Loopbaan

Waarom elk bedrijf een kantoorhond moet overwegen

0

Ah, de kantoorhond. Je leest er tegenwoordig een heleboel over. Een kantoorhond zorgt voor een enorme impuls aan positiviteit. En niet alleen omdat een kwispelende staart de grauwheid van het gemiddelde bedrijventerrein flink vermindert.

Ik vertel in dit artikel waarom een kantoorhond een beestachtig goed idee is en waarom ieder bedrijf moet overwegen om er eentje aan te schaffen. Voor de mensen die hier zijn voor marketingadviezen: ik maak een interessant bruggetje tussen marketing en de kantoorhond.

Niet (bl)afhaken dus.

Een kantoorhond in dienst

Wij hebben op kantoor Emilio in dienst. Dit goedlachse vuilnisbakkie is een uit Spanje geadopteerde hond en functioneert bij ons als ontspanningsmanager. En dat doet hij hartstikke goed, want sinds zijn komst is er geen enkele burn-out geweest. Ik spreek inmiddels zelfs al een aardig woordje honds. (W)oefening baart kunst.

De kantoorhond van Performance Department

Ik ben Emilio, aangenaam kennis te maken!

Emilio zorgt bij ons voor voldoende buitenlucht, een beetje afleiding als je je hoofd weer eens door een laptop wil duwen (of ben ik de enige die dat sporadisch heeft?), en het is een goede gespreksopener voor sollicitanten en (potentiële) klanten. Maar wij waren niet de eersten met een kantoorhond.

Waar komt de kantoorhond vandaan?

De kantoorhond trippelt langzaam het bedrijfsleven binnen. Meer en meer bedrijven omarmen het fenomeen, waardoor de kans dat je er eentje tegenkomt steeds groter wordt. Dit geldt overigens ook voor scholen, waaronder de UvA. En zeg nu zelf dat alles beter is dan zo’n geforceerde glijbaan van de derde naar de eerste, niet?

Je hoorde er eerder al over in de Verenigde Staten. Zo onderzocht de Universiteit van Vancouver de invloed van viervoeters onder studenten. Zij concludeerden dat 37 procent van de studenten, na interactie met honden, meer energie had. 27 procent gaf aan blijer te zijn na een fikse knuffelpartij.

Google Trends

Dat de kantoorhond in ons kikkerlandje aan populariteit wint, is te zien in Google Trends. Op de term ‘Kantoorhond’ is het volgende te zien.

Het zoekgedrag naar term kantoorhond

Er wordt steeds vaker naar de term ‘Kantoorhond’ gezocht.

Zoals mijn docent statistiek soms zei: “Cijfers liegen niet, tenzij ze worden gelezen door een volslagen idioot.” Dankjewel, Bastiaan.

Waar draagt de kantoorhond aan bij?

Een blaffer op kantoor heeft meer voordeel dan je denkt. Het zorgt in ieder geval voor het volgende:

1. Minder stress voor zowel mens als hond

Huisdieren, en daarmee ook kantoordieren, zijn goed voor je gezondheid. Zij dragen bepaalde microben met zich mee waarvan je immuunsysteem denkt: lekker man. Iets met biologische termen en wetenschappelijke kreten.

Ik citeer gedragsecologe Bonne Beerda: “Wanneer honden en mensen met elkaar in contact komen en elkaar in de ogen kijken, stijgt bij allebei het niveau van het gelukshormoon oxytocine. Terwijl de bloeddruk en het niveau van het stresshormoon cortisol afnemen bij fysiek contact.”

Oxytocine wordt dus aangemaakt bij menselijk of dierlijk contact. En aangezien veel collega’s het waarschijnlijk onaangenaam vinden als jij ze te pas en te onpas als een koala om de nek springt, is een kantoorhond een enorm goed alternatief (probeer het eens bij de stagiair!).

Het wachten is op een nieuwe Tony Chocolonely-smaak. Oxytocine-zeezout klinkt immers beter dan de speciale puur-chili-fudge-roze-peper-smaak (wie regelt daar de behoefteanalyse?). Ik dwaal af. Volgende punt.

2. Een betere werksfeer

Minder stress zorgt vaak al voor een betere werksfeer. Het is niet voor niets dat Emilio de rol van ontspanningsmanager vertolkt. De dagelijkse hoeveelheid ‘aaahw’ en ‘kijk hem nou eens’ is niet meer op twee handen te tellen. Je lacht met z’n allen even om een grappige actie en je gaat weer door. Oxytocine, baby!

Af en toe laat je de hond uit met een collega die je over het algemeen wat minder spreekt. Goed voor de interactie. Het verkleint ook de (bl)afstand tussen de collega’s die iets introverter zijn. Ik hoor ook over bedrijven die medewerkers, in het geval van onenigheid, een rondje met de hond laten doen. Een prima alternatief voor het koffiezetapparaat.

