Contentmarketing

Bovenaan in de Google-ranking? Start met een topic cluster

0

Wat is de beste plaats om een lijk te verbergen? Pagina twee van Google! Want daar komt toch niemand. Dus hoe zorg je ervoor dat je content hoog rankt in Google op competitieve zoekwoorden? Door het maken van een topic cluster.

In de B2C-sector, maar vooral ook in de B2B-sector, haal je klanten binnen door te ontdekken waar ze in Google naar zoeken en antwoord te geven op de vragen die ze hebben. En om je content hoog te laten ranken in Google zul je de structuur van die content moeten verbeteren.

Topic clusters, soms ook wel content clusters genoemd, zijn het perfecte antwoord voor de samenhang van content op je website. Het door mij ontwikkelde DOALP-contentmarketing-framework kan je helpen zulke clusters te maken.

In dit artikel bespreek ik belangrijke aspecten van contentmarketing die zorgen voor organische groei:

 1. Doelen: hoe je doelen zet voor diverse soorten content.
 2. Onderzoek: hoe je strategisch zoekwoordonderzoek doet.
 3. Autoriteit: hoe je je content structuur geeft voor maximale autoriteit in Google.
 4. Linkbuilding: hoe je eenvoudig links naar je content bouwt.
 5. Promotie: hoe je succesvol je content promoot.

1. Ontwikkel duidelijke contentmarketingstrategiedoelen

We willen een contentmarketingstrategie ontwikkelen waarmee we consistent organische groei realiseren. Maar dan moeten we wel weten wat we willen bereiken.

Doelen kunnen zijn:

 • Meer conversies: als je wilt dat je bedrijf rendabeler wordt.
 • Meer bezoekers: dus zichtbaarder voor je publiek.
 • Een hogere domeinautoriteit in Google: als het de bedoeling is dat je website uitstekend rankt op competitieve zoekwoorden.

Met één soort content is het lastig om alle doelen te halen, elk doel vraagt om andere content. Voor een hogere domeinautoriteit maken we bijvoorbeeld viral content. Willen we meer zoekverkeer, dan zorgen we voor content die inspireert. Is het doel meer conversies? Dan gaan we voor how-to informatie.

 • Viral content zorgt voor meer kwalitatieve backlinks.
 • Via how-to content onderwijzen we de consument en lossen we zijn probleem op.
 • Met inspirerende content scoren we goed op waardevolle zoekwoorden.

2. Onderzoek welke zoekwoorden waardevol zijn en creëer je framework

Het maken van content zonder eerst een zoekwoordonderzoek uit te voeren is een gemiste kans. Maar tegelijkertijd is een zoekwoordonderzoek niet zaligmakend, want Google hoeft je content niet per se te ranken op de door jou gewenste zoekwoorden.

Het verschil tussen high-intent zoekwoorden en low-intent zoekwoorden

Voordat ik uitleg hoe je het content- en zoekwoordonderzoek kunt uitvoeren, maken we eerste onderscheid tussen 2 soorten pagina’s waar je traffic voor wilt genereren.

 • Verkopende pagina’s (high-intent)
 • Informatieve pagina’s (low-intent)

Wat zijn verkopende pagina’s?

Met verkopende pagina’s bedoel ik converterende pagina’s. Pagina’s die geoptimaliseerd zijn voor high-intent gebaseerde zoekopdrachten. Dit zijn pagina’s die een oplossing bieden voor een probleem, dus voor een hoge koopintentie en geoptimaliseerd voor verkopende zoekwoorden. Verkopende pagina’s zijn meestal pagina’s voor mensen die weten dat ze een probleem hebben en de oplossing voor hun probleem kennen.

Een voorbeeld van een high-intent zoekwoord is bijvoorbeeld: ‘SEO-software kopen’. Als iemand zoekt op ‘SEO-software kopen’ dan is de kans groot dat hij ook echt SEO-software wil aanschaffen.

Afbeelding: een voorbeeld van een high-intent zoekactie

Het is uiteraard lastig om voor dit soort zoekwoorden uitstekend te ranken vanwege de competitie en de commerciële aard van deze zoekwoorden. Ook is men meestal niet geneigd te linken naar dit soort pagina’s, waardoor het moeilijk is om backlinks voor dit type pagina’s te werven.

Wat zijn informatieve pagina’s?

Informatieve pagina’s zijn pagina’s die geoptimaliseerd zijn voor informatieve zoekwoorden. Het zijn meestal pagina’s voor mensen die weten dat ze een probleem hebben, maar niet weten dat er een passende oplossing is.

Met informatieve zoekopdrachten is je publiek niet altijd bereid om een aankoop te doen, maar hopen ze iets te leren over hun probleem. Deze zoekwoorden hiervoor zijn vaak minder competitief dan verkopende zoekwoorden.

Zo zijn blogpagina’s een voorbeeld van informatieve pagina’s. We richten ons dan ook op blogpagina’s voor onze informatieve zoekwoorden.

Afbeelding: een voorbeeld van een low-intent zoekactie

Een uitleg van het contentorganisatiesysteem

Je website en blog bestaan vast uit één of meerdere hoofdonderwerpen. Dit zijn vaak algemene onderwerpen die relevant voor je bedrijf zijn. Binnen die onderwerpen vind je subcategorieën. Neem de categorie ‘marketing’, die kan worden onverdeeld in subcategorieën als: digital marketing, SEO, SEA, et cetera. De subcategorieën kunnen nog verder uitgesplitst worden: digital marketing voor blogs, linkbuilding en SEA-teksten.

