Content

Creativiteit: negatieve emoties hebben enorm positief effect

0

Emoties zijn de drijvende kracht achter creativiteit. Veel mensen beschouwen het creatieve proces als een feestje vol vrolijkheid, maar ik breek graag een lans voor ‘de donkere kant’. Immers: ‘negatieve’ emoties hebben een enorm positief effect op jouw creativiteit.

Bij creativiteit draait het allemaal om combinaties maken. Bij voorkeur tussen extremen: zwart-wit en kleur, groot en klein, bekend en onbekend, vroeger en nu, goed en kwaad, een lach en een traan, leven en dood, ratio en gevoel. Hoe groter de tegenstelling van de zaken die je combineert, hoe duidelijker de beelden die je oproept. Zéker in de beroepsgebieden kunst, marketing en communicatie geldt: als je vanuit extremen, symbolen of clichés praat, is de kans het grootst dat je een brede doelgroep weet te raken. De connectie begint bij herkenning.

Menselijke trekjes

Omdat onze doelgroep steevast uit mensen bestaat, mogen we gerust vaststellen dat we die herkenning moeten opzoeken in menselijke trekjes. Emoties zijn dan een logisch startpunt. Immers: wat is er menselijker dan emoties? Nou, om precies te zijn: het weglopen voor emoties! Talloze mensen hebben moeite om hun gevoelsleven te accepteren of te tonen. Vooral de emoties die we niet onder controle hebben. En dan bedoel ik allerminst de slappe lach of de roze wolk. Nee, dan gaat het met name om woede, verdriet en angst.

Creativiteit is geen joyride

Instructies voor gevoel

“Van kinds af aan krijgen we met precisie geleerd hoe we moeten denken, maar niet hoe we moeten voelen”, schrijven Paulina Larocca en Tony Ibbotson in hun prachtig vormgegeven boek Connecting: harnessing your emotions to enhance your creativity (aff.). “In plaats daarvan krijgen we instructies wát we moeten voelen – en dat de zwaardere emoties als boosheid, frustratie, angst en verdriet minder sociaal geaccepteerd zijn dan de lichtere emoties als blijdschap, geluk en verrassing.”

Bevrijdend levenselixer

Volgens het Australische schrijversduo werpt dit politiek correcte gedoe een gigantische blokkade op. “Eerst zetten we onszelf op een streng emotioneel dieet en vervolgens zijn we verrast dat we constant snakken naar iets meer.” Ze benadrukken dat creativiteit niet alleen neerkomt op het bedenken van verrassende nieuwe ideeën. Het is zoveel meer dan dat! “Creativiteit is een energiebron, een levenselixer dat ons bevrijdt van denken in vaste patronen. Het is een energiebron die ons lichaam in beweging zet, die ons humeur beïnvloedt. Het is nooit statisch. Binnen deze draaikolk steken alle menselijke emoties de kop op – dus beslist niet alleen de blije.

Wegduiken = begrenzen

Een passievol leven begint bij het aan durven gaan van de extreme emoties die loskomen in ons lijf. De ultieme tip om je creativiteit volledig te benutten, is dan ook: geef je emoties de ruimte, hoe heftig ze ook zijn. Het leven is geen joyride – en dat geldt dus ook voor het creatieve proces. Als je extreem geluk optimaal wil beleven, helpt het als je ook ooit extreem verdriet gekend hebt. Door je gevoelens van dit moment te vergelijken met emotionele ervaringen uit het verleden, leer je jezelf beter kennen – en daarmee dus ook jouw doelgroep. Zolang je wegduikt voor de dieptepunten in het emotionele spectrum, begrens je jouw creativiteit.

Creatief brein aan het werk

Gooi de rem eraf. Dat is de boodschap van het boek, schitterend kleurrijk uitgegeven door BIS Publishers. Laat je niet afschrikken door het feit dat er opvallend weinig tekst in het boek staat. De woorden díe erin staan, zetten je creatieve brein aan het werk. Dit is beslist niet zo’n makkelijk in elkaar gedraaid boek met alleen maar quotes van bekendheden en gekke plaatjes, dat elk hip reclamebureau nonchalant op de salontafel neerkwakt om interessant te doen. Zie het meer als een boek dat je elke dag op een andere pagina kunt openslaan en dat je telkens aan het denken, associëren en fantaseren zet.

Een foto van het boek

Verwarrende, opbeurende paradoxen

Dit is een boek dat op elke pagina een punt maakt, zonder belerend te worden. Dit is een boek dat je uitdaagt om anders te denken, maar óók uitlegt waarom je daar wat aan hebt. Geen creativiteit om de creativiteit dus. Er staan geen oefeningen in dit boek, geen voorbeelden uit het bedrijfsleven, geen persoonlijkheidstestjes, geen kaders met achtergrondinformatie. ‘Connecting’ onderzoekt de paradoxen die horen bij creativiteit.

“We hopen dat dit boek jou verwart en opbeurt”, staat er in de inleiding. Maar wat het boek vooral doet, is jou uitdagen om alle registers open te trekken van jouw emoties, zodat je steeds makkelijker de connectie kunt maken met jouw creatieve krachten. Missie geslaagd, als je het mij vraagt. Dit is een van mijn favoriete boeken. Punt uit.

Over het boek

Titel: Connecting: harnessing your emotions to enhance your creativity
Auteurs: Paulina Larocca en Tony Ibbotson
Uitgever: BIS Publishers
Jaar: 2019
ISBN: 9789063695262
Aantal pagina’s: 164
Prijs: € 19
Bestellen: via Managementboek (aff.)

(Noot: het is een Engelstalig boek)