse consument het vaakst (33%) uiteindelijk online tot aankoop overgaat via een online marketplace.

Maar wat is een online marketplace precies?

Een online marketplace is een (B2C/B2B) e-commerceplatform waar externe verkopers (third parties) de mogelijkheid krijgen om hun assortiment te plaatsen en verkopen via dit platform. Transacties en dergelijke worden uitgevoerd door de marketplace-eigenaar. Marketplaces zijn er in allerlei vormen en maten. Zo zijn er 3 verschillende soorten marketplaces:

Verticale marketplace

Een verticale marketplace verkoopt verschillende merken/producten/diensten van één productgroep. Bijvoorbeeld The Next Closet, een marketplace voor enkel tweedehands designkleding.

Horizontale marketplace

Een horizontale marktplaats verkoopt verschillende merken/producten/diensten, maar ze hebben allemaal met elkaar te maken. Neem als voorbeeld Booking.com. Je kunt via Booking.com onder andere accommodaties, auto’s en vluchten boeken/huren, maar alles heeft te maken met ‘reizen’.

All-in-one marketplace

Bij een all-in-one marketplace vind je vrijwel alles. De marketplace is niet gericht op één bepaalde productcategorie of doelgroep. Een voorbeeld hiervan is Marktplaats.

Welke marketplaces zijn er in Nederland?

De marketplaces Amazon, eBay, Uber en Alibaba zijn wereldwijd krachtige marketplaces en groeien als kool. In Nederland kennen we ook al heel wat marketplaces.

Marketplaces in Nederland door Peak Capital

Bron: Peak Capital

Bol.com is bijvoorbeeld de grootste e-commercespeler in Nederland met een omzet van 1.220.000.000 euro in 2017. Dit hebben ze mede te danken aan de ruim 20.000 externe verkopers, blijkt uit cijfers van bol.com. Deze cijfers laten zien dat de 20.000 externe verkopers voor 40% van de omzet zorgen. Daarnaast zien we niet enkel dat huidige (bekende en grote) online marketplaces een groei doormaken, maar er verschijnen ook steeds meer nieuwe marketplaces.

Waarom marketplaces interessant zijn

Een e-commercebedrijf starten is nog nooit zo eenvoudig geweest. Een webwinkel bouwen heb je in no-time gepiept en je kunt direct aan de slag. Maar waar vele ondernemers zich in vergissen, is dat juist doordat het zo eenvoudig is, het lastiger is om gezien te worden.

Simpele SEO-trucjes die jaren geleden eenvoudig werkten, werken nu niet meer. Online advertentiekosten stijgen en zijn vaak minder effectief dan voorheen. Daarentegen verandert, zoals eerder benoemd, de customer journey en gaan we online meer aankopen doen. Niet alleen dat, maar de consument stelt ook steeds hogere eisen. Producten dezelfde dag nog in huis hebben, gratis verzendkosten en alles op één plek en zo eenvoudig mogelijk kunnen bestellen. We moeten hieraan kunnen voldoen, willen we zien te ‘overleven’ in een zee van concurrenten.

Online marketplaces vormen in de ogen van de consument dé perfecte oplossing voor hun behoeftes. Kijk maar eens naar bol.com, die ooit startte als boekenverkoper en zich anno 2018 positioneert als een one-stop shop: dé website/hét platform waar je start met het zoeken van je producten. Uit cijfers van de online retailer blijkt dat er dagelijks meer dan 1 miljoen zoekopdrachten uitgevoerd worden op bol.com en er maandelijks 29 miljoen bezoekers zijn. Levertijden die absurd snel zijn en een ijzersterke SEO, daar moet je tegen concurreren.

marketplace bol.com

Bron: bol.com

Daar sta je dan met je eigen webwinkel… Kun jij concurreren met deze onlinespelers? Misschien antwoord je hierop “ja”, maar de volgende vraag is ”wil je dit wel?”. Waarom zou je ook niet ‘gebruikmaken’ van marketplaces als daar je doelgroep al aanwezig is, je doelgroep al vertrouwd is met de desbetreffende marketplace, je traffic en brand awareness kunt creëren en ook nog eens de klant beter kunt bedienen?

