Online marketing

5 out-of-the-box marketingmiddelen om nu mee te experimenteren

0

We kennen allemaal wel de standaard marketingmiddelen om jouw bedrijf, product of dienst te promoten. Maar er zijn nog zoveel meer kansen om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen bij nieuwe én bestaande klanten. Ik geef je 5 tips die je kunt toepassen om te zorgen dat echt niemand je meer vergeet.

1. Offerte. Nee zeggen, ja doen

Dat je offerte dé kans is om een knallende eerste indruk te maken bij een potentiële klant, weten we nu wel. Je weet dat een offerte begrijpelijk moet zijn, absoluut geen vragen mag oproepen én moet passen bij wie jij bent. Maar wat doe je als een potentiële klant toch nee zegt tegen die vlammende offerte?

Waarom iemand je een ‘nee’ verkoopt hoor je in de opvolging, maar laat het daar niet bij zitten. Stuur bijvoorbeeld een klavertje vier naar die persoon met de boodschap dat je hem of haar veel succes wenst en dat je hoopt dat jullie wellicht in de toekomst nog iets voor elkaar kunnen betekenen.

Om je een voorbeeld te geven, op onderstaande afbeelding is een doosje te zien bedrukt met eigen logo/tekst waarin het klavertje vier dan zit. Zoiets zou je kunnen doen.

Geluksklaver met eigen logo

Of een fortune cookie met je eigen logo op de verpakking en een (handgeschreven, ben ik heel erg fan van) kaartje. Iets vinden wat bij jou past is het belangrijkste hierbij.

Fortune cookie met logo

2. Factuur. Maak van iets vervelends, iets leuks

Een factuur is altijd stom om te krijgen, want niemand vindt het leuk om geld te betalen. Maar juist een factuur kun je natuurlijk ook inzetten voor je marketing naar bestaande klanten. Heb je een nieuw e-book of andere interessante content voor je klanten? Promoot het subtiel op je factuur of stuur een kleine flyer mee.

En maak je klanten duidelijk dat je het waardeert als ze je aanbevelen bij andere partijen. ‘Vervelend hè, niemand vindt het leuk om te moeten betalen. Volgende maand kan het bedrag 5% lager zijn als je een nieuwe klant aanbrengt.’

Let wel op hoe je het brengt. Een factuur blijft een factuur. Het is geen reclamefolder.

3. Rijdend reclamebord

Heb je een auto? Of een fiets met fietstassen? Gebruik deze middelen ook om jezelf en je bedrijf te promoten. Plaats een sticker op je auto of laat je fietstassen bedrukken.

Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten als je je eigen auto, of auto’s van medewerkers laat bedrukken:

  • Dat de reclame het zicht van de bestuurder niet belemmert.
  • Dat de reclame de lichten niet blokkeert.
  • Zorg dat de tekst goed leesbaar is. In het voorbij rijden moet in ieder geval je logo goed te zien zijn.
  • Kies de juiste contactgegevens. Wat is gebruikelijk in jouw branche? Bedenk trouwens wel dat een URL vaak makkelijker te onthouden is dan een telefoonnummer.
  • Maak mensen nieuwsgierig, maar verklap niet alles.
  • Blijf alsjeblieft weg van termen als ‘Dé specialist op het gebied van …’ Hou het écht origineel, anders kun je het beter laten.

Om je een idee te geven, zoals het op onderstaande auto is gedaan, vind ik het top. Het logo en het telefoonnummer zijn goed leesbaar. Het ontwerp is niet te druk en maakt nieuwsgierig, maar door het logo met de ‘L’ weet je wel dat het een rijschool is.

Bedrijfsauto met logo

4. Laat iets achter bij bestaande klanten

Je kunt bestaande klanten natuurlijk vragen, bijvoorbeeld via de offerte zoals ik hierboven noemde, om jou en je bedrijf aan te bevelen bij andere partijen. Maar de kans is groot dat als er niet direct iemand te binnen schiet, je klant het vergeet. Dus laat iets fysieks achter, zodat vergeten geen optie is.

Dit kan bijvoorbeeld een mooi boek zijn dat te maken heeft met jouw product of dienst, een plant met een bedrukte pot, of een stel grappige kaarten of iets anders dat je zelf hebt ontworpen of gemaakt. Zo kreeg ik bijvoorbeeld ooit van een partij met wie ik samenwerkte een kookboek met een bladwijzer bij hun favoriete recept (met hun logo etc.). Zorg dus dat iemand er daadwerkelijk iets aan heeft en verwerk jouw logo en gegevens er subtiel in/op. Let dus wel, dit is geen schreeuwende reclame.

5. Grijp kleine momenten aan voor contact met bestaande klanten

We gaan nog even door op bestaande klanten. Marketing richt zich meestal op het binnenhalen van nieuwe klanten. Maar vaak ligt er meer business dan je denkt bij je bestaande klanten, het zogenaamde laaghangend fruit.

Het is zonde als je alleen contact hebt met klanten als er iets aan de hand is, een factuur nog niet betaald is of als de klant een vraag over je werk heeft. Zorg dat je met iedere klant minstens eens per jaar even contact hebt, omdat je wil weten hoe het gaat. Of ze tevreden zijn en wat de plannen voor komende periode zijn.

Net voor de zomer, of juist in december zijn vaak een goed moment, omdat het dan in veel sectoren iets rustiger is. Je kunt ook andere momenten aangrijpen, bijvoorbeeld:

  • Als iemand een jaar klant is.
  • Als iemand zelf iets interessants publiceert of organiseert. Stel dat je op LinkedIn leest dat één van jouw klanten een event organiseert, vraag dan of ze in die drukke periode extra hulp kunnen gebruiken. Dat is natuurlijk afhankelijk van wat je doet, maar denk aan fotografie op de dag zelf, meer blogs in de aanloop naar, advies over de communicatie enzovoort.
  • Heb je het idee dat een klant nog niet alles uit jouw product of diensten haalt? Trek je stoute schoenen aan en geef je klant vrijblijvend advies en leg uit waar jij nog kansen ziet en wat het kan opleveren.

Ik vind bijvoorbeeld dat Nespresso het leuk doet in onderstaand voorbeeld. Misschien moest deze meneer toch bestellen en doet hij dat gelijk, en misschien ontdekt hij wel een nieuwe smaak en bestelt hij die ook. Eén ding is zeker, hij zal positief over Nespresso zijn en het merk aanbevelen bij anderen.

Marketing Nespresso

Meer business met out-of-the-box marketingmiddelen

De kern is dus dat je ieder kans moet aangrijpen om jezelf en jouw product of dienst onder de aandacht te brengen, bij zowel potentiële als bestaande klanten. Durf! Zolang je het dicht bij jezelf houdt, kun je de plank in mijn ogen niet misslaan en dan weet ik zeker dat je écht opvalt en meer business gaat krijgen.

En het leukste? Het hoeft allemaal niet veel te kosten, wees vooral creatief.