How to

Zo maak je een succesvolle campagne op Amazon

0

De beste plek om een lijk te verstoppen is op pagina 2 van de zoekresultaten op Amazon. Werkelijk niemand kijkt daar! Pagina 1, en dan het liefst boven de ‘vouw’, is waar je producten moeten staan. Om succesvol te zijn op Amazon moet je zorgen dat jouw producten opvallen en onderdeel worden van de consideration set van de consument. Dat kun je op twee manieren doen.

Je kunt op twee manieren je producten laten opvallen: op een organische manier en door middel van een campagne. In dit artikel ligt de focus op een campagne binnen Amazon. Deze campagnes zijn niet gratis, maar zonder campagne is het lastig om zichtbaar te zijn. Grote kans dat je producten toch weer op pagina 2 komen en niet zichtbaar zijn.

Stappenplan voor Amazon-campagnes

Je begint met het invullen van alle informatie over je product. Verder kies je geschikte afbeeldingen en schrijf je consumentgeoriënteerde productcontent. Vervolgens zorg je dat je producten retail ready zijn en kies je de soort campagne. Tot slot kies je de belangrijkste instellingen voor je campagne. Wanneer je campagne live staat, ga je hem monitoren en optimaliseren. Hieronder licht ik deze stappen verder toe.

Stap 1. Vul alle informatie over je product in

Voordat je campagnes op Amazon activeert, moet je alle informatie over je product ingevuld hebben op je productdetailpagina. Het grootste deel van wat je invult zal niet zichtbaar zijn voor de consument, maar is van belang voor het zoekalgoritme. Je producten moeten in de juiste categorie staan en je moet alle attributen invullen.

Stap 2. Voeg afbeeldingen toe aan je product

Uiteraard spelen afbeeldingen ook een belangrijke rol bij een online aankoop. Een goede afbeelding maakt het verschil. Voeg daarom ook verschillende afbeeldingen toe aan je productdetailpagina. Fiskars doet dit op de juiste manier. Deze afbeeldingen laten duidelijk zien waar je het product voor gebruikt en hoe groot het product is in verhouding tot een boomstronk. Dit helpt ook om retouren te reduceren!

Voorbeeld goede productfoto Amazon.

Voorbeeld goede productfoto Amazon.

Stap 3. Schrijf consumentgeoriënteerde productcontent

Vervolgens moet je voor goede productcontent zorgen. Goede content is consumentgeoriënteerd. Het moet alle vragen van de consument beantwoorden, zodat het alle onzekerheid en fricties voor aankoop wegneemt. Hoe minder vragen de consument heeft, hoe groter de kans dat deze converteert. Volledige en consumentgeoriënteerde productcontent verbetert je resultaat op een organische manier. Dit stelt je ook in staat op een zo efficiënt mogelijke manier je campagnes te doen. Matige of slechte productcontent leidt tot hogere kosten voor je campagnes, en dus voor lagere marges. Schrijf een titel, omschrijving en bulletpoints die de kenmerken en voordelen van het product zo goed mogelijk omschrijven, en ook goed aansluiten op populaire zoekwoorden.

Wat wil je weten als je een deken koopt? Waarschijnlijk wil je weten van welk materiaal de deken is gemaakt en wat de afmeting is. Je wil de deken kunnen wassen en je wil vast ook weten dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Amago verkoopt een deken in diverse kleuren en behandelt alle bovenstaande vragen in de productcontent. Uit reviews en klantvragen op Amazon, van je eigen producten én die van concurrenten, kun je opmaken welke vragen klanten bezighouden en aan welke informatie zij behoefte hebben. Dit kun je gebruiken om je productcontent verder te optimaliseren.

Voorbeeld van consumentenvragen behandelen op Amazon.

Stap 4. Maak je producten retail ready

De producten moeten ook zo geschikt mogelijk worden gemaakt voor een campagne. Als je het goed wil doen, zorg je dat je producten retail ready zijn voor je ze meeneemt in een campagne. Naast goede productcontent bepalen een aantal factoren de retail readiness van een product.

Ratings & reviews

De waardering en recensies spelen een doorslaggevende rol in de aankoopbeslissing van de consument. Heeft een product een lage rating of weinig reviews, dan heeft het minder zin om dit onderdeel te maken van een campagne. Het product moet minimaal een rating hebben van 3,5 ster (pdf) en minimaal 15 positieve reviews hebben om retail ready te kunnen zijn. Rondom piekmomenten zou je product minimaal een rating van 4,7 moeten hebben.

