Online marketing

De perfecte mobile-marketingstrategie: 6 tips

0

In het begin van deze eeuw deden we nog maar twee dingen met onze mobiele telefoon: bellen en sms’en. En misschien iets uitrekenen met de ingebouwde rekenmachine. Tegenwoordig lijkt het mobiele apparaat meer op een Zwitsers zakmes: het is zo ongeveer overal voor te gebruiken. Het device geeft toegang tot een groot aantal kanalen, variërend van e-mail en pushberichten tot websites en apps. En je kunt er natuurlijk ook nog steeds mee bellen. Hoe til je je mobiele marketingstrategie naar een hoger niveau?

Consumenten gebruiken tegenwoordig vele kanalen tegelijk tijdens hun eigen, zelfgestuurde customer journeys. Ze bepalen zelf hoe en wanneer ze de interactie zoeken met een merk en welke merken hen mogen storen met notificaties.

De manier waarop consumenten hun mobiele apparaten inrichten en gebruiken, is inmiddels onderdeel van hun persoonlijkheid. Ze delen hun bezochte locaties met apps en slaan hun favoriete fastfood-bestellingen, boodschappenlijstjes en verlanglijstjes op.

De industrie zet meer en meer in op mobile marketing. Zo waren er in 2017 voor het eerst in de geschiedenis meer mobiele advertenties dan desktopadvertenties. Maar laten we niet alleen naar het geld kijken. De belangrijkste vraag is: hoe haal je het hoogste rendement uit de mobiele uitgaven? Om niks aan het toeval over te laten, geef ik je een aantal tips hoe je je mobiele marketingstrategie naar een hoger niveau kunt tillen.

1. Perfectioneer je data-architectuur voor een helder totaalplaatje

Focus je mobiele bereik door gegevens uit profielen onder te brengen in customerdata-platforms. Op basis van datasets als aankoopgeschiedenis, persoonlijke voorkeuren en huidige locatie kunnen marketeers realtime ervaringen bieden met een individuele personalisatie.

Maak voor een optimaal effect gebruik van een platform waarmee je gesegmenteerde campagnes ontwerpt en uitvoert waarin de individuele klant centraal staat.

2. Gebruik AI voor relevante contactmomenten

Elke consument heeft een voorkeur voor een specifiek tijdstip en apparaat voor het ontvangen van relevante marketingboodschappen. Door hier rekening mee te houden, neemt het engagement toe.

Om het juiste moment te bepalen, is het belangrijk om gedurende een langere tijd individuele voorkeursgegevens van klanten te verzamelen. Door deze te combineren met realtime gedrag op de favoriete apparaten en momenten van openen, verbeteren de conversies. 

3. Ga verstandig om met locatiegegevens

Locatiegebaseerde mobiele advertenties vormen een snelgroeiend segment in de marketingmix en brengen wereldwijd miljarden euro’s op. Deze gegevens kunnen marketeers gebruiken om gepersonaliseerde locatiegebaseerde berichten te sturen. Maar onthoud: gebruik locatiegegevens verstandig en wees voorzichtig.

Zo geeft 42 procent van de Amerikaanse smartphonegebruikers dan wel aan dat ze een app vaker gebruiken als deze gepersonaliseerd is op basis van locatiegegevens, maar tegelijkertijd zou 25 procent een app om dezelfde reden juist minder gebruiken.

4. Respecteer persoonlijke grenzen

Personalisatie is tegenwoordig helemaal in, maar bedenk wel dat mobiel het meest intieme en directe kanaal is om contact te maken met consumenten. Veel mensen blijven liever anoniem of willen alleen worden benaderd via bepaalde apps. Daarom zegt 15 procent van de gebruikers dat ze een app die hen bij de naam noemt minder snel gebruiken. 58% maakt dit niet zoveel uit.

Dat lijkt tegenstrijdig in deze tijd van een-op-een personalisatie, maar het willen delen van locaties hangt nu eenmaal nauw samen met het doel van de app. In weer- of carpool-apps zet vrijwel iedereen de locatieherkenning aan, maar slechts 30 tot 40 procent doet dit bij games.

Op de vraag waarom een ‘gepersonaliseerd’ marketingbericht hen irriteerde, zei 32 procent van de internetgebruikers dat het voelde als een schending van de privacy. 

5. Verstuur alleen tekst- en pushberichten bij speciale gelegenheden

99 procent van de tekstberichten wordt binnen 90 seconden na verzending gelezen. Gebruik ze binnen marketing dus vooral voor speciale gelegenheden en zorg bovendien voor een eenvoudige opt-out-mogelijkheid.

Pushberichten liggen al net zo gevoelig. Ongeveer 79 procent van de gebruikers accepteert ze voor carpool-apps, 60 procent voor de bezorging van eten en drinken, maar slechts 30 procent voor social media. 78 procent verwijdert een app het liefst zelfs meteen na een irritant pushbericht. Ga hier daarom voorzichtig mee om. 

6. Kies liever voor in-app berichten

Omdat de meeste consumenten slechts van enkele apps pushberichten accepteren, ontdekken steeds meer marketeers de mogelijkheden van in-app berichten. Op deze manier bereiken marketeers ook de gebruikers die zich niet hebben aangemeld voor notificaties.

Deze berichten worden doorgestuurd naar de inbox of verschijnen als pop-ups in de apps, compleet met actieknoppen, enquêtes, productbeoordelingen en/of aanmeldingsopties. Dit is een beproefde manier om het engagement te vergroten.

Mobile marketing: toekomst lastig te voorspellen

Mobiel als marketingkanaal blijft zich ontwikkelen, we staan nog maar aan het begin. Tegenwoordig geven smartphones de meest directe toegang tot voorkeuren, wensen, gedrag en locaties van mensen. Tegelijkertijd is de toekomst van mobile marketing moeilijk te voorspellen. Raken we in de toekomst misschien wel verslaafd aan smart glasses en augmented reality-headsets die de mobiele ervaring opnieuw veranderen? Wie weet.

Ongeacht het technologieplatform hebben merken die krachtige datasets met klantgegevens ontwikkelen op basis van realtime informatie, de toekomst. En merken die het vertrouwen van consumenten genieten en toestemming krijgen om hen te volgen tijdens hun zelfgestuurde mobiele customer journeys – ongeacht waar de reis naartoe gaat.