Contentmarketing

5 manieren om explanimations in te zetten

0

Video is een krachtig medium. Video’s verduidelijken een boodschap, verhogen je ROI en het belangrijkste misschien nog wel: ze hebben meerwaarde voor je klanten. In dit artikel lees je over creatieve toepassingen van uitlegvideo’s met animaties, explanimations.

Volgens Animoto bekeken consumenten (in 2015) vier keer liever een video over een product dan dat ze erover lazen. Niet te vergeten: YouTube telt inmiddels meer dan één miljard gebruikers. Niet gek dus dat er talloze soorten video’s met een breed scala aan mogelijkheden verschijnen.

1. De gebruikelijke uitleganimatie: productvideo

Een uitleganimatie wordt over het algemeen het meest gebruikt om een product of dienst van een organisatie uit te leggen. Dit, zoals het woord natuurlijk al zegt, door middel van een animatie.

Vaak worden deze video’s op landingspagina’s en socialmedia-kanalen van bedrijven geplaatst. De website Webanalisten verklaart dat video’s op landingspagina’s een sterke impuls aan de conversies geven en in sommige gevallen zelfs een conversiestijging van 80 procent kunnen genereren.

Een video zorgt daarbij niet alleen voor meer conversies, het is ook een fantastische manier om ingewikkelde producten en diensten uit te leggen. Beantwoord bijvoorbeeld veelvoorkomende vragen van klanten of toon alle functies van de baanbrekende software die jij zojuist op de markt hebt gebracht.

Een goede video schept veel duidelijkheid, voorkomt drukte bij de klantenservice en is leuker om naar te kijken dan een saaie tekst.

2. Branding of re-branding

Een uitleganimatie kan je ook helpen met de merkpositionering van jouw bedrijf. Een animatie leent zich namelijk perfect om je bedrijf een gezicht te geven en jouw USP’s en beeldmerk naar de buitenwereld te communiceren. Consumenten zullen jouw logo, huisstijl en slogan daardoor eerder herkennen.

Het is hierbij overigens niet de bedoeling om direct tot een conversie te komen. Je presenteert jouw bedrijf om vertrouwen en bekendheid te genereren, bij zowel potentiële als bestaande klanten.

Zoals in onderstaande video van Mettom te zien is, geeft de animatievideo in minder dan een minuut weer wat het bedrijf voor de klant kan betekenen.

Doordat mensen visueel zijn ingesteld, onthouden zij de video beter dan een gelezen boodschap. Ook is meteen duidelijk dat het een jong en vlot bedrijf betreft. Dat zou je na het lezen van een tekst misschien niet meteen geweten hebben.

Accepteer cookies

3. Sales-acquisitie

Uitleganimaties kunnen breder ingezet worden dan alleen voor bedrijfspresentaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van sales-acquisitie door middel van e-mailmarketing? Ook hier heeft video veel te bieden.

Volgens HubSpot kan het toevoegen van een video aan een e-mail zorgen voor het verhogen van de klikfrequentie met zo’n 200 tot 300 procent. Een goede reden om je explanimation ook via de mail in te zetten dus!

Gebruik de animatie bijvoorbeeld als een tool om het eerste gesprek met een prospect aan te gaan of om contacten warm te houden. Je zult gegarandeerd opvallen met een uitleganimatie. En laat dat nu exact je doel zijn wanneer je in de overvolle inbox van je potentiële klant terechtkomt.

Een aantal zaken waar je op moet letten:

  • Zorg dat de video bovenin de e-mail zichtbaar is, zodat het direct de aandacht trekt.
  • Hou het simpel en kort. Lange video’s zorgen voor lange laadtijden en geïrriteerde lezers.
  • Zorg ervoor dat de video binnen het e-mailbericht kan worden afgespeeld (embedden dus!). Op deze manier hoeven je lezers niet door te klikken. 

Een voorbeeld van een acquisitie-mail van HubSpot:

hubspot

4. Vacaturevideo’s

Wanneer je aan een marketingmiddel denkt, leg je vast niet meteen de link met HR. Toch zijn uitlegvideo’s een geschikt middel om bedrijfsvacatures onder de aandacht te brengen. Wat we namelijk steeds meer zien, is dat HR en marketing overlappen.

Volgens Maurice Hennevelt kan inbound-marketing ook prima op HR toegepast worden. Deze twee afdelingen hebben meer gemeen dan dat je in eerste instantie zou denken. Waar marketing zich focust op het binnenhalen van nieuwe klanten, richt HR zich op het binnenhalen van nieuwe kandidaten. Beiden gaan over het aantrekken van de juiste mensen.

Overlap: klanten en kandidaten

Daarnaast gedragen potentiële nieuwe medewerkers zich vaak hetzelfde als klanten. Zowel klanten als nieuwe kandidaten zullen bijvoorbeeld afhaken bij een cheesy slogan en 13-in-een-dozijn-USP’s. Door deze overlap van klanten en kandidaten, kunnen dezelfde marketingtactieken voor beide doelgroepen ingezet worden. En ook hier is video in het voordeel!

