SEO

Van linkbuilding naar linkearning: hoe doe je dit succesvol? [case]

0

Linkbuilding. In het verleden was het eenvoudig om hier misbruik van te maken. Gekochte en voor een gebruiker totaal irrelevante links konden bijdragen aan een flinke groei op het gebied van SEO. Google wist dit ook. Aanpassingen van het algoritme en handmatige controle waren (en zijn) nodig om dit misbruik tegen te gaan en ervoor te zorgen dat links op een natuurlijke manier tot stand komen. Tegenwoordig leveren irrelevante en gekochte links je niks meer op. Je moet ze verdienen. Maar dit is niet zo makkelijk. Tijd voor inspiratie.

Het maken en verspreiden van content kost veel tijd en de uitkomst is onzeker. Vaak is het bekijken van voorbeelden een goed startpunt. Maar wat betreft linkbuilding is dat in Nederland best lastig. Het is moeilijk om succesvolle voorbeelden van linkearning te vinden, van de niet-Coolblue’s en -Zalando’s. Want wat als je niet zo bekend bent en metalen profielen, papier of andere ‘minder sexy’ producten verkoopt? Hoe kom je dan aan kwalitatieve en relevante links, die zeker met E-A-T in het achterhoofd belangrijk zijn.

Wij, Amagard.com, verkopen tuinmaterialen zoals grind, keien, grindmatten en kantopsluiting voor gebruik in tuinen en op opritten en erven. Niet direct de producten die online veel besproken worden. Toch is het ons gelukt om met content goede links te verdienen. Ik vertel je graag hoe.

Stap 1: productvoordeel koppelen aan de actualiteit

Ons assortiment bestaat vooral uit grind en split. Het grote voordeel van grind ten opzichte van bijvoorbeeld tuintegels is de waterdoorlatendheid. En dat konden we koppelen aan een groot actueel thema: klimaatverandering en steeds extremere weersomstandigheden. Ons product draagt bij aan het oplossen van een probleem: wateroverlast (in de tuin).

Tip
Focus je op een bepaald productvoordeel en onderzoek of je dit kunt koppelen aan een actueel thema. Een kleine connectie is al genoeg. Het inhaken op een actueel thema maakt de kans van slagen groter.

Stap 2: trek linkbuilding breder

Alleen een productvoordeel en een koppeling met de actualiteit maakt nog geen linkwaardige content. Of het moet zijn dat het om een revolutionair nieuw product gaat. Die vlieger ging in ons geval niet op. Maar, het was wel een prima basis. Vanuit daar hebben we het breder getrokken. We richtten onze blik op het probleem dat door ons product deels kan worden opgelost: overlast (in de tuin) als gevolg van steeds extremere weersomstandigheden (regen én hitte). Daarna stelden we de vraag: welke andere producten of maatregelen zijn er die deze overlast ook kunnen voorkomen? En dat werd onze insteek. Een compleet overzicht van alle maatregelen tegen regen- en warmteoverlast in de tuin.

Tip
De tip die ik je dus wil meegeven: blijf niet te veel gefocust op je eigen product(voordelen). Gebruik het als uitgangspunt, maar denk daarna breder. Probeer een compleet thema te bespreken. In ons geval trokken we een bepaalde eigenschap van een product (waterdoorlatendheid) door naar een veel breder thema: (water)overlast vanwege steeds extremere weersomstandigheden.

Stap 3: welke content is er op dit gebied al gemaakt en hoe kunnen we dat overtreffen?

Het onderwerp ‘hoe maak je de tuin water- of hittebestendig’ is vaker besproken. We hebben op een rijtje gezet wat er qua content allemaal al bestond. Twee websites staken boven de rest uit:

Website 1: een infographic

Goed: overzichtelijk, visueel aantrekkelijk en kan makkelijk door andere websites worden overgenomen. Er is dus een kans op links in de vorm van bronvermeldingen.
Minder goed: de infographic bevat ‘slechts’ 12 maatregelen die erg beknopt zijn toegelicht.

Website 2: een hele uitvoerige beschrijving van een heleboel maatregelen

Goed: een complete beschrijving van maar liefst 18 maatregelen.
Minder goed: alle maatregelen zijn niet in één oogopslag te zien. Het overzicht overnemen op een andere website is niet eenvoudig.

We zagen hier een kans. Een combinatie van het beste. Een overzichtelijke weergave die makkelijk over te nemen is, met daarin zo veel mogelijk maatregelen. Hieronder zie je een stukje van het eindresultaat, waarbij we een zo volledig mogelijke beschrijving van alle maatregelen hebben geschreven. Inclusief inschatting van de kosten en de impact.

