Content

5 tips voor een goed gevuld blog in 2019

0

Heb je dit jaar veel artikelen geschreven voor op je blog? Hoe ging dat? Ik merk dat er in de zomer minder wordt gepost, logischerwijs door de vakantieperiode, dan een paar maanden weer wat meer en dan is het voor je het weet al kerst en opeens januari. Hoe zorg je nou dat je in 2019 een constante flow aan goede content op je blog kunt publiceren? Ik geef je vijf tips die je hopelijk inspireren om 2019 het jaar van de ‘gevulde blog’ te maken.

1. Evalueer

Welke artikelen hebben het de afgelopen maanden goed gedaan en welke totaal niet? Op welk blogartikel kreeg je veel reacties en welk artikel werd vaak gedeeld? Neem de tijd om de resultaten van eerder gepubliceerde blogs door te nemen.

Je kunt bijvoorbeeld een spreadsheet maken waarin je het aantal views, aantal reacties, gemiddelde tijd op de pagina en nog wat opmerkingen plaatst. Zo heb je één oogopslag een goed overzicht van de top tien artikelen van de website. Borduur daar op voort. Hoe kun je die onderwerpen nog een keer gebruiken? Kun je het onderwerp bijvoorbeeld verder uitdiepen? Of is er een bepaald deel wat je meer kunt belichten? Door het op deze manier aan te pakken vergroot je de kans dat het nieuwe artikel wordt opgepikt door de lezers.

2. Betrek je collega’s

Marketing is van de hele organisatie. Je kunt simpelweg in je eentje – of als marketingafdeling – niet alles opvangen over wat er in de organisatie speelt. Om goede marketing te doen, heb je je collega’s nodig. Ja, ik weet ook dat het betrekken van collega’s bij de marketingactiviteiten niet altijd even makkelijk is.

Wat mij heeft geholpen, is bij alles wat ik vraag – bijvoorbeeld input voor een verhaal of of iemand wil meewerken aan een interview – duidelijk uit te leggen waarom ik dat artikel wil schrijven. Door het hogere doel te verwoorden, krijg ik collega’s vaak over de streep. En heel stiekem ook nog weleens enthousiast.

brainstorm

Samen brainstormen

Naast individuele collega’s te vragen om mee te werken aan een artikel, kan het ook helpen gezamenlijk een kleine brainstorm te houden. Iedere collega spreekt weer met andere mensen in de organisatie, met partners of klanten en heeft andere ideeën. Wat zijn vragen die vaak gesteld worden door klanten? Wat is informatie die collega’s zelf nog vaak opzoeken? Welke artikelen zullen hun werk makkelijker maken?

Als een collega altijd worstelt om een bepaald onderwerp aan een klant uit te leggen, helpt het als je de klant naar een goed artikel kunt verwijzen. Zorg voor een open sfeer en brainstorm samen over mogelijke onderwerpen.

3. Bestudeer je concurrenten

Je hoeft voor je blog echt niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Bekijk maandelijks de blogs van concurrenten. Waar schrijven zij over? Zijn er onderwerpen waar je zelf ook iets mee kunt? Laat je inspireren en uiteraard hoef ik je niet te vertellen dat kopiëren geen zin heeft.

4. Speur je suf

Als professional heb je waarschijnlijk een aantal vaste websites die je volgt om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in je sector. Of nieuwsbrieven. Zorg wel dat het er niet te veel worden en je ze echt doorspit. Daarnaast zijn er handige tools die je bloginspiratie geven. Hubspot heeft bijvoorbeeld een ‘Blog Ideas Generator‘. Je kunt ook naar Answer the Public gaan. Er zijn heel veel tools die kunnen helpen, kijk vooral wat voor jou werkt. Het is een beetje uitproberen.

Verder Google ik af en toe op (Engelse) termen die passen bij mijn business. Zo vind je interessante websites en artikelen die je nieuwe ideeën kunnen geven. Zo kun je direct inspelen op groot nieuws. Kijk vooral ook naar het item ‘nieuws’, daar staan de meest recente artikelen over dat onderwerp of met dat zoekwoord. 

Ook helpt het om op Twitter en LinkedIn op bepaalde hashtags te zoeken. Het is af en toe een beetje zoekwerk en zal niet altijd evenveel opleveren, tot je het pareltje hebt gevonden…

5. Houd vol

Als je bovenstaande dingen doet, kan het niet anders dan dat je een mooi gevulde lijst hebt met onderwerpen waar je over kunt schrijven. Dat is natuurlijk leuk, maar hoe zorg je dat je die onderwerpen daadwerkelijk omzet in interessante artikelen?

Houd vol. Wat mij helpt, is om een simpele contentkalender te maken. Daarin zet ik in welke week welk artikel ik ga posten, belangrijke dagen waar ik eventueel iets mee kan doen en heb ik een lijst van content die op voorraad is. Als het dan een week te druk is om iets te schrijven, blijf je in het ritme. De contentkalender gebruik je als houvast en van daaruit ga je verder bouwen.

Raak vooral niet in paniek als je je eens niet aan de kalender kunt houden. Content is nou eenmaal dynamisch. Zorg daarnaast voor voldoende tijd. Ik plan wekelijks vaste momenten waarop ik bezig ben met content.

content

Nog wat laatste tips:

  • Zorg dat je een voorraad artikelen opbouwt. Al zijn het er maar een paar, dat geeft je wel ruimte en verlaagt de stress als je het een keer niet weet. Juist de maanden dat het rustiger is, bijvoorbeeld december, zijn uitermate geschikt om vast aan wat artikelen te werken die je in de kast kunt zetten. Denk aan interviews met collega’s, informatieve artikelen, et cetera.
  • Heb je een aantal interessante blogs die over hetzelfde onderwerp gaan? Denk er ook eens over na om die te bundelen tot een booklet. Of maak een overzichtsartikel. Handig voor je lezer en jij hebt gelijk weer nieuwe content.
  • Heb je een ouder artikel wat nog wel relevant is? Kijk of je het kunt updaten en opnieuw kunt publiceren. Let daarbij uiteraard wel op duplicate content en de gevolgen voor SEO.

Ondanks dat ik voor een succesvolle blog heilig geloof in consistentie en het regelmatig publiceren, staat kwaliteit altijd voorop.