Content

5 goede gewoontes voor een constante contentstroom

0

Hoe zorg je als marketingteam dat je op een productieve manier aan een constante én kwalitatieve contentstroom werkt? Dat doe je met deze vijf gewoonten.

In onderstaande infographic worden dertig gewoontes van een productief content- of marketingteam genoemd. Ik licht vijf gewoontes uit waarvan ik vind dat ze heel belangrijk zijn voor iedereen die met content bezig is.

Infographic met dertig gewoontes van een productief content- of marketingteam.

1. Zoek overal naar nieuwe ideeën voor content en documenteer

Ik hoor het nog steeds heel vaak: ‘ik weet niet waarover ik moet schrijven‘. Dit geldt voor ondernemers en marketeers die in een groot team bij een multinational werken. Herken je dat? Toch zijn ideeën voor content écht overal, maar je moet weten waar je moet zoeken. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Feedback van klanten
  • Blogs die je zelf volgt. Zo kreeg ik het idee voor deze blog nadat ik een artikel van het Content Marketing Institute had gelezen.
  • Collega’s uit andere teams. Wat horen zij van klanten? Waar halen zij hun vakinformatie vandaan? En ga eens samenzitten om een lijst te maken van de vijftig meestgestelde vragen door klanten. Jij kunt weer vooruit!
  • Schrijf je in op nieuwsbrieven van concurrenten, of andere nieuwsbrieven waar je vakinformatie in vindt.
  • Twitter #
  • Relevante LinkedIngroepen en volg de reacties in die groep
  • Algemene nieuwssites

Zet je content-radar aan

Bij alles wat ik lees of zie gaat er een soort radartje aan ‘kan ik hier iets mee’? Ik heb in m’n mailbox een map waarin ik interessante content bewaar. Vaak uit nieuwsbrieven die ik ontvang of bijvoorbeeld een vraag van een klant. Verder blader ik nog steeds alle vakbladen door en scheur er interessante pagina’s uit.

Alle ideeën documenteer ik gewoon in een Word-bestand. Daar zet ik in waar ik het idee vandaan heb, eventueel met een link, de datum, het onderwerp en eventueel wat notities voor mezelf. Als ik even niet weet waarover ik moet schrijven, open ik het en kan ik weer verder.

Moet ik over iets schrijven voor een (nieuwe) klant waar ik toch even niets voor heb? Dan plan ik een blok in m’n agenda om inspiratie op te doen. Dan googel ik wat af en vraag ik bijvoorbeeld op Twitter naar meningen. Besef dus ook dat zoeken naar nieuwe content niet vanzelf gaat. Je moet er echt bewust tijd voor vrijmaken.

2. Hou direct rekening met hergebruik

Bedenk bij het maken van nieuwe content direct hoe je het kunt hergebruiken. Schrijf je een blog waarvan je denkt ‘dit wordt te lang’, splits de blog dan op en bundel alle blogs aan het einde van de reeks in een download. Misschien maak je een aantal video’s? Schrijf dan gelijk mee zodat je twee typen content hebt die je op verschillende momenten kunt gebruiken.

Zo ga je veel efficiënter om met wat je maakt én kun je daar gelijk rekening mee houden. Als je hier achteraf over nadenkt, is de kans groot dat je nog flink wat moet herschrijven of achteraf een video of audio moet gaan terugluisteren om de tekst uit te werken, terwijl je dat ook direct had kunnen doen.

3. Maak templates voor je content

Dit is vooral belangrijk voor als je in een team werkt. Zorg dat er templates zijn voor ieder type content. Wat moet er allemaal in een blog staan? Denk aan de titel, tekst, bron, verwijzingen, informatie over de auteur en direct een bericht dat gebruikt kan worden op social media. Ik heb dat gewoon in een Word-document staan op m’n bureaublad als een soort checklist. Zo voorkom je dat content onnodig heen en weer gaat omdat er nog iets ontbreekt. En het geeft je rust, omdat je weet dat je niets vergeet.

4. Zorg voor een reviewproces en zorg dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt

Ik ben er helemaal voor om altijd iemand anders je blog te laten checken. Of je nu ondernemer bent of werkt voor een organisatie, je wil dat je artikelen foutloos, begrijpbaar en pakkend online komen. Als je zelf lang hebt gewerkt aan een tekst, zie je soms foutjes niet meer. Of jij vindt iets heel logisch, terwijl het onderwerp misschien toch wat meer uitleg nodig heeft.

Zorg dat hier een proces voor bestaat. Wie checkt je content? Waarop precies? Hoe wordt feedback bijgehouden? Hoelang heeft iemand voor het geven van feedback? Vindt er nog een extra review plaats van de aangepaste versie?

Door hier duidelijke afspraken over te maken, voorkom je dat je content hier blijft steken, je er onnodig lang op moet wachten en dus een deadline niet haalt. Je wil niet dat je flow van het content produceren onderbroken wordt.

Toch nog heel even voor de ondernemers: je hebt waarschijnlijk geen directe collega’s, maar vraag feedback aan een andere ondernemer. Wissel blogs, of andere content uit en help elkaar.

5. Zorg dat jij, en iedereen die met je werkt, weet wanneer content klaar is

Final versie 320, Final FINAAAAL, en meer van dat soort bestandsnamen. Ik maak me er ook zeker weleens schuldig aan en dat levert in mijn ervaring vooral verwarring op. Het is onhandig, want dan moet je weer een extra contactmoment hebben, of erger nog: de verkeerde tekst komt online te staan.

Wanneer is je content eigenlijk klaar? Maak hier duidelijke afspraken over met jezelf, of je team. Denk dan ook aan zaken als: wie is er verantwoordelijk voor het zoeken van een passende afbeelding bij het artikel? Schrijf je ook direct een bericht voor op social media? En dus heel belangrijk: welke bestandsnaam krijgt je content? Denk aan ‘in progress’, ‘in review’ en ‘final’. Simpel én duidelijk.

Neem deze gewoontes eens door en zie welke jij kunt overnemen om efficiënter aan je contentstroom te werken.