Verdieping

De basis voor succesvol innoveren: welke skills, tools & mindset heb je nodig?

0

Elke ambitieuze manager of directeur droomt ervan om de nieuwe Amazon of Tesla te worden. Dat vraagt om disruptieve vernieuwing. Tegelijkertijd moet ‘de winkel’ blijven draaien, want daar verdien je aan. Hoe zorg je dat vernieuwing ook aandacht krijgt? En welke skills, tools & mindset heb je als organisatie nodig om vernieuwend te zijn?

94% van de managers is ontevreden over het rendement op innovatie (volgens McKinsey). Waarom is het rendement uit innovatie zo laag? Op basis van mijn praktijkervaring heb ik de randvoorwaarden samengevat in dé formule voor succesvol innoveren:

Resultaat = Richting + Proces + Mensen

In deel 1 heb ik de inhoudelijke richting besproken. Deel 2 richtte zich op strakke innovatieprocessen. Vandaag staat het derde en laatste deel in het teken van de mens.

Randvoorwaarden voor succesvol innoveren1. Reserveer tijd

Bij een recente opdracht had ik na vier weken nog vrijwel niets bereikt. Dat frustreerde me, want het idee was veelbelovend. De oorzaak was dat er heel weinig gevalideerd werd. Elke week was het zoeken naar gaatjes in een (te) volle agenda. Het was zoals spitsuur in Japan. De metro is eigenlijk al vol, maar als je hard genoeg perst kan er altijd nog wel 1 persoon bij. Ons project was deze persoon.Volle metro

Innoveren kost tijd. Zonder tijd, kun je geen experimenten opzetten. En zonder experimenten kun je niet leren. En als je niet leert wat wel en niet werkt, weet je ook niet of iets een succes wordt. Kortom, innovatie heeft ruimte nodig om tot bloei te komen.

Tijd is geen garantie voor succes, maar geen tijd is wel een garantie voor geen succes.

De 80-20 regel helpt hierbij. Vaak is het heel lastig (en onnodig!) om iemand volledig vrij te maken voor innovatie. Als één of twee medewerkers in het team 20% van hun tijd (+/- 1 dag per week) de ruimte krijgen voor innovatie, is dit vaak voldoende om vernieuwing een boost te geven. Een wekelijks ritme van meten, conclusies trekken en de volgende stap bepalen, past prima in 1 dag per week.

Balans innovatie en dagelijkse werkzaamheden

2. Mindset van doen en ijzeren discipline

Op een borrel sprak ik een (middel)manager bij een grote verzekeraar en hij vertelde me: “Eerlijk gezegd… Ik blijf liever weg bij innovatieve projecten. Het is een carrièrekiller, want de meeste projecten falen uiteindelijk. En daarmee wil ik niet geassocieerd worden.” Verbaasd en verbluft keek ik hem aan. Hoe kon hij nou zo denken? En hoe komt die organisatie ooit vooruit? Het klopt dat projecten niet altijd succesvol zijn, maar als je niets probeert dan blijf je waar je bent (terwijl de wereld verder gaat).

De mindset die er zou moeten zijn, is: “Ik heb heel snel gefaald en dus in korte tijd heel veel geleerd en veel investeringen bespaard.” Die mindset veranderen vraagt om een lange adem. Het is echt een cultuuromslag, en voor iemand al 15 jaar min of meer hetzelfde werk doet is dat een hele grote stap.

In die verandering van mindset zijn 3 elementen belangrijk:

A. Veilige omgeving

Innovatie draait om nieuwe ideeën bedenken en deze testen. Dat vraagt om kwetsbaarheid om ideeën te delen en om openheid en acceptatie als ‘jouw’ idee wordt afgeschoten. Daarnaast vraagt het om vertrouwen dat je niet wordt afgerekend op een idee dat het uiteindelijk niet gehaald heeft. Kortom, innovatie kan alleen tot bloei komen in een veilige omgeving.

Veiligheid creëer je door transparantie en managementstijl. Transparantie in het proces en waarom een idee afvalt helpt in acceptatie. Als iemand weet waarom zijn idee afgevallen is, en zich hierin kan vinden is het veel eenvoudiger.

De managementstijl moet zorgen voor vertrouwen. Geef ruimte voor ideeën en sta toe dat iets ontdekt wordt. Maak daarin expliciet dat het niet erg is als iets faalt (als je er maar van leert!). In feite creëer je zo een gezamenlijke set aan normen en waarden omtrent nieuwe ideeën.

Een voorbeeld hiervan is een sessie als ‘Fuck-up Friday’, die het doel heeft om juist het gesprek te voeren met elkaar over alles wat niet gelukt is. Een grote misvatting is dat een veilige omgeving niet samen kan gaan met hoge en ambitieuze doelstellingen. Juist de combinatie is belangrijk omdat anders de urgentie voor innovatie te beperkt is.

