Digital business

9 online tools voor een vliegende start als ondernemer

0

Tijdens de start van je bedrijf moet er ontzettend veel gebeuren. Je website, social media, sales, strategie, marketing, communicatie… Gelukkig zijn er een aantal handige online tools die het starten als zelfstandig ondernemer een stuk makkelijker maken. Zonder flauwekul: met deze negen tools bespaar je met gemak een paar uur (en een hoop kopzorgen) per week!

1. Mailchimp

Deze ken je vast wel. Ken je ‘m niet, dan heb je er waarschijnlijk wel van gehoord. Mailchimp is namelijk een van de bekendste mailprogramma’s en handigste online tools. En dat is niet zonder reden. Alle klanten en potentiële klanten die zich inschrijven op jouw mailinglijst, worden automatisch in het online contactenbestand van Mailchimp opgenomen. Je kunt vervolgens met behulp van allerlei aangeleverde templates (die je zelf kunt personaliseren) mailings klaarzetten en automatisch laten versturen. Ook fijn: Mailchimp levert je de sign-up voor je website ook gewoon netjes aan.

Kosten: gratis.

Screenshot van de online tool Mailchimp.

2. Canva

Wauw, wat is Canva een fijne tool. Zeker voor degenen die geen Photoshop hebben. Hoewel je lang niet zoveel mogelijkheden hebt als in Photoshop, is Canva heel geschikt om allerlei marketinguitingen mee in elkaar te zetten. Van posters en flyers tot banners voor je website en vierkante Instagram-posts. Je kunt er zelfs je eigen logo en huisstijl mee ontwerpen, opslaan en vervolgens in al je ontwerpen terug laten komen. Ideaal om tijdens je start een professionele en herkenbare uitstraling neer te zetten.

Kosten: gratis. Het premium abonnement geeft je wel meer mogelijkheden.

Screenshot van de tool Canva.

3. Google Analytics

Absoluut onmisbaar is Google Analytics: een van de vele gratis online SEO tools. Ook als je website pas net live staat, geeft het je belangrijke inzichten. Zo zie je precies waar jouw bezoekers vandaan komen, wat hun interesses zijn, via welke apparaten ze jouw website bekijken en op welke pagina ze je website het vaakst verlaten.

Dit zijn de inzichten die jij nodig hebt om je doelgroep te leren kennen en je website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Daarnaast is het natuurlijk gewoon fijn dat je kunt zien of die Facebook-advertentie ook daadwerkelijk voor nieuwe bezoekers heeft gezorgd.

Kosten: gratis.

Screenshot van de online tool Google Analytics.

4. BuzzSumo

Zeker als je net start is het schrijven van blogartikelen een fijne manier om je ranking op Google te verbeteren en jezelf als professioneel kennismonster in de markt te zetten. BuzzSumo is een online tool die je helpt om de juiste onderwerpen te kiezen. Je typt een keyword of onderwerp in en BuzzSumo laat je vervolgens zien welke artikelen het meest trending zijn. En welke vragen jouw doelgroep over dit onderwerp stelt. Zo weet jij precies waarop je kunt inhaken.

Kosten: gratis. De premium-versie geeft je de mogelijkheid om alerts te ontvangen of extra zoekfilters te gebruiken.

Screenshot van de tool Buzzsumo.

5. Hootsuite

Deze tool is ideaal voor het inplannen van je socialmediaposts. Je maakt je posts natuurlijk in Canva en plant ze vervolgens via Hootsuite in. Op het moment van publicatie krijg je een alert op je telefoon (of desktop) en heb je de post in een paar minuutjes gepubliceerd.

Kosten: gratis proefperiode van een maand. Hierna is er een betaalde variant van €25 euro per maand beschikbaar.

Screenshot van de online tool Hootsuite.

6. Hotjar

Wil je meer inzicht in het gedrag van je websitebezoekers? Dan installeer je Hotjar. Met deze online tool kun je op basis van heatmaps de muisbewegingen van je websitebezoekers volgen. Handig om te zien of er inderdaad op die ene button wordt geklikt.

Kosten: gratis voor één pagina.Screenshot van Hotjar, een van de tools.

7. MoneyBird

Ik ben zelf een echte fan van MoneyBird: een boekhoudprogramma waarmee je de administratie vanaf het begin af aan op orde hebt. Het is even puzzelen, maar MoneyBird neemt je stap voor stap mee in het programma, zodat je het binnen korte tijd helemaal snapt. Je kunt MoneyBird aan je bankrekening koppelen, facturen in een handomdraai versturen en je kunt al je bonnetjes direct importeren.

Kosten: gratis. Voor een tientje per maand kun je een betaald pakket kiezen.

Screenshot van de tool MoneyBird.

8. Moz

Je kunt Moz ergens wel een beetje zien als de stap na BuzzSumo. Deze online tool geeft je namelijk inzicht in de prestaties van je zoekwoorden. Typ jouw zoekwoord in en je ziet direct hoe hoog je in de ranking staat voor dit specifieke zoekwoord. Op die manier kun je zien of deze zoekwoorden goed voor je werken, of dat je liever voor een ander zoekwoord gaat. Ook laat Moz je via foutrapporten weten wanneer er iets mis is op je website zodat je dit meteen kunt aanpassen.

Kosten: gratis.

Screenshot van de online tool Moz.

9. Semrush

‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’ is het idee achter Semrush wel te noemen. Deze tool helpt je om je concurrenten te analyseren en op deze manier wat meer inzicht in hun marketingstrategieën te krijgen. Zo weet je binnen no-time waarom jouw concurrenten hoger in de zoekresultaten staan. Handig voor de start van je onderneming, maar ook zeker een tool voor waardevolle informatie in je ondernemingsplan.

Vul de URL van een website in en je ziet direct alle informatie die je nodig hebt. Ook leuk om eens met je eigen website te doen trouwens.

Kosten: de eerste tien verzoeken zijn gratis. Je moet wel even een account aanmaken.

Screenshot van Semrush, een van de online tools.

Welke tools hebben jou geholpen met de start van je bedrijf? Deel je tips in de reacties.