Digital marketing

Hoe je vandaag nog meer verkoopt [9 tips]

0

Reclame maken waar iedereen blij van wordt? Erwin Wijman schrijft er in zijn nieuwste boek ‘Zo verkoop je alles‘ over. Zijn boek is een soort walhalla voor ondernemers, want hij bespreekt héél veel – van online marketing tot merknaam en hoe je een betere verkoper wordt. Ik heb 9 tips uit zijn boek gehaald die je vandaag nog kunt gaan toepassen om meer te verkopen van jouw dienst of product.

1. Verkoop wittewijnijs – kies voor een superniche

Ondernemers die kiezen voor een kleine of super kleine markt zijn al gauw succesvoller dan ondernemers die kiezen voor een massamarkt. Je kunt je namelijk beter focussen en daardoor word je beter in jouw specifieke markt. Met andere woorden: je bent beter en je valt beter op dan anderen, en dat zijn de twee geheimen achter ieder succes. Maar hoe vind je jouw niche? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waar ben je goed in?
  • Waarvoor word je vaak gevraagd?
  • Op welk gebied zien je bestaande klanten jou als de aangewezen persoon om hen te helpen met hun vraagstuk?
  • Waarom weten mensen jouw bedrijf altijd weer te vinden?
  • Wie hebben vertrouwen in je en waarom?
  • Waarvoor krijg je de meeste complimenten?
  • Met welke huidige klanten heb je de beste klik en met welke opdrachtgevers heb je de meeste affiniteit?
  • En vooral: wat is het werk dat jij het allerleukste vindt om te doen?

2. Wat je ook verkoopt of aanbiedt – giet het in abonnementsvorm

Hoogstwaarschijnlijk kun jij je diensten ook in abonnementsvorm aanbieden. Het is dé manier om te zorgen dat je klanten meer en langer diensten van jou afnemen. Je kunt een aantal standaard pakketten bedenken die je aanbiedt op je website. Zelf doe ik het als tekstschrijver ook. Een klant kan losse blogartikelen kopen, maar ook een ‘strippenkaart’ van bijvoorbeeld tien blogartikelen. We beginnen met een proefartikel en als de klant tevreden is, zegt hij toe dat hij er minstens tien afneemt. Als klanten tevreden blijven, is het heel gemakkelijk om het abonnement door te laten lopen, dat scheelt ze alleen maar. Daarnaast kun je gemakkelijk ook andere diensten verkopen. “Makkelijk hé, dat je standaard nu iedere maand een blogartikel hebt? Wist je dat ik ook iedere maand een video daarbij kan aanleveren?”.

3. Bel mensen gewoon op

We doen alles online, want we denken dat het efficiënter is. ‘Even een mailtje sturen’. Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie Nederlanders geregeld heen en weer mailen om verwarring op te lossen. Pak die telefoon dus op! Of het nu gaat om een collega of een klant. Bellen maakt een gesprek persoonlijker, vloeiender en dwingender.

4. Stuur reclamemails

Hoe zit het met jouw e-mailmarketing? Ondanks dat je er misschien een beetje voorzichtig mee bent, want je wilt prospects en klanten niet overspoelen, is het nog steeds een goed kanaal om te verkopen. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld social media. Denk verder dan de nieuwsbrief. Deel tips, vraag om hulp, zet een klant in het zonnetje met een mooie case of bedenk een speciale zomerdeal. Test wat jouw contacten prettig vinden, maar wees niet te zuinig met die e-mails!

5. Je e-mailhandtekening is één van je allerbeste topverkopers

Ja, ook in mijn e-mailhandtekening staat een banner. Je e-mailt namelijk veel, heel veel en daarom is je handtekening dé plek om mensen attent te maken op je nieuwste e-book of, én dit vind ik een leuke, op welk evenement je binnenkort te vinden bent. Zo heeft iemand direct een reden om contact met je op te nemen. Vergeet trouwens niet om de call-to-action in je e-mailhandtekening regelmatig aan te passen, niets zo hinderlijk als een out-to-date bericht.

6. Digitale giveaways 2.0 zijn essentieel

Geef iets gratis weg! Waar dat vroeger de muismatten, bekers en dat soort promotiemateriaal was, zijn dat nu de e-books, checklists en podcasts. Ook als kleine ondernemer kun je dit makkelijk doen. Maar waarom zou je? Wie gratis iets kan krijgen wat hij graag wil hebben, is geneigd om zijn e-mailadres aan je te geven. Die wil jij wél hebben toch? Zorg wel dat je de giveaway duidelijk zichtbaar aanbiedt, door bijvoorbeeld een pop-up op je website te bouwen.

7. Met print bouw je sneller aan je merk

Is papier nog wel van deze tijd? Zeker! Je gebruikt bij het lezen van papier meerdere zintuigen, waardoor je brein informatie makkelijker opneemt. In mijn ogen is het belangrijk om een balans te vinden tussen online en offline. Welk vakblad is bijvoorbeeld interessant voor jouw doelgroep? Kijk of je een artikel kunt aanleveren, of kunt kopen. Zeker voor brand awareness is dit ontzettend belangrijk, omdat je met print lezers diepgaander bij een boodschap betrekt.

8. Een kaartje krijgt aandacht én gratis pr – ga voor handgeschreven

Verkoop je spullen? Stuur dan een handgeschreven kaartje mee. Of misschien heb je een bijzondere ontmoeting gehad? Stuur een persoonlijk bericht naar die persoon. Een handgeschreven kaartje zegt: ik heb tijd en aandacht aan je besteedt én dat wordt door iedereen gewaardeerd. Daarnaast geeft een kaartje letterlijk houvast. Je blijft misschien even op de koffietafel slingeren, maar dat moet je willen! Ja, mensen herkennen de truc vaak wel, maar gaan er ook in mee. Dus aan wie ga jij morgen een handgeschreven kaartje sturen?

9. Free publicity – waarom je je persbericht ook moet sturen naar het streekblad en de gezinsbode

Persberichten zijn de aangewezen manier om free publicity te genereren. Of je nu een nieuw product lanceert, je deelneemt aan een event, je uit gaat breiden, een nieuw pand betrekt of van strategie verandert: stuur je persbericht aan de lokale media. Hiermee krijg je lokale bekendheid én je bent makkelijker te vinden voor potentiële klanten die op een product of dienst in combinatie met een plaatsnaam zoeken.

Veel hé? Dit waren maar een paar van de tips van Wijman. Hij bespreekt in maar liefst vijftien delen hoe jij meer kunt gaan verkopen. Dit vind ik typisch zo’n boek dat je op kantoor in de kast hebt staan én er zo nu en dan eens bij pakt, om dan opeens drie uur verder te zijn. Denk aan: je website is opeens helemaal aangepast, je gaat naar een beurs en bent heftig aan het bloggen, e-mailen en video’s aan het opnemen – alles waardoor jij je bedrijf (nog meer) in de picture zet én meer van jouw product of dienst gaat verkopen. Wel goed om te melden is dat als je echt al een heel ervaren marketeer bent, je dit boek wellicht iets minder interessant gaat vinden. Het is in mijn ogen vooral gericht op de ondernemer die inspiratie nodig heeft én een goed startpunt.

Over het boek

Titel: Zo verkoop je alles  – hoe je reclame maakt waar iedereen blij van wordt 
Auteur: Erwin Wijman
Uitgeverij: Haystack
Jaar: 2019
ISBN: 9789461263315
Aantal pagina’s
Prijs: 29,95
Bestellen: via Managementboek (aff.)