How to

Employer branding: 5 tips voor effectieve video’s

0

Overweeg je een employerbranding-video te maken voor je bedrijf? Lees deze 5 tips om zeker te zijn van een effectieve bedrijfsvideo die je echt verder helpt.

Employer branding

Al een tijdje is videomarketing één van de technieken waarmee HR-afdelingen hun recruitment extra kracht bijzetten. De zogenaamde employerbranding-video is niet meer weg te denken uit de wereld van vacatures, headhunters, recruitment en HR.

Employer branding is überhaupt namelijk een interessegebied dat een enorme vlucht heeft genomen.

Google Trends-weergave van het zoekgedrag op de term employer branding. Het laat een stijgende lijn zien.

Google Trends laat duidelijk zien hoe het gebruik van de term employer branding de afgelopen jaren is toegenomen.

 

Bij werknemers is een sterke interesse merkbaar in de uitstraling van een bedrijf, de branding, (sociale) impact en de bedrijfscultuur. Er zijn talloze onderzoeken en opiniestukken die wijzen op het belang van purpose en brand culture bij het aantrekken van millennials. Veel millennials geven ook aan dat ze het belangrijk vinden dat ze weten wat hun werk bijdraagt binnen de organisatie, en in brede zin wat het werk van de organisatie bijdraagt aan de wereld. Maar het moet niet onderschat worden hoe zeer dit ook bij overige generaties meeweegt.

Bedrijfscultuur: meer dan pingpong

Employer branding is bovendien meer dan pingpong-competities en gratis lunch. Branding is iets dat terugkomt in alle facetten van de bedrijfscultuur. In de purpose en impact die een bedrijf heeft, in de kernwaarden, in de manier hoe met klanten of opdrachtgevers wordt omgegaan en in de communicatie en marketinginzet.

Om nu al aan de slag te kunnen met je employerbranding-video, heb ik hieronder vijf concrete tips voor je. Lees hier wat de voordelen zijn van video boven tekst.

Tip 1. Bepaal een duidelijk doel

Elke vorm van videomarketing staat of valt met een goede strategie. Uiteindelijk begint het allemaal met een heel helder doel. In het geval van een employerbranding-video of wervingsvideo kunnen er diverse doelen zijn. Een paar voorbeelden:

  • Je wil één specifieke vacature vervullen
  • Je wil je branding centraal stellen om nieuw talent aan te trekken
  • Je wil je ambities en toekomstvisie tonen om je huidige personeel te binden

Elk doel heeft een ander soort video nodig en elke video moet andere vragen beantwoorden.

Specifieke vacature

Als het gaat om een specifieke vacature, is het belangrijk dat je heel duidelijk maakt wat je zoekt in je kandidaat en wat je er tegenover stelt. Is ervaring belangrijk, of hecht je meer waarde aan motivatie of talent? Zijn specifieke technische vaardigheden of softwarekennis absoluut vereist? Zijn er naast het salaris nog aanvullende voorwaarden zoals een reiskostenvergoeding, dertiende maand of individueel keuzebudget?

Video biedt de ultieme kans om op te vallen tussen de vele voorspelbare vacatures die ‘een aantrekkelijk salaris’ bieden met ‘ruimte om te groeien’ en ‘een prettige werkplek met prachtig uitzicht over de stad’.

Hieronder vind je een video van Swapfiets om nieuwe fietsenmakers aan te trekken.

Accepteer cookies

Branding voor nieuw talent

Als je een brandingvideo uitbrengt om op te vallen bij nieuw talent, is het belangrijk om te beseffen dat je tegen ten minste één concurrent opbokst: de huidige werkgever.

De vraag is niet wat jou de beste werkgever in de wereld maakt. De vraag is wat jouw bedrijf in de kern karakteriseert. Wat maakt jouw bedrijf anders? Wat zijn je kernwaarden en hoe komen die terug in de bedrijfscultuur, werkplek en voorwaarden? Is er nagedacht over de balans tussen werk en privé? Door in te gaan op dit soort vragen schep je een helder beeld van hoe een baan bij jouw bedrijf een positieve impact heeft op het leven van je mogelijke sollicitant.