Voorraad

Een product dat niet op voorraad is, kun je niet verkopen. Het is dan ook niet verstandig om campagnes te doen met een product dat geen of onvoldoende voorraad heeft. Als je een campagne doet, sorteer dan voor op extra verkopen en vul je voorraad op basis van een solide inschatting aan.

The buy box

Als meerdere verkopers hetzelfde product als jij verkopen, strijd je met hen om de buy box. Amazon geeft de buy box aan de verkopende partij die het meeste kans maakt op conversie. Controleer goed of je de buy box van een bepaald product hebt voordat je dit product in een campagne meeneemt. Als je de buy box niet hebt, adverteer je voor je concurrent!

Enhanced content

Met Enhanced Brand Content of A+ Content kun je een diepere toelichting geven op de voordelen van het product en een (merk)beleving om het product heen bouwen. Met behulp van modules kun je deze content min of meer zelf vormgeven. Je kunt headers en banners toevoegen, en cross- en upselltabellen waarmee je de consument binnen jouw Amazon-catalogus kunt laten navigeren. Met Enhanced Brand Content of A+ Content kun je je conversie met 3 tot 10 procent vergroten. Een mooie toevoeging die je met je campagnes extra kunt stimuleren.

Stap 5. Kies de juiste soort campagne

Als je producten retail ready zijn, kun je ze meenemen in je campagnes. Nu kies je de soort campagne. Er zijn twee basisvormen van campagnes: prijspromoties en advertenties. Met prijspromoties stimuleer je conversie. Advertenties verbeteren de vindbaarheid van je merk en producten.

Advertenties

Door te adverteren verbeter je de vindbaarheid van je merk en producten. Je kunt hiermee je merk of je product bovenaan de zoekresultaten zetten. Er zijn drie vormen: gesponsorde merken, gesponsorde producten en productadvertenties.

Gesponsorde merken

Gesponsorde merken op Amazon.

Als je je merk bij Amazon hebt geregistreerd, kun je op bepaalde zoek- en sleutelwoorden je merk bovenaan de zoekresultatenpagina tonen en met daarbij een aantal gerelateerde producten.

Gesponsorde producten

Gesponsorde producten op Amazon.

Door producten te sponsoren, kun je jouw product gerelateerd aan een zoekopdracht bovenaan en/of in het midden van de zoekresultaten positioneren. Je bepaalt zelf de sleutelwoorden die bij de advertentie passen en je betaalt per klik. Dit is vooral geschikt voor producten met een hoog buy-box-percentage en relatief lage verkoop.

Productadvertenties

Productadvertenties op Amazon.

Productadvertenties verwijzen door naar jouw eigen webshop. Als bezoekers via jouw productadvertentie iets kopen, dan kopen ze niet bij Amazon, maar bij jou. Zo wordt de klant onderdeel van jouw klantbestand.

Prijspromoties

Naast het inzetten van advertenties voor het stimuleren van vindbaarheid en verkeer, kun je ook verschillende vormen van prijspromoties inzetten om meer conversie te genereren.

Deal of the Day

Screenshot van Amazon Deal of the Day.

Deal of the Day is een kortingspromotie met een geldigheid van 24 uur. Deze deals zijn zichtbaar op de Deals-pagina van Amazon en in sommige gevallen zelfs op de hoofdpagina. Deze vorm van promotie kun je inzetten om je concurrentie te depositioneren, extra verkoop te genereren, de ranking van het product te verbeteren en je merk te promoten.

Lightning Deals

Screenshot van Lightning Deals op Amazon.

Lightning Deals zijn voor zes uur zichtbaar op de Deals-pagina en hebben een vastgestelde ‘oplage’. Deze deals kun je gebruiken om je bestsellers te promoten en beschermen.

Best Deals

Deze deals zijn voor twee uur zichtbaar op de Deals-pagina. Best Deals zet je in om verkeer naar je catalogus te genereren en meer merkbewustzijn over één of meer categorieën te bereiken.

Price Discounts

Price discounts zijn kortingen die alleen zichtbaar zijn op de productdetailpagina. Ze stimuleren daarom ook niet verbeterde vindbaarheid. Price Discounts gebruik je om te grote voorraad te reduceren, de buy box terug te winnen en extra vraag te genereren.