Frisse lucht

Frisse lucht en even een momentje om de lucht te klaren. Met een kantoorhond heb je dagelijks in ieder geval drie momenten om er even uit te gaan. Voor de grotere bedrijven, waar collega’s elkaar vaak minder frequent spreken, is het dan ook een goede manier om elkaar beter te leren kennen!

Pas trouwens wel op dat je als leidinggevende niet alleen voorstelt om ‘een rondje met de hond te doen’ als er iets aan de hand is. Collega’s moeten niet bang worden voor het rondje met de hond. Het moet leuk zijn!

Denk ook aan de hond

Ik raad wel aan om één ‘echte’ eigenaar van de hond aan te wijzen. Iemand die in het weekend de tijd heeft op het beestje te passen. Iedere nacht een andere slaapplek is voor een hond niet prettig. De dagelijkse verzorging kan gezamenlijk worden gedaan!

(Bij ons is het baasje developer Joey. Bij dezen even een shout-out, ouwe reus!)

3. Minder ziekteverzuim

Zoals aangegeven, vermindert een kantoorhond het stressniveau. En aangezien stress een van de grootste veroorzakers van ziekteverzuim is, wordt dit verzuim ook gereduceerd. De hele dag op je achterste zitten is trouwens ook niet goed voor je. Zie dat uitlaatmoment dus ook als een stukje essentiële beweging.

Pro-tip: neem een hazewindhond. Die halen bijna de 70 km/u. Rent-ie weg? Dan weet je zeker dat je je dagelijkse bewegingsnorm haalt.

4. Mogelijkheden voor meer leads en een toffe branding

Jij, creatieve geest die je bent, ziet al snel de marketing- en brandingkansen die een kantoorhond meebrengt. Net als ik. Zoals eerder geschreven, heeft Emilio een eigen medewerkerspagina waarop hij zijn cuteness laat zien. Alleen hierop wordt al vaker geklikt dan de pagina’s van mij en m’n collega’s. Zegt dat meer over ons of over Emilio?

Maar hij doet meer: (w)af en toe versturen we mailings vanuit zijn naam en gebruiken we zijn charmes op onze socialmedia-kanalen. Dit resulteert in een hoop lovende reacties van sollicitanten, maar ook huidige en potentiële klanten (we doen trouwens meer, maar ik ga niet alle geheimen prijsgeven!).

Emilio is daarom echt een verbinder (ik weet dat je dat woord haat, maar het is nu eenmaal zo). We hebben nog geen Instagram-kanaal voor ‘m, in tegenstelling tot andere bedrijven.

Accepteer cookies

Op Instagram plaatsen we best veel over Emilio. En daar vloeien hartstikke veel toffe reacties uit voort. Een eigen account durven we echter nog niet. Twee accounts is misschien wat veel van het goede.

Uiteraard is een kantoorhond in te zetten voor een hoop andere branding- en marketingdoeleinden. Ik hoor in de reacties graag wat jouw ideeën zijn (misschien resulteert het zelfs weer in een vervolgartikel!)

Zijn er nadelen te bedenken?

Kijk, natuurlijk brengt een kantoorhond wat bijkomstigheden met zich mee. Zelf ervaar ik deze niet als negatief, maar dat is per mens verschillend. Het kwam bijvoorbeeld twee keer voor dat-ie z’n behoefte binnen deed, gelukkig niet op de vloerbedekking. Inmiddels gebeurt dit niet meer (hopen we collectief).

Verder zit je natuurlijk met allergieën. Maar dat probleem is makkelijker te tackelen dan de gemiddelde aanvaller in de Eredivisie. Er bestaan namelijk hypoallergene dieren. Geen zorgen. Dit zijn geen lichtgevende honden uit Pripjat met een speciale gave. Het zijn honden die geen of minder allergische reacties opwekken dan normaal.

Af en toe trouwens wel wat geblaf, daar moet je wel tegen kunnen. Dit hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van je keffer! En van jouw tolerantiegrens.

Waar wacht je nog op?

Al met al voegt de kantoorhond dus hartstikke veel toe. Een betere werksfeer, minder stress, buitenlucht en ontzettend veel manieren om je marketingstrategie anders in te steken. Een paar kleine nadelen, maar die moet je wel echt irritant vinden, wil je ze als nadelen bestempelen.

Dus, waar wacht je nog op? Ga desnoods met je team of kantoor naar het asiel. Wedden dat iedereen binnen de kortste keren overtuigd is?

Wat zijn jouw ervaringen?

Nu ben ik benieuwd naar een aantal dingen. Allereerst hoor ik graag jouw mening over de kantoorhond. Snap je de trend of is het echt niets voor jou? Heb je een hond op kantoor? Deel hieronder wat hij toevoegt aan jouw bedrijf! Misschien zet je ‘m ook wel in als marketinggoeroe! Ik ben benieuwd!

Dikke tip: willen jij en je collega’s graag een kantoorhond, maar is je baas nog niet overstag? Deel dit artikel in je groepsapp en laat hem bezwijken onder de groepsdruk. Iets met puppy-ogen!