Online marketing

Maak van je event een life changing experience [3 lessen van Tony Robbins]

0

Tony Robbins organiseert over de hele wereld seminars. Deze self made entrepreneur draait zijn hand niet om voor evenementen en organiseert zo’n zes meerdaagse events per jaar, maar dat is niet altijd zo geweest. In dit artikel lees je over drie geheimen van Tony die hem zo succesvol maken en laat ik je zien hoe hij dit praktisch toepast. Zo kun jij met redelijk simpele toepassingen je event binnen no-time ontwikkelen tot een life changing experience. Een tipje van de sluier? Lees verder als je nog niet eerder van eventpsychologie hebt gehoord.

Met 12.000 andere mensen zit ik vol verwachting in een zaal. De muziek gaat aan en de danscrew komt het podium op. De pasjes zijn simpel te volgen, zelfs voor de houten harken onder ons, toch komen ze moeilijk uit ons lichaam. Iedereen van die 12.000 mensen is zich namelijk akelig bewust van de vreemden om zich heen. Het geklap heeft een afgestompt geluid en de armen gaan de lucht in, maar niet ver boven ons hoofd.

Vier dagen later is het de gewoonste zaak van de wereld om wildvreemden te knuffelen, onzekerheden uit te schreeuwen en diepste geheimen te delen met mijn net ontmoete buurman wiens voornaam ik nog niet eens ken. Tony’s transformationele belofte ‘Fear into Power’ is waargemaakt. Het maakt mij allemaal geen bal meer uit wat die buurman van mij zou vinden. Ik dans mee op de muziek, klap zo hard als ik kan en zwaai mijn handen in de lucht.

Een wereld van verschil. Maar wat is er in die tijd gebeurd?

Door de bril van de eventmanager

Tony combineert zijn psychologische achtergrond met strategische businesskeuzes en creëert zo succesvolle events. Hier was ik al enige tijd benieuwd naar en in april 2019 ben ik zelf ondergedompeld in een van zijn evenementen. In een high energy state, zoals hij dat noemt, kwam ik terug van Unleash The Power Within. Met een notitieblok in mijn handen, zette ik zijn lessen op papier.

Al snel kwam ik tot de conclusie: Van deze man kan elke eventmanager (to be) leren. 

Wat Tony zo uniek maakt

In het begin waren zijn evenementen niet voor volle zalen van 12.000 personen. Hij is begonnen met kleine seminars in achterkamers van een conferentiecentrum of hotel, voor zij die benieuwd of sceptisch waren. Soms waren het 30 mensen, soms waren het er 6. Nu is hij miljoenen mensen en ruim 30 jaar verder.

Als ervaren ‘coach’ weet hij als geen ander wat mensen hun drijfveren zijn en hoe iedereen succes creëert in het behalen van zijn of haar doelen. Deze kennis zet hij in, in zijn evenementen. Een term die nog niet bekend is in evenementenland, event psychology, is iets wat hij dus al geperfectioneerd heeft. Hoe kan je tijdens een event het menselijke gedrag beïnvloeden? Of meer tickets verkopen omdat je aansluit op wat het brein van je bezoekers nodig heeft? Tony combineert in zijn evenementen zijn kennis van het menselijke brein en evenementenmanagement. Een niet veelgebruikte combinatie. Voor als je hem nog niet kent, een kleine introductie.

Voor wie hem nog niet kent

Tony omschrijft zichzelf als schrijver van bestsellers, life- en business-strateeg, filantroop en ondernemer. Zijn missie is mensen te helpen door te breken en hun leven naar het volgende niveau te brengen. Hoewel hij zichzelf geen goeroe noemt, heeft hij op dit gebied al tientallen miljoenen mensen over de wereld geholpen.

Zijn expertise en tevens de basis van zijn evenementen is Neuro Linguïstisch Programmeren, beter bekend als NLP. Deze coachingstechniek wordt ingezet om negatieve gedragspatronen te veranderen in je brein. Het zorgt simpelweg voor een bult positiviteit en een enorme dosis zelfvertrouwen.

Naar aanleiding van één van zijn programma’s, The Business Mastery die hij eind juni in Amsterdam hield, kwamen artikelen in het FD, NRC en wijdverspreid op social media.

Het duurde Tony niet eens langer dan twee dagen om die transformatie waar te maken. Als ervaren eventmanager heb ik drie geheimen van hem kunnen ontrafelen die elke ondernemer kan inzetten bij de organisatie van zijn evenement. Benieuwd naar wat ze zijn?

1. Mindset is everything

Gerald Zaltman is hoogleraar aan de Harvard Business School. Hij heeft ontdekt dat emoties en niet ons rationele brein, de basis zijn van de keuzes die wij als consument maken. Tevens worden deze emoties voor 95 procent gestuurd door ons onbewuste brein  Laat nou net Tony vanuit zijn NLP-achtergrond veel weten over het onbewuste brein. Hij gebruikt priming om onze cognitieve perceptie te veranderen. Dat resulteert er onder andere in dat de dingen die we eerst eng vonden om te doen, nu graag oppakken.

Hoe doet Tony dit?