Infographic voor linkbuilding.

Tip
De tip die ik je dus wil meegeven: check vooraf wat er al precies gemaakt is rondom je idee én bekijk of je het kunt overtreffen. Bijvoorbeeld door het uitgebreider te bespreken, een andere kant van het onderwerp te belichten of het in een andere vorm te doen (video, infographic etc.). Mocht je twijfelen aan de mogelijkheden om bestaande content te overtreffen, overweeg dan een ander onderwerp.

Stap 4: de doelgroep(en)

Naar wie ga je de content sturen? Wij hebben eerst binnen onze eigen branche naar doelgroepen gezocht voor wie dit onderwerp interessant is. Denk aan tuinbloggers en tuingerelateerde websites, hoveniers en tuincentra.

We zochten ook naar doelgroepen die in de basis niks met ons te maken hadden. Buiten onze branche dus. Een voorbeeld: makelaars. Een tuin is verbonden aan een woning. En een woning is weer de koppeling met de makelaar. Een klimaatbestendige tuin kan een pluspuntje zijn bij de (ver)koop van een woning. Voor makelaars dus waarschijnlijk een goed onderwerp om te behandelen in een blog. Zo zochten we verder en kwamen we onder andere ook uit op:

 • Verzekeraars: minder waterschade betekent minder schadeclaims.
 • Gemeenten, provincies en de overheid: een waterbestendige tuin ontlast het riool. Daardoor ontstaat minder snel wateroverlast op straat.
 • Websites gericht op het klimaat en duurzaamheid: een waterbestendige tuin ontlast het riool. Minder water naar het riool betekent minder water om te zuiveren. Dat is goed voor het klimaat.
Tip
Bedenk goed voor welke doelgroepen en websites het interessant kan zijn. Zoek binnen maar zeker ook buiten je eigen branche. Zoek dus ook naar een connectie met bedrijven of organisaties die in een andere tak actief zijn. Als er een connectie is, hoe klein ook, zijn er linkmogelijkheden. Bouw vanuit je product of dienst een brug naar die andere branches. BELANGRIJK: deze stap kan ook je startpunt zijn. Welke directe of indirecte connectie hebben anderen met je producten en welke content is nuttig voor hen én voor hun klanten. Check daarnaast voordat je aan de slag gaat met de creatie bij de doelgroepen of er interesse is. Je krijgt dan enig gevoel van de kans op succes. Stuur een aantal verschillende partijen een e-mail met daarin een beschrijving van je idee en wacht de reacties af.

Stap 5: het verspreiden

Volgende stap: de outreach! Misschien een open deur, maar zeker niet onbelangrijk. We lieten merken dat we de websites hadden bekeken. Bespraken ze bijvoorbeeld het onderwerp ‘de waterbestendige tuin’ al kort, dan verwezen we naar deze pagina en gaven we aan dat we informatie hadden die daar naar ons idee op aansloot.

We hebben niet om een link of bronvermelding gevraagd, maar alleen op ons blogbericht gewezen en gezegd: “vind je het interessant? Neem de infographic dan gerust over”. Soms plaatsten websites alleen de infographic. Geen bronvermelding of link. In een enkel geval werd er een link geplaatst nadat we ze nogmaals op ons blogbericht wezen. Maar ook een plaatsing zonder link kan alsnog tot een link leiden. Zo werden we benaderd door een klimaatgerelateerde partij. Zij hadden onze infographic gezien op een andere website en vroegen of ze het ook mochten plaatsen, inclusief link!

Tip
Wees zo persoonlijk mogelijk. Het kost meer tijd, maar je zult er de vruchten van plukken! En naar mijn idee belangrijk: verspreid een deel en verwijs naar het geheel. We stuurden de e-mail met in de bijlage de infographic en verwezen naar de uitgebreide toelichting op onze website. Zonder deze uitgebreide toelichting is er, los van een bronvermelding, weinig reden om een link te plaatsen. En als er grote of bekende partijen zijn die aandacht aan je content hebben besteed, dan zou je dat natuurlijk in het vervolg kunnen benoemen in je outreach. Dat spreekt aan.

Resultaten

Het directe doel is natuurlijk het opbouwen van relevante en kwalitatieve links om zo je rankings, traffic en je omzet of leadgeneratie te verhogen. In totaal (tot nu toe) hebben we bijna 25 links opgebouwd van onder andere makelaars, provincies en klimaat-gerelateerde websites. Enkele voorbeelden:

Daarnaast is de infographic op Facebook ook vaak gedeeld en besproken. Zo heeft bijvoorbeeld Tuinidee, de grootste tuinbeurs van Nederland, de infographic op Facebook geplaatst en ons daarin getagd:

Facebookpost Tuinidee, voor linkbuilding.