B. Doen in plaats van Managen

Wat ik veel zie binnen grotere organisaties: weinig doen, veel managen. Marketeers in een corporate omgeving weten vaak heel goed hoe je een bureau aanstuurt, maar niet hoe je zelf advertenties inricht. Dat is prima voor campagnes, maar niet om te experimenteren.

Experimenteren vraagt om handen uit de mouwen. Advertentieteksten schrijven, beelden zoeken, landingpagina’s bouwen, testen, leren en opnieuw proberen. Dat kun je uitbesteden, maar dat duurt vaak veel langer. Bovendien, conclusies trekken uit de experimenten vraagt om heel nauw betrokken zijn, van begin tot einde.

Een praktische manier om je team te stimuleren is hen te laten ervaren wat ze zelf allemaal kunnen in heel korte tijd. Bijvoorbeeld met een kennismakingstraining. Je begint met een aantal basistips zoals; ‘Waaruit bestaat een goede online advertentie? Wat is de standaardopbouw van een goede landingpagina?’ En dan vooral doen, een paar uur aan de slag met advertenties maken in Facebook Ads, landingspagina’s maken met Unbounce, en een klikbaar prototype in Marvel. Elke training zie je mensen opbloeien doordat ze zelf in zo’n korte tijd iets tastbaars gemaakt hebben.

C. Discipline

Vanuit de organisatie vraag je een mindset van doen. Vanuit de innovatie-afdeling verwacht je een mindset van discipline. Innovatie bevind zich aan de ‘fuzzy front-end’ en is daarmee beperkt afhankelijk van andere afdelingen en processen.

Daarnaast zijn de personen die zich hiermee bezighouden vaak meer geïnteresseerd in ‘toffe dingen bedenken’ dan met ‘op tijd opleveren’. Die combinatie maakt het verleidelijk om soepel om te gaan met doorlooptijden en budgetten per fase (zie deel 2 innovatieprocessen). Waak hiervoor, want juist hierdoor haal je de snelheid uit het innovatieproces. Uiteraard kan het zo zijn dat een idee iets langer nodig heeft, of net iets meer budget nodig heeft. Borg dit en ga hier gedisciplineerd mee om.

2. Investeer in vaardigheden

Om te innoveren moet je experimenteren. Dat dingen niet lukken hoort daarbij, vandaar dat je vaak hoort dat falen goed is. Daar ben ik het totaal mee oneens. Ik wil daarvan maken: ‘Leren is goed’.

 De allergrootste misvatting van innovatie, falen is goed. 

Het verschil tussen beide uitspraken zit in waarom iets gefaald heeft. De randvoorwaarde om te kunnen leren is dat de experimenten goed zijn uitgevoerd.

Bijvoorbeeld: je gebruikt Kickstarter om te testen of er behoefte is aan jouw product tegen een bepaalde prijs. Randvoorwaarden om te testen zijn goed beeld, copy en bij voorkeur een strak filmpje. Hierbij is eerste beeld het meest bepalend.

Voorbeeld experimentenAls we naar de statistieken van bovenstaand voorbeeld kijken, zie je een groot verschil. Horloge 2 is wel succesvol, horloge 1 niet. Kun je concluderen dat er geen behoefte is aan dit horloge tegen deze prijs? Geen idee! Het eerste beeld van horloge 1 is verkeerd, waardoor niemand het horloge ziet. En dus ook vrijwel niemand klikt. Een klassiek voorbeeld van wel falen, niet leren.

Om te kunnen leren moet je team over de juiste vaardigheden beschikken. Iedereen kan in minder dan 10 minuten een aantal advertenties en een landingpage online zetten. De uitdaging is om de juiste experimenten uit te voeren. Waar zet je advertenties neer? Hoe zien die eruit? Hoe bouw je een goede landingpage?

Vervolgens gaat het om de juiste conclusies aan inzichten verbinden. Je kunt niet verwachten dat iemand dat in één keer onder de knie heeft. Zorg daarom dat medewerkers toegang hebben tot de juiste kennis en begeleiding om goed te experimenteren. Wat mij betreft is de praktijk de beste leerschool, maar die kost tijd.

Mindset, vaardigheden & ruimte

Voor innovatie is een cultuuromslag nodig. Van delegeren naar doen. In een veilige omgeving, met ijzeren discipline. Dit kost tijd en is spannend. Neem die tijd en begeleid medewerkers hierin goed. Geef hen de ruimte om te experimenteren en zorg dat zij over de juiste vaardigheden beschikken of hierin gecoacht worden. 

In dit laatste artikel deel ik onderdelen voor succesvol innoveren. Zoals je net gelezen hebt, begin met doen! Ik hoop dat deze randvoorwaarden jou hierbij verder helpen. Mis je cruciale randvoorwaarden in dit artikel of in jouw organisatie? Ik hoor het graag!