How to

Schrijf nu alvast jouw recensie voor volgend jaar

0

Het einde van het jaar is een mooi moment om eens terug- en vooruit te kijken. De laatste dagen van december, dus ook de laatste dagen van het oude jaar, zijn voor de meesten van ons wat rustiger. Daardoor ervaar je ook wat meer tijd en ruimte om eens naar de langere termijn te kijken. Daarnaast biedt een nieuw jaar een frisse start en die maak je toch het best als je alle losse eindjes van het oude jaar achter je kunt laten. Al dan niet verpakt in goede voornemens.

Terugkijken en lering trekken

Heb je data die je beeld van het afgelopen jaar kunnen aanscherpen? Een terugblik is lastig, omdat vaak de laatste weken je meer voor ogen staan en het beeld meer kunnen bepalen dan de eerste weken. Heb je wellicht wat data om het denken op te frissen.

 • Bekijk afgevinkte taken (of op een iets hoger niveau: projecten) in je takenmanager. Wat waren de belangrijkste projecten die je succesvol afgerond hebt?
 • Blader door je agenda en bekijk de afspraken en aantekeningen
 • Blader door notities van besprekingen die je in je notitieboek (je fysieke Moleskine of Evernote of OneNote of Google Keep) gemaakt hebt
 • Herlees reflecties die je op dag- of weekbasis geschreven hebt
 • Bekijk journals die je helpen de blik op positieve zaken te richten, zoals Het dankboek of The five Minute Journal
 • Bekijk statistieken uit je gezondheidsapps, zoals gewicht, stappen, hoeveelheid water die je dronk, hoe vaak en hoe ver je bent gaan fietsen, hardlopen of zwemmen
 • Zijn er bijzondere verdiensten, zoals een gekregen bonus, een certificaat van een training of cursus, een betekenisvolle bedank-mail of aanbeveling via LinkedIn? Denk eens na of en hoe je dit jaar onderscheiden bent.
 • Welke taken of projecten waren niet af of bleken erg hardnekkig?
 • Wat zijn de rode draden in dit alles? Wat ging goed? Wat was lastig? Waarom? Welke acties heb je al ondernomen? Waar ligt nog werk?
 • Wat zijn belangrijke beslissingen die je dit jaar genomen hebt? En hoe kijk je terug op het proces van besluitvorming als op de beslissing? Dus zijn de mensen die je gesproken hebt om te overwegen een nieuwe baan te beginnen, de juiste geweest? Waren de zaken die je overwogen hebt om te stoppen met dat vervelende project de juiste? Hoe kijk je terug op die keuze?
 • Wat is zonder meer het beste advies dat je dit jaar gekregen hebt? Of welk citaat kwam op het juiste moment langs en heeft je veel opgeleverd?
 • Het kan helpen om de terugblik samen te vatten in drie woorden. Wat is in drie losse woorden de essentie van dit jaar? Hoe koppel je successen, tegenvallers, inzichten, goede raad aan drie woorden?

Meer data verzamelen?

Heb je behoefte eind volgend jaar meer data te hebben? Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een dagstart of wekelijks moment van reflectie en daarbij wat notities maken, die je over een jaar helpen met de terugblik. Of misschien ga je een geformatteerd journal gebruiken, zoals het dankboek. Overweeg een methode als het bullet journal om door het jaar heen gestructureerder te werken aan projecten en taken en persoonlijke groei-doelstellingen.

Notities maken kan met apps als Day One maar in feite kun je volstaan met de standaardnotitie-app van je smartphone. Of een mooie, minimale outliner als WorkFlowy die je in een webb-omgeving of als mobiele app kunt gebruiken. Misschien neemt de kans dat je regelmatig gegevens verzamelt juist toe als je een makkelijk te gebruiken app hebt.

Fastforward naar 31 december

Waarom zou je in gedachten naar het eind van volgend jaar gaan en niet gewoon een voornemen of doel stellen? Je kent misschien wel dat als je in de markt bent voor een nieuwe auto en een type op het oog hebt je opeens die auto overal ziet. Of dat als je trek hebt je allerlei fastfood-restaurants ziet die je anders achteloos voorbij loopt.

Iets willen (Trek! Eten!) of ergens voor open staan (nieuwe auto) veranderen je filters, waardoor jou andere zaken opvallen. Die auto’s waren er al maar jij stond er niet voor open die bewust te zien. Een beeld van het eind van het jaar maken, heeft eenzelfde effect. Je ziet andere zaken als je jouw filters hebt aangepast op wat je wil zien en meemaken het komend jaar. Dus je ziet voor je hoe je meer inhoudelijk uitdagend werk gedaan hebt en de lovende beoordeling herleest. Dat maakt dat je in een teamvergadering sneller ziet wanneer er sprake is van een relevant project met inhoudelijk uitdagend werk en je daarop aanbiedt dat project te trekken.

Als je in gedachten eens naar die magische datum in de toekomst gaat, en jezelf bij een haardvuurtje voor je ziet, terwijl je de balans van het jaar opmaakt.

 • Wat wil je dat het grootste compliment uit volgend jaar is geweest?
 • Wat wil je dat het grootste succes uit volgend jaar is geweest?
 • Welke soort taken en projecten wil je vooral gedaan hebben?
 • Wat wil je meegemaakt hebben?
 • Wat wil je gezien of gelezen of geluisterd hebben?

Hoe herinner je jezelf eraan?

Kortom, schrijf nu alvast de recensie voor het nieuwe jaar. En als je dat gedaan hebt, is dezelfde vraag als in de terugblik interessant. Laat al dit zich in drie woorden samenvatten? Of in een beeld? Of in een motto? Wat is dan vervolgens een goede manier om jezelf aan deze vorm te herinneren? Maak je van de drie woorden je wachtwoord voor je laptop, zodat je ze lekker vaak intypt? Maak je van dat plaatje je bureaublad? Start je elke dag met een kort moment van reflectie, waarin je de dag koppelt aan jouw drie woorden?