Door de hoofdcategorieën onder te verdelen in specifiekere subcategorieën ontstaan er veel contentopties en wordt het makkelijk om long tail-zoekwoorden te onderzoeken.

Long tail-zoekwoorden converteren veel beter dan short tail-zoekwoorden ondanks dat het zoekvolume op long tail-zoekwoorden lager is.

Door het hoofdonderwerp onder te verdelen in specifieke subcategorieën begrijpen we de diepte van het onderwerp en kunnen we beter identificeren waar consumenten naar zoeken.

Dit proces kan tijdrovend zijn maar het resultaat zijn waardevolle long tail-zoekwoorden die voor de nodige traffic en conversies zorgen. Het is dan ook een onmisbaar onderdeel van het framework.

Creëer je eigen DOALP-contentorganisatiesysteem

De categorieën van het systeem zijn:

 • Zoekterm: vul hier de hoofdcategorie in.
 • Maandelijks zoekvolume: hoeveel zoekvolume ontvangt het onderwerp per maand?
 • Competitie: hoe competitief is het zoekwoord?
 • Mogelijke titel: vul hier de titel in voor je content.
 • Mogelijke pagina-URL: vul hier de URL in die je wilt gebruiken.
 • Vergelijkbare pagina’s om naar te linken: vul hier relevante webpagina’s van derden in die je content verrijken.
 • Linkkandidaten: vul hier potentiële linkpartners in die je kunt benaderen voor backlinks door hen je content aan te bieden.
 • Mogelijke videotitel: vul hier de YouTube-videotitel in.

De long tail-pagina en subcategoriepagina zijn hetzelfde als de categoriepagina. Je kunt de categoriepagina dus eenvoudig dupliceren.

Op de subcategoriepagina herhaal je de bovenstaande punten maar dan voor geschikte subcategorieën. Op de ‘long tail’-pagina bepaal je de long tail-zoekwoorden die je gaat gebruiken en vul je deze in de kolom ‘zoekterm’ in. Je vult op de long tail-pagina ook het maandelijks zoekvolume en de competitieniveau in.

Afbeelding: voorbeeld van een categoriepagina

 

Maak voldoende content om sneller en hoger te ranken

Contentautoriteit is een proces. Door met een ‘topic cluster’ te werken kun je die autoriteit in Google krijgen. Als je content tot een bepaalde categorie behoort, dan zullen bezoekers en Google je website als een autoriteit gaan beschouwen. Het is belangrijk consequent content voor het onderwerp te schrijven. Als je over andere onderwerpen publiceert, zullen Google en bezoekers je website waarschijnlijk niet als een autoriteit beschouwen.

De structuur van de content cluster-strategie

Uiteindelijk creëer je met het produceren van content een web van onderling gerelateerde onderwerpen op je website. Hoe meer content je maakt, hoe complexer en uitvoeriger de content clusters kunnen worden. De data op het categorieblad van de DOALP-contentorganisatiesysteem vormt de leidraad voor het ‘pillar-artikel’ dat je gaat maken.

3. De pillar page, de webpagina waar het om gaat!

Je pillar page staat centraal in je content cluster. Het is de pagina waar de subcategorieën naar linken. Een pillar page is een pagina op je website over een bepaald hoofdonderwerp, opgedeeld in korte stukken informatie over subtopics die aansluiten bij het hoofdonderwerp. Vanaf je pillar page moet het makkelijk zijn om andere pagina’s op je website te bezoeken.

In plaats van één artikel over je hoofdonderwerp te schrijven, schrijf je voor meerdere relevante subcategorieën die je uiteindelijk allemaal linkt naar je pillar-pagina.

De structuur van een content cluster lijkt op de structuur van een mindmap. Centraal staat je pillar page en daaromheen de subcategorieën die allemaal linken naar je pillar page. Voor elke topic cluster schrijf je 15 tot 30 posts die linken naar die belangrijke pagina.

Maar dit alles is uiteraard zinloos als je content niet wordt gelezen, dus daarom ook aandacht voor linkbuilding en promotie.

4. Kwaliteit-backlinks naar je content

Backlinks van hoge kwaliteit zijn een belangrijke ranking factor in Google en om de linkbuilding te schalen heb je een systeem nodig. Door het schalen van je linkbuilding krijg je consequent backlinks.

Het juiste gereedschap om linkbuilding-mogelijkheden te ontdekken

Handmatig outreach uitvoeren is zeer arbeidsintensief en daarom niet effectief. Voor cold outreach heb je dus een tool nodig. Er zijn vele geweldige tools om uit te kiezen en Reply.io is er één van. Reply.io is een betaalbaar alternatief voor Pitchbox. Om te voorkomen dat je jezelf schuldig maakt aan het versturen van spam en je mogelijk beboet wordt raad ik je aan om je in te lezen in de laatste wetgeving.

5. Promoot je content op YouTube voor veel: likes, shares en bezoekers

Overweeg om een YouTube-video te maken waarin jij of een collega vertelt over je content. Die video’s genereren traffic op YouTube en ook via Google. Beschouw de video als een inleiding waarin je vertelt wat de content voor je bezoeker kan betekenen. Bezoekers vinden het vaak leuk om ‘het gezicht van de makers’ te zien en in de video kun je ook je overige content promoten en je bezoekers vragen of ze je content delen.

Ter afsluiting

Wat zijn jouw ervaringen met topic clusters? Heb je wellicht aanvullende tips over dit onderwerp? Ik lees graag je reactie en delen wordt gewaardeerd.