Waarom marketplaces minder interessant zouden kunnen zijn

Naast de grote voordelen, kennen marketplaces ook moeilijkheden. Als externe verkoper bied je een product/dienst aan op een marketplace. Dit is niet geheel gratis. Je maakt gebruik van de voordelen van een online marketplace, maar betaalt bijvoorbeeld een fee of commissie. Met andere woorden: je levert een deel van je winstmarge in. Iedere marketplace heeft zijn eigen regels omtrent tegenprestaties.

Verder zijn klanten bij vele marketplaces niet ‘jouw klanten’ meer. Dit verschilt sterk per marketplace, maar neem weer als voorbeeld bol.com. Wanneer een klant jouw product koopt via bol.com, dan krijg jij geen inzicht in de data van de klant. De meeste marketplaces laten het ook niet toe om promotiemateriaal bij te sluiten aan een bestelling.

Maar er zijn wel andere manieren om toch nog klantdata te verzamelen en een langetermijn-klantrelatie aan te gaan met je klant die via een marketplace tot aanschaf is gegaan. Denk bijvoorbeeld aan de klant verleiden via de productverpakking om gegevens achter te laten op jouw webwinkel voor extra garantie.

Tot slot heb je minder vrijheid. Je moet voldoen aan de gestelde eisen van de marketplace. Bij bol.com moet je bijvoorbeeld als externe verkoper voldoen aan de servicenormen. Zo moet je in de meeste gevallen je houden aan levertijden, prijzen en listing. 

Aan de slag?

Als je een starter bent in de e-commercebranche en je from scratch moet beginnen met het bouwen van je webwinkel, dan zijn we van mening dat marketplaces zeker de moeite waard zijn om mee te starten. Een eigen goed vindbare webwinkel bouwen en ook nog eens je logistiek, klantenservice, marketing en dergelijke goed inrichten, kan jaren duren. Marketplaces hebben deze stappen al doorlopen en ontzorgen je hierin.

Maar ook als je al een bedrijf (zowel B2C als B2B) hebt, is het raadzaam om te overwegen om marketplaces in te zetten in de channelmix van jouw bedrijf. Marketplaces bieden je de kans om je verkoopkansen te maximaliseren, omdat marketplaces ook dienen als extra verkoopkanaal en een extra kanaal voor brand awareness.

Ons advies: kies zorgvuldig een interessante marketplace voor je bedrijf uit. Kijk op welke marketplace jouw doelgroep zich bevindt. Iedere marketplace heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het belangrijke is om vast te stellen met welke marketplace jij jouw doelgroep/markt (nog) beter kunt bedienen. Maar ook is het uiteraard belangrijk om te kijken wat de ROI zal zijn en wat je onderaan de streep overhoudt als je verkoopt via een bepaalde marketplace.

Oriënteer je verder ook op:

  • Het aantal bezoekers van de marketplace.
  • Het commissiemodel van de marketplace.
  • De regels van de marketplace. Welke zijn er en kun je hieraan voldoen?
  • De concurrentie. Je wil voorkomen dat je constant een hevige concurrentiestrijd moet aangaan. Bekijk wie jouw concurrenten zijn op de verschillende marketplaces.
  • Het logistieke proces van de marketplace: hoe is dit geregeld? Bij bol.com kun je bijvoorbeeld zelf de logistiek in handen nemen of je maakt gebruik van Logistiek via bol.com.

Zie een marketplace niet als een vijand, maar als een vriend.

De marketplace als vriend

Kortom, e-commerce groeit enorm in Nederland en dat gebeurt onder andere onder invloed van marketplaces. Marketplaces zullen in de toekomst een nog grotere rol spelen in de customer journey. Zoekopdrachten worden in Nederland nu nog grotendeels gedaan via Google, maar hier gaat verandering in komen. Marketplaces gaan de markt verder domineren en zetten al grote stappen.

Ook al zoekt de consument via Google bijvoorbeeld naar een ‘aardappelschiller’, dan staan grote marketplaces zoals bol.com en Beslist bovenaan de zoekresultaten. Zie daarom een marketplace niet als een vijand, maar als een vriend. Zorg ervoor dat je meegaat met deze ontwikkeling en de verandering in de customer journey. Implementeer marketplaces in jouw channelmix en level up your business.

Blog