Bekijk hieronder een charmeoffensief van Google met hun take your child to work day.

Accepteer cookies

Binding huidige werknemers

Als je je huidige personeel verder aan je bedrijf wil binden, is het belangrijk om een duidelijke visie voor de toekomst te formuleren. Je moet precies weten en communiceren waar je naartoe wil, wat je doelen zijn en hoe je die wil bereiken. Laat je werknemers bovendien voelen dat hun unieke bijdrage onmisbaar is om die doelen te bereiken.

Maak duidelijk dat de stappen naar de toekomst besloten liggen in samenwerking en laat zien hoe je toekomstdoelen passen bij je branding en corporate culture. De kunst ligt erin om een video te maken die al je werknemers aanspreekt, maar tegelijk persoonlijk aanvoelt.

Tip 2. Blijf authentiek

Wat je doel ook is en wat voor boodschap je ook over wil brengen, blijf authentiek. Het kan natuurlijk onnatuurlijk aanvoelen om je bedrijf of cultuur vast te moeten leggen op beeld, vooral als je verder nog niet zoveel met videomarketing doet.

Toch is het heel belangrijk dat je op video niet ineens heel anders overkomt dan in het echt. Dan slaat je video de plank volledig mis. Ten eerste zal de kijker het direct doorhebben als het onecht overkomt. En ten tweede: de kijker heeft alsnog geen goed beeld van de daadwerkelijke bedrijfscultuur of werkplek.

Werknemers in beeld

Een makkelijke manier om het authentiek te houden is door werknemers voor de camera te vragen. Acteurs invliegen is bij employerbranding-video’s echt een gemiste kans. Het is veel effectiever om medewerkers aan het woord te laten. Zij vertellen een echt verhaal en zijn bovendien het gezicht van je bedrijf. Zorg ook voor een goede afwisseling van medewerkers, zowel qua persoonlijke achtergrond als qua functie. Vraag niet alleen de directie om een woordje te doen, maar betrek er medewerkers bij uit elke laag van het bedrijf.

Hieronder vind je een video van LinkedIn waarin veel verschillende werknemers aan het woord komen.

Accepteer cookies

Houd het spontaan

Laat je medewerkers zo min mogelijk aan een script vasthouden, voor zover het doel van je video het toelaat. Vraag om spontane testimonials, of verzin vragen die ter plekke beantwoord kunnen worden. Antwoorden die door de marketingcommunicatie-afdeling zijn geschreven zijn ongetwijfeld mooi. Maar woorden die zonder verdere belangen rechtstreeks van je collega’s komen, zijn veel waardevoller. Juist omdat ze echt zijn.

Centraal aanspreekpunt

Afhankelijk van je stijl en strategie kan het nog een idee zijn om een medewerker uit te kiezen die de kijker aan de hand meeneemt door de video heen. Zo heb je een centraal gezicht dat functioneert als gastheer of gastvrouw en als herkenningspunt door je verhaal heen. Door die persoon de vragen te laten stellen die de kijker waarschijnlijk ook heeft, creëer je een medestander voor je kijker en dat kan vertrouwen bieden. Dit werkt vooral goed als deze sleutelfiguur ook de moeilijke vragen durft te stellen, en niet alleen voorspelbare, gescripte gesprekken begeleidt.

Tip 3. Kies passende kanalen

Neem even de tijd om uit te zoeken welke kanalen het best passen voor jouw video. Dit hangt af van het centrale doel van je campagne, maar ook van je stijl en doelgroep. Er zijn diverse social media waarop je je video kunt distribueren, maar het kan ook op je eigen website, vacaturewebsites of op videoplatforms.

