Verdieping

Waarom jouw merk of bedrijf personality nodig heeft

0

Wat balen, hè? Dat je niet de enige financieel adviseur of trainer ‘Kittig Overtuigen Voor Gevorderen’ bent. Of coach in efficiënt leiderschap. Of socialmedia-expert.

Echt jammer. Dan had je het lekker druk gehad en iedereen wil je.

Moet je voorstellen: staan ze allemaal met een spandoek gillend voor je huis, je naam te roepen. Zoals dat ging met Michael Jackson. Dat is wat je wil, geef toe: je wil dat ze voor je huis staan en je naam roepen. Nu staat er niemand voor je huis, je kijkt nog eens, nee, echt niemand.

Teleurstellend ook dat er meer dan 2143 interieur-stylisten zijn, 3254 trainers in het geven van effectieve feedback, ‘Onderhandelen vanuit je hart’ (‘Geloof in jezelf en dan komt alles goed!’), en weddingplanners en natuurlijk scheidingsbegeleiders.

En nogal zuur eigenlijk dat al die andere jonge, blonde en sprankelende meiden net als jij op Insta op de foto in de verte kijken. Dat wilde jij ook net doen. In de verte kijken. Op een berg. In de verte kijken op een berg is echt jouw ding.

Hoe ga je je onderscheiden?

De vraag die jou bezighoudt, die je ‘s nachts wakker houdt en waar je tijdens het inruimen van vaatwasser op zit te blokken is dit: hoe ga ik met mijn verhaal, mijn idee, mensen bereiken? Meer mensen, veel meer mensen. Hoe? Hoe ga ik me onderscheiden? Hoe?

Zal ik er wat zinnigs over zeggen?

Je merk heeft personality nodig.

Zeker als jouw merk jouw persoon is. Als je ‘t gezicht en de stem bent.

Je kunt niet Simone Dubois Webdesign zijn, terwijl niemand een gevoel krijgt bij Simone Dubois. Een gevoel ja, mensen moeten een gevoel bij je krijgen. Als niemand pissig op je kan worden, dan is het foute boel.

Wat? Pissig? Ja, niet alleen pissig, anderen moeten van je kunnen houden. Maar het is mis als mensen niets van je vinden. Dan vergeten ze je en dat kost geld.

Als niemand pissig op je kan worden, dan is het foute boel.

Nu zie ik veel merken die een exacte kopie zijn van al hun concurrenten en exact dezelfde copy op hun site hebben. Je kunt niet alleen roepen dat je klantgericht bent, want dat is Fokko Harsema Webdesign en Diewertje Horst Weboplossingen ook. Die stemt de werkwijze ook af ‘op de behoefte van de klant.’

Maar… het leuke, Simone, is dit: er is er maar een als jij! (is dit niet de titel van een heel slecht Nederlandstalig lied?)

Er is maar een als jij

Er is maar een iemand met de set aan smaak, voorkeuren, leeftijd, humor, hobby’s, onhandigheden als jij. En als jij wil opvallen, als je echt connectie wil maken met je doelgroep (en dat wil je) dan mag je die smaak, voorkeuren, je humor, je verhalen vertellen. En ja, dat ben je niet gewend en dat is spannend, want zo deden we het nooit in business.

Ik geef je vijf vragen om je een zetje te geven. Vragen waar je misschien niet in een kwartier zo even wat antwoorden op hebt. Helemaal niet erg. Je hebt namelijk alle tijd van de wereld. (stukje mindset).

1. Hoe wil je zijn? Wie wil je zijn? Wat voor gevoel wil je oproepen?

Toegegeven: dat zijn verdorie drie vragen.

Wat ik proef op veel websites is degelijkheid. Trainingsbureaus, die financieel adviseurs, Webdesigners: degelijk. Ook bescheidenheid, een vleugje Calimero alsof die klant jouw geluk bepaalt en jij alleen mag hopen dat er eens een opdracht komt.

Wil jij degelijk en bescheiden overkomen? Als dat zo is: ga ervoor. Maar als het niet zo is: hoe dan wel? Grappig, klunzig, dolenthousiast? Fanatiek, heel erg betrokken, met een snipper humor?

2. Waar ben je echt een sukkel in?

Een sukkel? Zeg ik hier dat je moet delen waar je een sukkel in bent?

Hoeft niet, maar zelfspot en menselijkheid werkt.

Kijk, jouw klanten zijn mensen en jij bent dat ook, dat schept een band, en dus per definitie gaat er de ganse dag van alles mis. Dat hoort er compleet bij, bij het menszijn. Ik baal daar ook van, want ik zou zo graag perfect en gebalanceerd zijn en alles in mijn leven met een geduldige glimlach verwelkomen.

Maar helaas. We zijn allemaal mensen. Aan het begin van de maand besloot je echt af te vallen en gisteren schoof je zo’n koker Pringles naar binnen. Snap je?

