Boekrecensies

5 tactieken om te overleven in de creatieve industrie

0

Als creatief scherp en verrassend blijven: het is een uitdaging die velen van ons kennen. Soms loop je vast of val je in herhaling. Hoe overleef je in de creatieve industrie?

Prijswinnende ontwerper Michael Johnson deelt in Now try something weirder (aff.) vanuit zijn uitgebreide ervaring zijn beste en meest rare lessen om te overleven in de creatieve jungle. Gevuld met 233 notities over de afgelopen dertig jaar geeft dit boek bevestiging, nieuwe informatie en soms nét die tip die je op dat moment nodig hebt. Ik deel mijn favorieten:

1. De blauwe eend

Dit is een oude presentatie-truc, maar een goede. Het begon bij een advertising-bedrijf dat nauwkeurig gecoördineerde concepten presenteerde, maar altijd ergens in de visuals een blauwe eend plaatste. Bij het feedback-moment kwam de klant steevast met ‘We vinden het fantastisch, behalve de blauwe eend – kan die eruit?’.

De creatieven zouden even zuchten, een kleine verdediging geven en vervolgens de verandering accepteren. Met in het achterhoofd dat al het andere dan sowieso al geaccepteerd was. Een simpele toepassing van psychologie die de wens van mensen om invloed te hebben goed reflecteert en pareert. Slim!

2. Een oplossing heeft soms jaren nodig om zijn probleem te vinden

Niet alle goede ideeën worden gelijk geaccepteerd, soms verdwijnen ze (letterlijk of figuurlijk) in de onderste la. Maar, deze oude ‘innovaties’ kunnen terugkeren om nieuwe problemen op te lossen, bijvoorbeeld in een een nieuwe vorm.

Eentje om te onthouden voor je eigen creatieve circulariteit. Handig, toch?

3. Drie keer, dan stoppen

De legendarische Amerikaanse/Hongaarse ontwerper Tibor Kalman (bijnaam: the ‘bad boy’ of graphic design, bekend om zijn morele waarden) had als regel dat je nooit hetzelfde soort project meer dan drie keer moet doen. Zijn gedachte hierachter? De eerste keer ben je groen maar zijn je ogen open, de tweede keer weet je wat je aan het doen bent en de derde keer weet je te veel.

Let hierop in je eigen werk: heb je dezelfde stijlkeuze nu drie keer herhaald? Stop er dan mee en probeer een nieuwe aanpak. Wees kritisch op de drie-keer-regel in je eigen werk en houd jezelf scherp.

4. Het Paula-principe

We blijven nog even in de drie-sferen met het Paula-principe en die is als volgt: hoe gaaf je je eigen projecten en output ook vindt – deel elk jaar enkel de drie beste projecten met de wereld.

Nu kun je denken: ‘Maar we doen zo veel meer toffe dingen?!’ en dat is ook vast zo, maar… juist door te filteren op de drie beste laat je aan potentiële klanten je hoge kwaliteit en expertise zien (en niet een serie gemiddelde projecten met af en toe een glimp van briljantie).

5. Pitch je ideeën niet gratis

Als je een architect om ontwerpen vraagt doet deze het toch ook niet voor niets? Nee. Creativiteit, in welke vorm dan ook, is een beroep. En een niet al te makkelijke, dus gedraag je als een professional en geef je ideeën niet weg.

Nu vraag je je misschien af: hoe krijg je klanten zo ver? Deels met je portfolio en je trackrecord, maar nog veel belangrijker is dat je de klant kunt laten zien, voelen of merken dat je hun probleem écht begrijpt. Doe onderzoek, check de markt, bekijk de concurrenten: neem de tijd voor het probleem en koppel dat terug.

Overleven in de creatieve industrie: een zetje in de goede richting

Johnson heeft een handzaam boek geschreven om af en toe in een pauze er even bij te pakken en door te bladeren. Als je tijdens een creatief proces vastloopt kan dit boekje, mede dankzij de fijne visuals van zijn projecten, je wellicht net dat zetje geven dat je nodig hebt.

Zo niet, dan raad ik je aan dit boekje aan iemand cadeau te doen: veel creatieven zullen dit zeker waarderen!

Over het boekBoek Now try something weirder

Titel: Now try something weirder
Auteur: Michael Johnson
Uitgever: Laurence King Publishing Ltd
Jaar: 2019
Nummer: 978-1-78627-418-2
Mediatype: Boek, 225 bladzijdes
Prijs: €16,99
Bestellen: via Managementboek (aff.)