Je vacaturepagina

Plaats je wervingsvideo op het gedeelte van je website waar je vacatures staan, en op de pagina’s van specifieke vacatures (intern en extern). Geïnteresseerden die jouw vacature bekijken, zijn waarschijnlijk ook geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt in je video.

Adverteren

Als je echt actief aan het recruiten bent voor een specifieke vacature, kan het een idee zijn om je video als advertentie te draaien, bijvoorbeeld op YouTube of andere socialmedia-kanalen, met een targeting die aansluit bij je doelgroep. Zo richt je je pro-actief op de markt van werkzoekenden met je employerbranding-video.

Door meteen te laten zien waar je bedrijf voor staat en wat voor werkplek en bedrijfscultuur je biedt, spreek je ook mensen aan die niet direct op zoek zijn. Zo verlaag je de drempel om eens vrijblijvend naar je vacatures te kijken.

Tip 4. Go social

In plaats van één vastomlijnde video kun je ook inzetten op een doorlopende social campagne. Steeds meer bedrijven gebruiken bijvoorbeeld Instagram Stories om constant iets te kunnen laten zien van de werksfeer en hoe het er op de werkplek aan toe gaat. In het voorbeeld hieronder zie je de Crew zoekt Crew-campagne die McDonald’s via Instagram Stories inzette. Zo werden de werknemers ingezet om nieuwe collega’s te recruiten.

Accepteer cookies

LinkedIn

LinkedIn is in veel gevallen een heel passend platform. Als zakelijk netwerk is het gericht op professionals en daarnaast biedt het allerlei functionaliteiten voor werkzoekenden. 90 procent van de recruiters geeft aan gebruik te maken van LinkedIn.

Het platform kent dus ook een hoop werkzoekenden of professionals die open staan voor een switch. Zo is LinkedIn dus een goede plek voor je employerbranding-video, maar ook voor een doorlopende social strategie waarbij je op een laagdrempelige manier je bedrijfscultuur, werkplek of werknemers in beeld brengt.

Zelf video’s maken

Zulke video’s kun je eenvoudig zelf maken met je smartphone of een simpele camera set-up. Wat je inlevert aan productiewaarde, krijg je terug in de vorm van regelmatige content en een simpele manier om in te spelen op actualiteit. Het is zeker het overwegen waard om naast je employerbranding-video ook een social strategie in te zetten.

Tip 5. Houd het kort

Ten slotte nog een tip die eigenlijk voor elke bedrijfsfilm of vorm van videomarketing geldt: houd het kort. Liefst zo kort mogelijk. Natuurlijk is de boodschap het belangrijkst, maar je boodschap kan altijd korter worden verteld dan in je eerste draft. En waarschijnlijk geldt dat ook voor je tweede en derde draft.

Kort en onderscheidend

Cisco heeft becijferd dat over niet al te lange tijd 80 procent van alle internetcontent uit video zal bestaan, en we zijn daar al hard naar op weg. Met een groot aanbod aan video’s, vacatures en employerbranding-verhalen is het belangrijker dan ooit om zo beknopt mogelijk je punt te maken.

Positief opvallen

De concentratieboog van je publiek is sowieso niet enorm en het leven van een werkzoekende kan snel slepend worden en traag aanvoelen. Voor professionals die in korte tijd veel vacatures doorzoeken en veel sollicitaties afwerken zonder een match te vinden, kan het zoeken op een gegeven moment als een last aanvoelen. Dat geeft jou de ultieme kans om met een heel goede brandingvideo indruk te maken en je te onderscheiden van de andere werkgevers. Als je het dan ook nog eens kort weet te houden, zal jouw aankomende werknemer van de maand je erg dankbaar zijn.

Aan de slag met je employerbranding-video

Al met al is een employerbranding-video een heel effectief middel in je zoektocht naar nieuwe werknemers, of om de band met je huidige personeel verder te verstevigen. Met deze vijf tips kun je aan de slag om een wervingsvideo te maken die bij jouw bedrijf past.