 • Boost van het zelfvertrouwen. Het programma is geschreven op positieve empowering, wat je enorm veel zelfvertrouwen geeft. Zo word je bijvoorbeeld elke dag verwelkomd met een daverend applaus van het Tony Team terwijl je naar de conferentieruimte loopt. Of vinden begroeting plaats door middel van high-fives.
 • Energie omzetten naar actie. Tony laat ons niet alleen goed voelen, maar zet deze energie ook om in actie. Zo laat hij ons op de eerste dag op hete kolen lopen om zintuiglijke bevestiging te krijgen van kracht die wij emotioneel gedurende de dag hebben gevoeld. Hiermee vergroot hij je comfortzone en laat hij zien, dat hij met zijn kennis in staat is om jouw maximale potentieel te vergroten.
 • Verkoopmomenten. Hij plant verkoopmomenten strategisch in, zodat onze leergierige hersenen een volgend programma bij hem kunnen kopen.
 • Wolfpack. Hij laat ons inzien dat we one big family zijn die voor elkaar moet zorgen. Ons oerbrein is er namelijk nog steeds geprogrammeerd om als kuddedier te functioneren.

2. Escape from reality

Pine en Gilmore zijn de theoretische grondleggers van de beleveniseconomie. Zij hebben ontdekt dat er vier domeinen zijn die een merk kan inzetten om merkbeleving neer te zetten. Tony gebruikt bij zijn evenementen het escapisme. Dit zijn evenementen met een hoog participatiegehalte en waarin de deelnemers zich onderdompelen, ook wel immersion events genoemd. Hij creëert een wereld waarin je kunt ‘ontsnappen’ uit de dagelijkse sleur en verplichtingen. Daarmee wordt (tijdelijk) een nieuwe werkelijkheid gecreëerd. Dit is de perfecte tegenbeweging van de huidige prestatiemaatschappij waar het westen zich in begeeft.

Hoe doet Tony dit?

 • Impact. Immersion events geven jou als deelnemer de kans om in een relatief korte tijd erg veel te leren. Niet alleen omdat je er in enkele dagen heel veel tijd aan besteedt, maar ook juist omdat de tijd die je er aan besteedt erg effectief is. Laten we zeggen dat een dag UPW veel meer impact heeft dan 12 uur lezen uit een boek van Tony.
 • FOMO. Hij maakt duidelijk onderscheid tussen de wereld van ‘het seminar’ en de wereld daarbuiten. Daarbij benoemt hij de 12.000 mensen als je familie voor de komende vier dagen. Deels hierdoor creëert hij FOMO wanneer de verbinding aangaat met de wereld daarbuiten.
 • Geen pauzes. Je voelt de druk om zoveel mogelijk in je op te nemen en hebt de keuze. Of je blijft 12 uur lang op die stoel zitten met je tas vol eten naast je, of je glipt tussendoor snel naar buiten.
 • Energizers. Om de 30 minuten brengt hij de aandacht naar het lichaam. Je moet actief meedoen door met anderen een opdracht uit te voeren, aan een energizer mee te doen of te high-fiven met je buurman. Door je lichaam in te zetten, heb je geen tijd om met de geest af te dwalen.

3. You eat, breath and live Tony

Tijdens deze vier dagen kan je niet om hem heen. Alhoewel hij met een lengte van 2 meter, al een boom van een kerel is, is het voornamelijk zijn naam die zoveel indruk maakt. Op deze manier word je ruim 12 uur per dag geprimed met Tony. Ik heb weinig organisatoren gezien met voldoende zelfvertrouwen om het event zo stevig te branden. Om een quote van Tony zelf aan te halen:

Nothing in life has any meaning except for the meaning you give it.

Als je aan Tony denkt, denk je aan groei, succes en rijkdom.

Hoe doet Tony dit?

 • Branding & zichtbaarheid. Overal hangen spandoeken, posters en banners. Tevens stonden zijn stands net buiten de zaal. Mocht je even snel moeten plassen, loop je dus twee keer langs zijn gebrande stands.
 • Gifts. Tony geeft op zijn evenementen gratis spullen weg. Een pet, een firewalk-diploma of  gratis dvd-box van een van zijn programma’s. Daar loop je gedurende het event mee rond en neem je mee naar huis. De ‘Tony experience’ gaat dus thuis gewoon door.
 • Storytelling. Hij brengt zijn kennis over door middel van verhalen. Je krijgt een kijkje in zijn leven. Je koppelt de verkregen informatie aan de verhalen van en over Tony.

Tony laat zien hoe waardevol het is om evenementen en psychologie aan elkaar te koppelen.

Wat gebeurt er als jij deze combinatie maakt voor jouw evenementen? Als je meer storytelling zou toepassen? Of je programma niet gaat baseren op kennis overbrengen maar op het aanpassen van het gedrag van je bezoekers?

Het gaat niet om ‘Tony trucjes’ toepassen, maar om een change of mindset. Deze manier van denken helpt je als organisator om het event waardevoller te laten zijn voor je bezoeker en andere stakeholders. Waar ligt bij jou nog winst te behalen?