De meest praktische manier om video als marketingtool voor HR in te zetten is een vacaturevideo, waarin de voordelen van een functie beschreven worden. Zoals in het voorbeeld hieronder:

Accepteer cookies

Tevens kun je in een video als ondernemer zelf de hoofdrol spelen. Zo kun je een animatie (laten) maken waarin echte foto’s van medewerkers staan.

Kijkje achter de schermen

Een persoonlijke video kun je zowel op de website als in een vacature gebruiken. Een sterke video wekt vertrouwen op door de kandidaten alvast een kijkje te laten nemen achter de schermen bij jouw bedrijf. De kandidaten krijgen op deze manier een beter beeld van het bedrijf, de cultuur en de dagelijkse gang van zaken.

Dit zorgt ervoor dat uiteindelijk de juiste kandidaten tot actie komen. En kijkers die zich niet in de bedrijfscultuur herkennen, zullen eerder afhaken. Dat is mooi, want die behoorden toch al niet tot de gewenste doelgroep!

Vacatures: liever video dan tekst

Ook bij vacatures kijken mensen liever naar een leuke video dan dat ze een flinke lap tekst moeten lezen. Volgens Monsterboard geeft 60 procent van de mensen de voorkeur aan video boven tekst. Een video nodigt eerder uit om verder te klikken en hierdoor heb je een hoger rendement op je vacature.

In een zwaar concurrerende arbeidsmarkt waarbij werkgevers om talent moeten vechten, kan een goede vacaturevideo net het verschil maken en de juiste kandidaat binnenhalen.

5. Trainingen

Van vacatures naar trainingen. Is er onlangs een nieuwe medewerker aan het team toegevoegd? Dan kan hij of zij met behulp van een video razendsnel worden bijgespijkerd. Het bekijken van een uitleganimatie is een leuke manier om te leren en het scheelt de collega’s ook nog (inwerk)tijd.

Voordeel: wijzigen gaat makkelijk

Het voordeel van het gebruik van een animatievideo is dat wanneer er wijzigingen binnen het bedrijf plaatsvinden, die relatief gemakkelijk aangepast kunnen worden. Met een live-actionvideo moeten er weer acteurs en licht-, geluids- en cameramensen worden ingehuurd. Met een uitleganimatie ben je veel sneller klaar.

Een video moet doorgaans niet te lang zijn. Het is beter om meerdere korte video’s te maken over verschillende onderwerpen. De ideale lengte van een video om de medewerker getriggerd te houden is twee tot negen minuten.

Er zijn verschillende soorten bedrijfstrainingen die je kun maken met animatievideo’s. Enkele voorbeelden: oriëntatievideo’s, technische trainingen, veiligheidstrainingen en ophelderingstrainingen.

Hieronder zie je twee voorbeelden van trainingsvideo’s. Jouw eigen bedrijfstrainingen kun je natuurlijk beter intern delen via een privé YouTube-kanaal. Tenzij je wil dat de rest van de wereld ook meteen op de hoogte is.

Accepteer cookies
Accepteer cookies

Tot slot zijn uitleganimaties ook een mooi middel om medewerkers op de hoogte te stellen van nieuwe productlanceringen, om jaarplannen te verduidelijken, events aan te kondigen of andere veranderingen binnen het bedrijf te melden.

De uitleganimaties zullen (de soms wat saaie) informatie aantrekkelijker maken en zorgen ervoor dat alle neuzen binnen de organisatie meteen dezelfde kant op staan! 

Valkuilen bij video’s

Video is een krachtig medium. Maar zoals bij elke andere vorm van contentcreatie, zijn ze alleen succesvol als ze goed uitgevoerd worden. Al een aantal keer genoemd (maar ik blijf het herhalen): maak video’s niet te lang. Zorg dat de boodschap direct duidelijk is en draai er niet omheen, anders haakt de kijker snel af.

Geluidseffecten

Ook door overheersende geluidseffecten kan een kijker er snel genoeg van krijgen. Vaak zijn ze grappig bedoeld, toch kunnen ze flink storend zijn in het verhaal. Bovendien doen ze vaak afbreuk aan wat je over probeert te brengen. Je wil immers serieus genomen worden?

Let op met ondertiteling

Een andere veelvoorkomende valkuil is dat visuele elementen of ondertiteling te dicht of zelfs tegen de rand van het frame staan. Tv-schermen hanteren een veiligheidsmarge, waardoor elementen van het beeld af kunnen vallen. Bij online publicatie is dit zelden een probleem, maar als je die nieuwe animatie op een beursstand wil presenteren, moet je hier toch rekening mee houden.

Vormgeving

De laatste don’t bij een uitleganimatie is een slechte vormgeving. Video’s waarbij geen rekening wordt gehouden met de compositie of waarbij een overdaad van details getoond wordt, zijn vervelend om naar te kijken.

Kortom, hoe simpeler het beeld, hoe duidelijker de boodschap.

Verder dan de standaardmarketingdoeleinden

Productpresentatie, bedrijfspresentatie, e-mailmarketing, human resources en trainingen: er zijn nog genoeg originele doelen voor explanimation. Met dit type video kun je alle kanten op!

Heb je al een uitleganimatie? Dan kun je die eenvoudig nieuw leven inblazen door hem op andere kanalen te plaatsen. Zowel online als offline. Wees creatief en je zult gegarandeerd opvallen!