Ook hebben bijvoorbeeld een Waalwijkse wethouder en ex-weervrouw Helga van Leur op Twitter aandacht besteed aan onze infographic.

We hebben tenslotte nog een flyer gemaakt van de infographic. Hierop staat ook onze naam en de URL van het artikel. De flyers liggen in het gemeentehuis van Waalwijk. Dat is geen directe toevoeging voor onze organische zichtbaarheid, maar het is toch een vorm van verspreiding.

Effect op onze zichtbaarheid

Uiteindelijk is onze organische zichtbaarheid sinds de start van deze campagne voor linkbuilding met een kleine 5% toegenomen. Deze zichtbaarheid bepalen we als volgt:

 1. We berekenen per positie een gemiddelde non-branded CTR. De non-branded CTR is de klikratio (aantal klikken gedeeld door het aantal vertoningen) op zoektermen waarin de bedrijfsnaam niet voorkomt. We filteren bedrijfsgerelateerde zoektermen er dus uit. Dit doordat de CTR op zoektermen waarin de bedrijfsnaam voorkomt erg hoog is. Deze mensen zijn immers bewust op zoek naar je bedrijf. Het aantal klikken en vertoningen is afkomstig uit Google Search Console.
 2. We vermenigvuldigen per zoekwoord het gemiddeld maandelijks zoekvolume (we gebruiken het gemiddeld maandelijks zoekvolume om het seizoenseffect eruit te halen) met de gemiddelde non-branded CTR van de positie waarop het zoekwoord rankt. Dat tellen we op voor alle zoekwoorden. Op die manier krijgen we een verwacht totaal aantal klikken.
 3. Vervolgens berekenen we het verwachte aantal klikken wanneer we met alle zoekwoorden op de eerste plaats ranken. Dit ook weer door het zoekvolume te vermenigvuldigen met de gemiddelde non-branded CTR voor positie 1. Ook dit tellen we voor alle zoekwoorden op.
 4. We delen het resultaat uit stap 2 door het resultaat uit stap 3. Dat is ons percentage ‘benut potentieel’. Onze zichtbaarheid op een schaal van 0-100%.

Uiteraard geeft dit geen goed inzicht in het aantal te verwachten klikken vanwege alleen al de afgeronde zoekvolumes vanuit Google Ads. Maar dat is ook niet het doel. Het geeft ons een prima idee over de ontwikkeling van onze zichtbaarheid.

Daarnaast zijn we ook bezig geweest met andere content en techniek. De stijging van 5% zal dus niet alleen door onze campagne voor linkbuilding zijn ontstaan. Maar we zijn ervan overtuigd dat het er wel aan heeft bijgedragen.

Struikelblokken

Natuurlijk zijn er ook een aantal zaken waar we tegenaan liepen:

 • In het begin kregen we nauwelijks reacties. Totdat we op een moment de vraag kregen of we de infographic ook in een wat handiger formaat hadden. We stuurden de infographic eerst als één groot geheel. We hebben toen de afbeelding in drie stukken opgedeeld. Dat werkte beter. Maak het dus zo makkelijk mogelijk om zaken over te nemen.
 • In eerste instantie stond onze naam in de infographic. De reacties waren positiever vanaf het moment dat we dit eruit haalden. Probeer het dus niet commercieel in te steken.
 • We kregen veel verstuurde e-mails gewoon geen reactie. Ook niet na het aanpassen van de twee zaken hierboven. Vervelend natuurlijk. Maar dat hoort erbij.

Laatste algemene tips

 • Voor het opdoen van ideeën zitten wij een aantal keer per jaar samen met collega’s van andere afdelingen. Zij kijken vaak met andere ogen naar je business. Dat kan voor ontzettend goede ideeën zorgen.
 • Blijf tijdens het verspreiden de websites die je hebt benaderd monitoren. Zo merk je het snel als je content wordt besproken maar er geen link is geplaatst. Probeer af en toe de grotere websites handmatig te checken en stel relevante Google Alerts in op je bedrijfsnaam of rondom het onderwerp van je content.
 • Blijf ook continu zoeken naar nieuwe websites om je content heen te sturen.
 • Een inkoppertje, maar niet onbelangrijk: verwerk op je landingspagina interne links naar belangrijke pagina’s om de linkwaarde enigszins te sturen.

Hopelijk heb je na het lezen van deze case voldoende inspiratie om aan de slag te gaan met je eigen campagne voor linkearningcampagne!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.