Online advertising

Zo haal je als adverteerder het meest uit affiliate marketing [8 tips]

0

Affiliate marketing kost veel tijd en energie als je het effectief in wil zetten. Als je deze tijd en energie op de juiste manier besteedt, kun je er een rendabel kanaal van maken. Je profiteert dan samen met de publishers van alle moeite die zij in hun websites hebben gestoken. In dit artikel deel ik 8 tips om meer uit affiliate marketing te halen.

Omdat affiliate marketing draait om samenwerken met vele publishers, zijn er veel dingen die je kunt doen om het de publisher zoveel mogelijk naar de ‘zin’ te maken. Het uiteindelijke doel is dat het zowel voor de publisher als jou (adverteerder) interessant is om door te gaan met de samenwerking.

1. Zoek goede en relevante publishers

Dit is de grootste winst en direct ook grootste uitdaging: het vinden van de juiste publishers. Het is belangrijk dat jouw doelgroep aanwezig is op de website van de publisher. Omdat samenwerken met een publisher tijd kost, wil je er zeker van zijn dat hij of zij potentieel voor veel conversies kan zorgen. Bezoekersaantallen zijn daarom erg belangrijk.

Je kunt publishers zoeken via een affiliate marketing-tool. Het voordeel is dat deze publishers al actief zijn met affiliate marketing. Verder kun je natuurlijk ook websites benaderen die nog niet bezig zijn met affiliate marketing. Deze websites kun je uitleggen dat ze door samen te werken met jou omzet kunnen creëren met de website.

2. Communicatie: denk mee met publishers

Publishers die bereid zijn om met je samen te werken, wil je natuurlijk tevreden houden. Het is daarom belangrijk om een goede band op te bouwen. Plan bijvoorbeeld regelmatig een telefonisch overleg in om te bespreken wat er beter kan en waar er nog kansen liggen. Vanuit je eigen expertise heb je mogelijk goede tips om het aantal doorkliks te verbeteren.

Met deze tips kan de publisher zijn of haar website verbeteren en daarbij draagt het direct bij aan het aantal verkopen voor jou als adverteerder.

3. Breng het advertentiemateriaal op orde

Binnen een affiliate programma heb je de mogelijkheid om diverse soorten advertentiemateriaal toe te voegen. Veel publishers maken gebruik van dit materiaal. Denk hierbij aan effectieve banners in verschillende formaten, tekstlinks en een datafeed.

Voor de datafeed is het belangrijk dat alle informatie erin staat zoals categorie, prijs, titel en een foto van groot formaat. Als publishers een slechte feed voor zich krijgen, dan kijken ze vaak al snel verder naar een adverteerder die alles wel goed op orde heeft.

4. Zorg voor advertentiemateriaal op basis van thema-acties

Online marketeers maken gebruik van thema-acties zoals Black Friday, waarbij het aantal verkopen hoger liggen dan gemiddeld. Dit soort momenten kun je bij affiliate marketing ook perfect toepassen. Banners kun je vervangen voor tijdelijke Black Friday-banners. Daarnaast kun je alle publishers op de hoogte stellen van deze actie en het tijdelijke advertentiemateriaal. Zo kun je ook een specifieke landingspagina aanleveren en/of kortingscode aanleveren die uniek zijn voor publishers.

5. Verfijn de commissie per publisher

Veel publishers kijken naar de eCPC (Effective Cost Per Click) van een adverteerder. Dit wil zeggen: hoeveel cent levert een klik gemiddeld op? Om deze zo interessant mogelijk te maken, is het zoeken naar de perfecte balans tussen de kosten per conversie voor de adverteerder en de eCPC voor een publisher. Omdat je voor een specifieke publisher het commissiepercentage kunt aanpassen, kun je de perfecte balans voor elke publisher verfijnen. Dit is iets wat je op de lange termijn kunt doen zodra er genoeg data voor handen is.

6. Beloon goed presterende publishers

Publishers die het hardst voor jou rennen en het best presteren, kun je beter zo goed mogelijk aan je binden. Beloon ze daarom regelmatig voor de goede prestaties. Wat je vaak ziet, is een challenge waarbij je in een maand tijd kunt strijden om een mooie prijs zoals een weekendje weg. De publisher die zorgt voor de meeste omzet krijgt deze prijs. Je zet iedereen op scherp, ook publishers die uiteindelijk de prijs niet winnen. Een mooie troostprijs voor plek 2 en 3 zullen ze natuurlijk ook waarderen.

Los van deze wedstrijd, kun je sowieso een staffel opzetten voor alle publishers. Haal je meer conversies? Dan kom je vanzelf in een staffel waarbij de commissie hoger ligt. Dit is een mooi doel voor de publisher om naartoe te werken.

7. Zorg dat publishers enthousiast worden over jouw product/dienst

Om een product goed te kunnen verkopen, is kennis over het product natuurlijk erg belangrijk. Stel daarom eens voor om een product of sample op te sturen in ruil voor een recensie.

Ook op deze manier houd je de publishers tevreden. En je helpt de publisher om de content op zijn website te aan te vullen en te verbeteren, met als doel het verhogen van het aantal conversies. Dit kun je natuurlijk vaker herhalen met diverse producten en meerdere publishers.

8. Keur transacties snel goed

Als een transactie heeft plaatsgevonden die via een publisher is gekomen, moet je deze handmatig beoordelen. De publisher krijg pas uitbetaald als een transactie is goedgekeurd. Laat de publisher niet onnodig lang wachten. Sterker nog, het geeft een goed signaal als de transactie zo snel mogelijk is goedgekeurd. Plan bijvoorbeeld wekelijks een standaard moment om alle transacties te beoordelen.

Focus op de juiste dingen

Uiteindelijk is het een kwestie van doen en ervaren wat voor jou wel en niet werkt. Hopelijk heb ik met bovenstaande tips een goede basis neergezet waar je mee aan de slag kunt. Bouw een relatie op met relevante publishers die veel groeipotentie hebben, dit is het belangrijkste in affiliate marketing. Leg daar zoveel mogelijk je focus op en maak van affiliate marketing een rendabel kanaal!