Als je bijvoorbeeld nu bij mij thuis komt, dan ligt er nog wat kattenkots op de vloer en een uitgeveegde bloedvlek op de muur in de slaapkamer. Bloed van een mug, of nou, ja, dus van mij. En ik wilde die bloedvlek wegvegen, afgelopen nacht. Met spiritus. Maar dat is niet het goede middel, zeg ik je even (iets anders: iemand zin in verkering met mij?).

Misschien laat jij regelmatig aardappels aankoeken, omdat je zo nodig precies op dat moment je Facebook staat te checken of je feliciteert mensen altijd een dag te laat voor hun verjaardag.

Hoe specifieker, hoe beter

Subtip: hoe specifieker, hoe beter. Als ik hierboven had gezegd dat mijn huis ‘niet altijd even opgeruimd is’ dan had je het niet veel gedaan en was ‘t ook niet grappig geweest voor je. Gebruik beelden.

Wat slecht werkt online is mensen alleen maar vertellen hoe succesvol je bent. Dus schrijf eens op waar je een beetje een sukkel in bent. Iets kleins, menselijks, onschuldigs. Je hoeft niet te vertellen dat als je je man probeert te slaan, dat je dan per ongeluk je 10-jarige dochter in ‘t gezicht slaat en dat je dat elk weekend overkomt! Deel dat maar niet.

3. Wie zijn je helden?

Zeker als jij online helden hebt, businesscoaches, copywriters, of experts: hoe doen zijn dat met het delen van hun verhalen? Wie vind jij leuk om te volgen en waarom? Wat is het moment dat je ingenomen bent door iemand? Vind je Marc-Marie Huijbrechts grappig of heb je juist een zwak voor een ander?

4. Wat vind jij heel stom of juist geweldig?

Vorige maand typte ik met pijn in de buik een stukje op LinkedIn, waar ik hevig onzeker over was, maar ik moest het kwijt.

Het ging over de vraag of je alle klanten accepteert, of dat je met sommigen niet werkt.

Ik liet in dat stukje weten dat ik chakrahealers en homeopaten niet met copy kan helpen. Omdat ik er totaal niet in geloof en echt niet begrijp dat mensen nu nog steeds dit soort dingen aanhangen. Omdat ik juist denk dat het verhaal ‘homeopaten vertellen al honderden jaren fakenews’ een stuk vaker verteld zou moet worden.

Ik vond dat spannend om te schrijven, want ik weet dat het erg gevoelig ligt. Ik schop tegen schenen. En natuurlijk troost ik me met de gedachte dat die groep hun eigen zalfjes tegen de pijn hebben, maar toch, ik word niet graag gehaat.

Moet je hardop roepen dat je tegen Trump of Wilders bent? Niet per se, je kunt je mening ook subtiel laten horen, door te staan voor gelijkheid tussen alle rassen, of een shout out te geven voor liefde en respect. De beroemde Amerikaanse businesscoach Marie Forleo is op zeker tegen Trump, maar heeft dat nooit hardop gezegd.

Maar helemaal geen mening hebben is geen optie, mensen willen weten wat je ervan denkt.

5. Als iedereen een kloon van jou zou zijn, hoe zou de wereld er dan uit zien?

Ik vind dit de grappigste vraag die ik het laatste half jaar las. Ik zag ‘m langskomen in de The Copywriter Club op Facebook. En al die copywriters gingen los op die vraag:

‘Dan zou de hele wereld bestaan uit superknappe, geniale narcisten!’

‘Er zou zeker weten een tekort zijn aan rode lipstick.’

‘Dan zouden alle mensen steeds hun sleutels zoeken.’

‘Dan zou er in alle wastafels vuile vaat staan, niemand zou zijn kleren strijken, maar iedereen is f*cking hilarisch dus het is oké.’

Grappig of niet? En snap je de vraag? Snap je waarom de vraag er toe doet als jij een van de 4251 financieel adviseurs bent?

Welke van de bovenstaande voorbeelden vind jij grappig, of misschien zelfs innemend? Wat treft jou? En valt het je op dat het allemaal verhalen zijn waar mensen zichzelf niet al te serieus nemen?

We willen verbinding voelen

Auteur Brene Brown zei als eens: We are hard wired for connection.

We willen verbinding voelen, of moet ik zeggen ‘een stukje verbinding’?

We zoeken herkenning om ons heen, mensen die zijn als wij.

En met die mensen willen we heel graag zijn. Om zaken mee te doen, om financieel advies van te krijgen of onze website door te laten fiksen.

Als iedereen een kloon van mij zou zijn? Dan zou iedereen nu elke dag tien keer de foto van Frenkie de Jong laten zien aan vrienden en vage bekenden en willekeurige voorbijgangers.

Iedereen heeft een held nodig toch?