How to

Zorg dat je bezoekers je website geweldig (slecht) vinden: 10x jullie ’advies’

0

Ik vind het subtiel uiten van mijn frustraties een van de leukste onderdelen van schrijven. Een knipoog, sneer of eufemisme, ik hou ervan. Maar het wordt nog leuker wanneer lezers het met me eens zijn. Dat was het geval bij mijn vorige artikel, waarin ik je 10 tips gaf waardoor alle bezoekers je website geweldig (slecht) vinden. Jullie gaven zo veel extra (slechte) tips onder dit artikel, dat ik wel een tweede versie moést schrijven.

Verbale vloedgolf

Er kwamen meer dan 35 reacties binnen, waaronder een verbale vloedgolf aan toevoegingen. Daar werd ik blij van. Daarom borduur ik in dit artikel voort op de reacties en leg ik je met liefde uit hoe jij nóg beter kunt zorgen dat al je bezoekers jouw website geweldig (slecht) vinden.*

Tip 1. Decoreer je homepage met een video (van een MB’tje of 600)

Als een prospect jouw website bezoekt, dan doet-ie dat natuurlijk omdat hij meer wil weten over je diensten en hoe je hem kunt helpen. Om op die behoefte in te spelen, is er niets dat beter werkt dan een automatisch startende video – van minimaal 90 seconden – die niet weggeklikt kan worden en niets over je bedrijf vertelt.

Een goed voorbeeld is de anderhalve minuut durende drone-video van een strand met naderende golf (iets met kalmte en sereniteit, denk ik). Moet ik daar geluid bij gebruiken, vraag je je nu natuurlijk af. Ja, natuurlijk moet je daar geluid bij gebruiken! Het beste geluid bij een dergelijke drone-video? Een kakofonie van, jawel, MEEUWEN!

Je prospect weet niet wat hem overkomt. Added value, yes!

(Thanks, Lisette, Mieke & Hans!)

Een afbeelding van een meeuw voor op een slechte website.

Tip 2. Verwijzingen naar eigen website? Zorg dat ze openen in een nieuw tabblad

Wanneer je een website bezoekt met een heleboel interne links, dan wil je dat je bezoekers het overzicht behouden. Daarom is het van levensbelang dat je zorgt dat alle interne links openen in een nieuw tabblad. Essentieel voor een goede user experience, zeker op een pagina die minimaal honderd klikbare elementen bevat.

Protip: wanneer je linkt naar een pagina buiten jouw website, zorg dan dat hij inlaadt in je huidige tabblad. Je prospect zal smullen van je oplossingsgerichte denkwijze. Lekker!

(Bedankt, Rosa!)

Tip 3. Laat je laatste blog eentje van mei 2014 zijn: oud nieuws is ook nieuws

Deze tip is vooral handig voor ondernemers die klanten binnenhalen door hun eigen kennis, in de vorm van bijvoorbeeld blogs, nieuwsberichten of artikelen, te etaleren. Zorg dat je laatste nieuwsbericht of blog eentje van een flinke poos geleden is.

Zo blijft het voor je prospect niet alleen spannend of de rest van de website wel actueel is, maar creëer je ook gelijk een gevoel van importantie. Je prospect weet namelijk direct dat je veel te druk bent met je duizenden klanten, waardoor je geen tijd hebt om eigen content te verzorgen. Logisch. (Echt dom als je dat niet meteen doorhebt.)

(Thanks, Angelique!)

Tip 4. Vertel vooral dat je jong en dynamisch bent

Het liefst vaker dan één keer. En weet je waarom dit nu zo belangrijk is? Omdat prospects heden ten dage alleen maar zakendoen met jonge en dynamische organisaties. Overstijgt de gemiddelde leeftijd bij jouw bedrijf de 50? Maakt geen bal uit. Leeftijd is maar een getal. Jong en dynamisch it is.

Bonus: het kan zijn dat je plotsklaps gaat ranken op de zoektermen ‘jong’ en ‘dynamisch’. Is dat even mooi meegenomen.

Afbeelding van 'jonge mensen' die hun hand uitsteken.

Een goed alternatief

Voel je je toch niet helemaal jong en dynamisch? Dan kun je ook kiezen voor een andere juweel uit het arsenaal van immer werkende verkoopzinnen. Voorbeelden zijn:

  • Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel.
  • Wij stellen de klant centraal.
  • Bij ons ben je aan het juiste adres.
  • Wij ontzorgen jou volledig.
  • Welkom op onze website.
(Bedankt, Marije, Renee, Angelique & Raymond!)

Tip 5. Gebruik verhaspelingen in je pay-off of slogan

Viraal gaan is essentieel tegenwoordig. En spottende reclame is ook reclame. Daarom werkt het goed om een verhaspeling in je pay-off te verwerken. Superhippe influencers − die sowieso vaak op jouw website over groepscursussen voor mindful breien in het Slowaakse Tatragebergte zitten − zien jouw foute pay-off en verspreiden het als een olievlek over het web.

