Content

Een video is geen folder: breng jouw USP in beeld

0

Het is veelgemaakte fout: te veel willen vertellen in één film. Het liefst tonen bedrijven en organisaties al het werk dat ze doen in een en dezelfde video, met alle afdelingen en onderdelen erin. Dat kan, maar dat wordt al gauw een lang en weinig boeiend verhaal. Je kunt beter opsplitsen in meerdere video’s of de grote gemeenschappelijke deler van je werk laten zien, je unique selling point.

Vooropgesteld: er is niks mis met een overzicht van wat je organisatie doet. Dat heeft een functie, dat is voorlichting. Maar splits wat je doet dan liever op in meerdere korte video’s. Dan kun je toch alle belangrijke onderdelen tonen en je hebt veel materiaal voor social media.

Als je alle video’s bij elkaar zet op je website of YouTube, kunnen kijkers ook nog gericht kiezen voor één thema. Randstad Nederland maakte zo’n serie YouTube-video’s. Op hun afspeellijst 100 dagen, 100 banen zie je wat bepaalde beroepen precies inhouden.

In het tijdperk van ‘ff-Facebook-checken-bij-de-bushalte’ is kort beter dan lang. Hoe kort? Bondig iets uitleggen in een filmpje, bijvoorbeeld met een twintigtal shots en twee quotes. Dat kan rond de minuut. Nog korter kan ook, maar zorg wel dat je inhoud overeind blijft. Qua opnametijd, montage en muziekrechten maakt het weinig uit of je losse thema’s in één of meerdere video’s monteert. De kosten voor een serie filmpjes of één compilatievideo zijn daarom ongeveer hetzelfde.

De kern pakken

Opdrachtgevers kunnen er ook voor kiezen om juist de grote gemeenschappelijke deler van hun werk te zoeken. Wat is jullie expertise (het unique selling point)? Waarom komen klanten bij jullie (de unique buyer reason)? Vaak is die rode draad van de activiteiten al in een missie en visie verwoord, of in kernwaarden.

Ga dan eens met je filmmaker(s) en een handvol creatieve denkers uit eigen kring om de tafel en zoek de kernboodschap die je wil communiceren. Tekstschrijvers, filmmakers of fotografen kunnen je daarin sturen en helpen om jouw USP te verwoorden en verbeelden.

Accepteer cookies

Goed luisteren naar de klant

Appie Today is een goed voorbeeld van kijkers helpen met hun unique buyer reason. In 2013 gaf Cor Hospes, schrijver van Contentbijbel (aff.), Albert Heijn nog een veeg uit de pan. De supermarkt was volgens hem te veel aan het zenden, in plaats van te luisteren naar het publiek en ermee te converseren. De Appie-app bijvoorbeeld is een productgedreven applicatie. Coolblue deed dat een stuk beter, vond Hospes, met storytelling van eigen medewerkers.

Nu zijn we zes jaar verder en hebben we dus Appie Today: een webzender bomvol video, en met interactiviteit (“Vraag het aan Robin”). Albert Heijn heeft geluisterd naar een van de tien geboden die Hospes predikt: “gij zult waarde geven”, en weet de kernwaarden van het bedrijf te pakken op een kanaal vol video.

Appie Today

Vertellen waaróm je het doet

Een goede manier om je in je unique selling point te onderscheiden, in blijde navolging van de Gouden Cirkel van Simon Sinek: vertel waarom je doet wat je doet. Het is niet meteen de aanpak om tandenborstels mee te verkopen, maar heel geschikt als je werkt aan maatschappelijke thema’s.

Meer voorbeelden van kernachtige promotie- en voorlichtingsfilms vind je bij de jaarlijkse winnaars van de Gouden Reiger-prijzen voor opdrachtfilms, zoals deze educatieve video over de provincie Zuid-Holland.

En onthoud: een film is geen folder. Breng jouw USP in beeld en vertel waarom je doet wat je doet. Succes!