SEO

Google Rich snippet-update: geen organisatiereviews meer, wat nu?

0

Google heeft onlangs belangrijke wijzigingen voor rich snippets doorgevoerd die voor veel websites gevolgen hebben. Ik heb de wijziging en wat dit precies betekent hier voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn rich snippets?

Rich snippets geven de mogelijkheid tot een extra regel bij je vermelding in Google. Ze zijn echt onderdeel van het zoekresultaat. Dit kunnen bijvoorbeeld beoordelingsscores zijn, ook wel bekend als de sterren in Google. Deze worden door veel bedrijven gebruikt om op te vallen in de zoekresultaten en op die manier de CTR (click-through-rate) te verbeteren.

Zie voor meer informatie over rich snippets de documentatie van Google.

Rich snippet in Google voorbeeld.

Voorbeeld van een rich snippet.

Wat houdt de wijziging in?

Wellicht is het je al opgevallen: de reviewscores in Google (organisch zoeken) zijn verdwenen. De wijziging zorgt ervoor dat het niet langer mogelijk is om beoordelingsscores voor organisaties te tonen waarop bedrijven zelf invloed kunnen uitoefenen. Google noemt ze “self serving reviews”. Een self serving review is een review over bedrijf A, die is geplaatst op de website van bedrijf A of via een widget van een derde partij op de website van bedrijf A staat. Volgens Google zijn self serving reviews niet in het belang van de gebruikers. Je zou je kunnen afvragen waarom ze dan nog wel in Google Ads vertoond worden, financieel belang wellicht?

Met deze aanpassing is het dus afgelopen met de ‘review rich snippet’, in het geval waarbij de reviews door het bedrijf zelf gecontroleerd worden. Dit geldt voor zowel de Local Business- als Organization snippets (en alle subtypes). En ongeacht of de reviews via een derde partij lopen zoals Trustpilot, Kiyoh, Webwinkelkeur of andere partijen. In het kort betekent dit dat je geen richsnippets-sterren in organisch zoeken terugziet als ze betrekking hebben op een bedrijf of service. Andere type snippets (zoals productreviews) worden nog wel vertoond. Lees hier het officiële bericht van Google:

seo

Productreview-snippets nog wel mogelijk

Het was al langer beleid van Google om geen self serving reviews te tonen. Maar veel webmasters wisten hier toch oplossingen voor te vinden, door bijvoorbeeld de reviews via een derde te verzamelen en op de eigen site een widget te plaatsen. Het is nog wel mogelijk om productreview-snippets te tonen op je productpagina’s.

In het onderstaande voorbeeld zie je dat Babypark productreview-scores heeft, terwijl andere bedrijven dat niet hebben. Dit komt doordat Babypark in dit voorbeeld geïndexeerd is met een productpagina. Voor de wijziging van Google had Babyveilig.nl ook scores in Google, maar die hadden betrekking op de organisatie en niet specifiek op het product.

Rich snippets voorbeeld van Babyveilig en Babypark.

Daarnaast blijven de rich snippets met review-scores ook bestaan voor scores die zijn verzameld voor derden. Je bedrijfsprofiel op bijvoorbeeld Trustpilot, Bol of Kiyoh zal dus nog wel sterren in Google houden.

Voorbeeld rich snippet reviewscores in Trustpilot en Bol.com.

Wordt je site nadelig beïnvloed als je de snippets laat staan?

Nee, Google vraagt je niet om de structured data te verwijderen. Ze laten de reviews simpelweg niet meer zien. Websites die namens bedrijven reviews verzamelen (zoals Trustpilot, Kiyoh, Tripadvisor enz.) worden hierdoor niet geraakt, omdat ze niet gezien worden als self serving.

Wil je toch meer opvalwaarde in Google organisch zoeken? Dan kun je, afhankelijk van het type website, een aantal snippets inzetten. Ik zet een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Mogelijkheden voor snippets voor producten en diensten

1. Productreviews

Verzamel reviews van producten, zodat je productpagina’s de beoordelingsscores tonen in Google organisch zoeken. Hier profiteer je voornamelijk van als mensen naar jouw producten zoeken.
Rich snippet voorbeeld met productreview.

2. FAQ-pagina’s

Voeg snippets van FAQ-pagina’s toe voor een uitgebreide vermelding. In de snippet worden veelgestelde vragen weergegeven en beantwoord in de zoekresultaten. In dit artikel lees je hoe je een FAQ-paginasnippet instelt.
Rich snippet voorbeeld met een FAQ.

3. Featured snippets

Optimaliseer je websitecontent om de kans op featured snippets (ook wel ‘’positie 0’’ genoemd) te vergroten. Deze snippet is vooral bedoeld om direct vragen te beantwoorden in de SERP (zoekresultatenpagina). Zie ook dit artikel met meer informatie om je kansen op de featured snippet te vergroten.
Rich snippet voorbeeld met featured snippet. De featured snippet kan bijvoorbeeld ook een tabel zijn. Uit onderzoek van duizenden SERPs komt naar voren dat Google de voorkeur heeft voor het tabel element. Zie ook dit artikel.
Rich snippet voorbeeld met een tabel.

4. Productprijs

Voeg productprijs-snippets toe. Deze zijn terug te zien in Google organisch zoeken en in Google images.
Rich snippet voorbeeld met productprijs.

5. Beschikbaarheid voorraad & productprijs

Je kunt er ook aan denken om de voorraadbeschikbaarheid toe te voegen met de productprijs-snippet. Voor gebruikers met een koopbehoefte kan dit interessant zijn. Ze zien namelijk direct of het product op voorraad is én wat de prijs is.
Rich snippet voorbeeld met beschikbaarheid voorraad.

6. Mogelijkheden voor recepten en maaltijden

Werk je met recepten en maaltijden? Dan kun je het aantal calorieën in een gerecht of maaltijd toevoegen, evenals de bereidingstijd en de beoordelingsscores. Rich snippet voorbeeld voor recepten.

7. Mogelijkheden voor blogs

Bij blogs kun je de publicatiedatum en auteursnaam toevoegen.

Het kwam tot een aantal jaar geleden vaak voor dat de auteur van een artikel met zijn of haar foto bij een Google zoekresultaat vermeld stond. Dit is al langere tijd afgeschaft. John Mueller van Google heeft destijds aangegeven dat Google bezig is het visuele design te verbeteren en om een betere mobiele en consistente ervaring te leveren op verschillende apparaten. Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten.

Aan de slag met rich snippets

Je kunt aan de hand van deze snippets (welke van toepassing zijn voor jouw bedrijf) je vermelding in Google organisch zoeken nog steeds vergroten. Heb je een WordPress-website? Dan zijn er plug-ins zoals All in one schema om direct met rich snippets aan de gang te gaan zonder programmeerwerk.

Google heeft ons de afgelopen jaren veel mogelijkheden gegeven om de vermeldingen uit te breiden en heeft daar ook weer enkele mogelijkheden van stopgezet. Met de mogelijkheden die er vandaag de dag zijn, kun je nog steeds een uitgebreide vermelding krijgen via rich snippets.

Heb je een vraag over rich snippets en de toepassing daarvan? Laat het weten via de comments hieronder.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.