In jouw geval zou een pay-off als ‘Wij breien er een begin aan’ erg goed werken. Maar er zijn ook andere voorbeelden te bedenken. Denk aan parels als ‘Uw kind, ons een zorg!’, ‘Voor u halen we het onderste uit de kast!’ of ‘Ons gewapend beton is aanstootgevend in de branche!’. Werkt als een trein − tenzij we ‘t over de NS in de herfst hebben.

(Thanks, Renee!)

Tip 6. Vermijd beeldvorming en vertel niet wie je bent

Deze tip is een prachtexemplaar voor alle eenmanszaken, freelancers en zzp’ers met een eigen website. Omdat een eenmanszaak uit één gezicht bestaat, is het belangrijk om dit gezicht niet te laten zien. Anders wordt het veel te persoonlijk.

Je mogelijke klanten willen niet weten met wie ze de komende zes of twaalf maanden in zee gaan. Foto’s van jezelf? Nee, je moet stockfoto’s gebruiken. Het liefst een aantal verschillende, zodat je prospects echt geen flauw idee hebben wie ze nu precies voor zich hebben. Vergeet ook niet om je eigen naam nergens neer te zetten. Alleen je bedrijfsnaam is voldoende. (Vergeet ook niet je bedrijfsnaam te noemen in plaats van ‘ik’.)

(Bedankt, Floor!)

Tip 7. Schrijf je veelgestelde vragen zonder te luisteren naar veelgestelde vragen

Voordat jij je eerste klant binnen hebt gesleept, heb je de veelgestelde vragen al geschreven. Handig, want zo lijkt het alsof je al veel klanten hebt gehad. Nu, drie jaar en de nodige klanten later, gebruik je nog steeds de oude FAQ, terwijl je al vaak veel logischere vragen hebt ontvangen. Update dit vooral niet op basis van binnenkomende vragen. Je bent toch niet gek?

Je kunt er overigens ook voor kiezen om geen segment met veelgestelde vragen toe te voegen, zodat je prospects denken dat jouw informatie zó duidelijk is dat er helemaal geen FAQ aan te pas hoeft te komen.

Tip 8. Negeer je chatfunctie en bied die meerwaarde

Contact met je klanten is reuzebelangrijk. Daarom heb je een prachtige chatfunctie laten ontwikkelen. Klanttevredenheid heb je immers hoog in het vaandel staan. Een mooie chatomgeving, prachtig font en geautomatiseerd bericht. En daar blijft het bij, want dat is hoe jij rolt.

(Dankjewel, Soraya!)

Tip 9. Vertel niet over je diensten

Als jij te veel schrijft over wat je doet, dan gaat het straks nog lijken alsof je werk nodig hebt. En jij bent toch zeker niet zo’n loser met een tekort aan klussen. ‘Waarom heb je zo weinig klussen?’, ‘Is je dienstverlening slecht?’, ‘Kom je je afspraken niet na?’, ‘Loop je op Crocs?’, ‘Ben je gewoon een kwal van een vent?’.

(Je begrijpt waar ik naartoe wil.)

(Bedankt, Dick!)

Tip 10. Plaats een 0900-nummer op je website (bonustip)

Jouw tijd is waardevol. Daarom kost bellen met jou geld. Net als bij een consultant. Alleen ben jij geen consultant, maar loodgieter. Doet er verder niet toe, want je klanten snappen wel dat jij ze niet voor niets te woord staat. Ook al kun je ze niet verder helpen.

Het straalt dan ook professionaliteit uit als je een 0900-nummer op je website plaatst. Professioneel en winstgevend. Kan het nog mooier? Jazeker. Als je zorgt dat een minuutje van jouw tijd een eurootje of 10 kost − terwijl je nergens een indicatie van de prijs per minuut aangeeft − dan krijg je sowieso vijf mails van tierende bellers. Hallo e-maildatabase!

(Dankjewel, Tjerk!)

Ten langen leste

Nogmaals, iedereen die op mijn vorige artikel heeft gereageerd: ontzettend bedankt. Ik vond het tof om te zien dat het noteren van mijn irritaties heeft gezorgd dat jullie je hart even konden uitstorten. Ik heb enorm veel inspiratie uit de reacties gehaald!

Mocht ik overigens nog een aantal gemist hebben − “nou, ik wilde het niet zeggen, Imgerd!” − dan kun je ze gewoon in de reacties hieronder plaatsen − “Oh, gelukkig maar!”.

Wie weet komt er nog een deel 3!

*Disclaimer: pas deze tips alsjeblieft niet écht toe.