How to

Profielverrijking bij e-mailmarketing, zo begin je

0

Als je e-mailmarketing op een hoog niveau wil inzetten, heb je meer nodig dan alleen een e-mailadres. Met extra gegevens van een persoon kun je een e-mail veel beter personaliseren. In dit artikel vertel ik waarom profielverrijking zo belangrijk is en ik geef praktische tips voor het inzetten van profielverrijking.

Waarom profielverrijking?

Dezelfde e-mail met dezelfde content naar je volledige database sturen, is echt niet meer van deze tijd. Tegenwoordig weten we steeds meer van de inschrijvers. Het fijne aan e-mailmarketing is dat je op persoonlijk niveau contact met iemand hebt. Daarom heeft elke persoon een eigen profiel. Dit profiel kunnen we verrijken door er data aan toe te voegen.

Als je meer data van een persoon hebt, kun je de e-mails persoonlijker maken. Een simpel voorbeeld is segmenteren op basis van geslacht. Stel, je hebt een schoenen-webshop. Dan wil je het productaanbod afstemmen op de gebruiker. Wordt de nieuwsbrief verstuurd naar een man? Dan is de behoefte aan mannenschoenen over het algemeen een stuk hoger. Andersom geldt dit natuurlijk voor vrouwen. Zij willen waarschijnlijk liever vrouwenschoenen zien.

Een relevantere e-mail zorgt voor meer opens, clicks naar de website en uiteindelijk voor meer omzet. Daarom hebben we genoeg redenen om profielen te verrijken en e-mails persoonlijker te maken.

Hoe verrijk je profielen?

Je kunt op verschillende manieren profielen verrijken. Hieronder leg ik de verschillen uit.

1. De passieve manier

Ten eerste kun je profielen verrijken met de data die je op een passieve manier krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan persoonsgegevens die ze invullen bij het bestellen van een product op de website. De data kun je ook weer aanvullen met data uit de webshop. Zo kun je bijvoorbeeld in je e-mailmarketing-systeem bijhouden:

  • hoeveel bestellingen iemand heeft gedaan
  • hoeveel producten diegene heeft gekocht
  • welke producten diegene gekocht heeft
  • hoe hoog de orderwaardes waren
  • in welke categorieën de aangekochte producten horen

Maar niet alleen data uit de webshop is interessant, denk ook aan gedrag in verstuurde e-mails. Tegenwoordig kun je met de meeste e-mailmarketing-pakketten tracken welke links iemand aanklikt. Klikt iemand bijvoorbeeld vaak op een specifiek merk schoenen? Dan is het interessant om dit toe te voegen als merkvoorkeur. Naarmate iemand bepaalde gedragspatronen ontwikkelt, kunnen we de e-mails nog persoonlijker maken.

2. De actieve manier

Naast het passief bijhouden van data, kun je er natuurlijk ook actief om vragen. Misschien heb je ooit zelf een e-mail gehad met het verzoek “We willen je beter leren kennen”. Dit is een erg effectieve manier voor het verrijken van profielen.

Het mooie van deze e-mail is, dat het relatief eenvoudig in te richten is én een groot effect heeft. Het enige wat je nodig hebt is een profielwijzigingsformulier op de website. Dit formulier is vaak eenvoudig via een e-mailsysteem aan te maken. In dit formulier geef je met invoervelden aan welke data je wil hebben. Denk hierbij aan merkvoorkeur, kleurvoorkeur, maatvoorkeur en voorkeur voor een type product.

Zodra je dit formulier op de website hebt staan, kun je een e-mail opmaken die linkt naar de pagina met het formulier. Kleine tip: zorg ervoor dat het e-mailadres al automatisch wordt ingevuld in het wijzigingsformulier.

Een actieve e-mail kun je sturen naar profielen die je al wat langer in je database hebt staan, maar je kunt ze natuurlijk ook sturen als iemand zich aanmeldt voor de nieuwsbrief of een bestelling heeft gedaan.

Profielverrijking: begin zo snel mogelijk

Begin zo snel mogelijk met profielverrijking. Want hoe meer je van iemand weet, hoe persoonlijker je e-mails kunt versturen. Hoe persoonlijker de e-mails, hoe beter het engagement en hoe hoger de omzet.