Vouchers

Screenshot van voucher op Amazon.

Vouchers of coupons worden weergegeven in de Vouchers-sectie van de Deals-pagina. Deze genereren extra verkoop, vergroten zichtbaarheid en genereren verkeer voor nieuwe producten. De investering die je hiervoor moet doen is laag en de opbrengsten vaak relatief groot. Deze methode werkt goed voor producten die je nieuw op Amazon hebt gezet.

Stap 6. Start met je campagne

Je producten zijn er klaar voor en je weet wat voor soort campagne je wil doen. Je bent er bijna! Nu moet je nog de looptijd kiezen en welke producten er precies onderdeel worden van je campagne. Je kiest ook nog een budget voor je campagne. Je kunt een budget per dag kiezen, maar je kunt ook een looptijdbudget gebruiken. Tot slot kies je ook je zoekwoorden waarop je wil dat je producten worden vertoond.

Stap 7. Monitoren en optimaliseren

Je campagne staat live! Nu is het tijd om de kwaliteit van je campagnes te monitoren en eventueel te optimaliseren. De voortgang van je campagnes en het succes van je verkoop beheer en monitor je zoveel mogelijk op productniveau. Bekijk welke producten onderpresteren en welke producten een negatieve impact hebben op je campagne. Door te kijken naar de kwaliteit op productniveau, kun je ontdekken welke productcontent op dit moment nog suboptimaal is of op welke andere punten je nog kan optimaliseren.

Haal meer uit je campagnes

De bovenstaande vijf stappen zijn de belangrijkste onderdelen van een campagne op Amazon. Wil je nog meer uit je campagnes halen? Met behulp van de volgende drie punten haal je nog meer uit je campagnes.

Verkoop zowel als Seller als Vendor

Je kunt op twee manieren actief zijn op Amazon: als Seller en als Vendor. Als Seller verkoop je direct aan de consument. Als Vendor koopt Amazon producten bij je in en zij verkopen die vervolgens onder eigen naam aan de consument. De beschikbare advertentie- en promotieopties verschillen per type account. Voor Sellers zijn andere opties beschikbaar dan voor Vendors. Ook maakt het uit of je je merk hebt geregistreerd bij Amazon of niet. In het algemeen is het verstandig om te kiezen voor een hybride model waarbij je zowel als Seller als Vendor op Amazon actief bent én je merk registreert. Zo kun je van alle mogelijkheden gebruikmaken.

Zet een Amazon Store op

Een Amazon Store is een shop-in-Amazon. Dit is een mooie manier om een unieke merkbeleving te creëren. Ook kun je consumenten binnen jouw catalogus laten navigeren. De consument ziet dan geen producten van concurrenten. Dit werkt goed voor je vindbaarheid, en stimuleert ook conversie. Zijn je producten niet retail ready? Dan kun je bijvoorbeeld met een campagne verkeer sturen naar je Amazon Store om vindbaarheid voor je merk te vergroten.

Gebruik online tools

Gebruik tools die data visualiseren en je helpen je campagnes te optimaliseren. Er zijn veel gratis en betaalde tools te vinden die aansluiten bij je behoeften. Je kunt gebruik maken van onder andere deze tools:

  • Keyword tool stelt je in staat verschillende keywords te toetsen, zodat je weet welke je waarop kunt inzetten.
  • Met AMZ Finder kun je makkelijk feedback en reviews beheren. Dit helpt je listings te optimaliseren en meer verkoop te genereren.
  • Keepa is een prijs-tracker die je helpt je prijzen te optimaliseren en de buy box te winnen en behouden.

Bovenstaande zijn slechts drie voorbeelden uit veel opties. Via Google kun je precies vinden wat je zoekt.

Verder leren over Amazon Advertising

Wil je nog meer weten over een succesvolle campagnestrategie en het verkopen op Amazon? Via de Amazon Advertising Learning Console kun je gratis de Amazon Sponsored Ads Accreditatie halen. In deze cursus worden de targeting, de advertentiemogelijkheden, optimalisatie en reporting besproken. Deze cursus duurt ongeveer twee uur en daarna doe je een examen van 45 minuten.

Campagnes zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van je verkoopstrategie op Amazon! Ga jij ook beginnen met campagnes?