Loopbaan

Maak een to don’t list & 4 andere tips voor creatieve ondernemers

0

Hoe maak je van jouw creatieve bedrijf een succes in een wereld met zoveel concurrenten? Het begint bij jezelf. Maak een keuze: veel geld verdienen of doen wat je blij maakt. Als je gaat voor je passie, kijk dan eens naar deze 5 tips. Zoals het maken van een to don’t list.

En het boek lezen, waar dit artikel op is gebaseerd, Don’t Buy This Book (affiliate) van Donald Roos en Anne de Bruijn. Leuk weetje, waarom heet dit boek Don’t Buy This Book? Omdat je het boek niet moet kopen als je enkel veel geld wil verdienen. Koop dit boek als je echt wil doen wat jou gelukkig maakt. Bovendien sluit het stukje ‘don’t’ volledig aan op de ‘to don’t-methode’:

1. Maak een to don’t list

Creatieve ondernemers hebben veel te doen, vaak te veel. Ze kijken naar manieren om meer te doen, en de to don’t-methode helpt je het tegenovergestelde te doen. Doe minder in meer tijd. Je gaat duidelijke keuzes maken, de ruis verdwijnt en je kunt je focussen op wat je te doen staat.

Schrijf eerst alles – maar dan ook echt alles – op wat je moet doen. Kies daarna de drie belangrijkste taken en zet deze op je do-lijst. Je gaat je vanaf nu focussen op deze taken en voegt pas een nieuwe taak toe, als je een andere taak hebt kunnen afvinken. Er staan nooit meer dan drie taken op je do-lijst. De overige taken gaan allemaal naar je to don’t list.

Dit zorgt ervoor dat je bewust keuzes gaat maken en je ook bewust wordt van de onzin-taken die er af en toe op je lijst naar voren zullen komen. Het zal je helpen om echte stappen te zetten in je bedrijf.

Bepaal je doelen met jouw eigen hashtag

Het is lastig om te bepalen wat je belangrijkste taken zijn, als je geen doelen hebt. Ga dus bepalen welk doel je wil behalen. Alleen, zoals we allemaal weten, is het lastig om doelen te stellen. Ze zijn te smal, te breed, te ambitieus.

In de basis is het van belang dat je een doel stelt waar je zelf blij van wordt. Ga af op je instinct. Ga voor wat je echt wil en niet wat de broer van je buurman zijn oom belangrijk voor je vindt.

Een handige manier van bepalen wat je wil doen en wat je niet wil doen, is het maken van jouw eigen hashtag die past bij jouw doel. Op social media gebruiken we natuurlijk constant hashtags, die onze berichten en bedrijven omschrijven. Jouw goal-hashtag helpt je om snel duidelijke keuzes te maken voor jouw leven. Past de nieuwe klant bij jouw hashtag? Dan zeg je ja. Zo niet, dan wijs je hem af.

Hoe maak je je eigen hashtag?

Om jouw eigen hashtag te formuleren, ga je een ‘not’-test doen.

  1. Maak een lijst van alle woorden die jou en jouw doel (idealiter) beschrijven. Denk er niet te veel over na, schrijf gewoon alles op wat in je hoofd opkomt.
  2. Zet het woord ‘not’ of ‘niet’ voor elk woord dat je hebt opgeschreven. Dit ziet er gek uit, maar dat is ook de bedoeling.
  3. Bekijk de lijst en vraag jezelf bij ieder woord: “Zou een andere creatieve ondernemer dit over zichzelf zeggen?” Zo nee, dan is de hashtag te algemeen.

Een voorbeeld, je hebt over jezelf opgeschreven dat je creatief bent. Als je ‘niet’ ervoor zet, dan staat er ‘niet creatief’. Zou een ander creatief persoon dit over zichzelf zeggen? Nee. Dit betekent dat de hashtag #creatief te algemeen is. Iedereen die ook maar een beetje van zichzelf vindt dat hij creatief is, zou deze hashtag kunnen gebruiken. Je wil een hashtag die enkel op jou slaat, maar je mag hierin best algemene woorden gebruiken.

Een goed voorbeeld is: #schrijvendekok. Je koppelt hierbij twee algemene termen aan elkaar, waardoor het minder snel zo zal zijn dat een ander persoon dit ook van zichzelf vindt.

Bepaal je taken aan de hand van jouw hashtag

Nadat je jouw hashtag hebt gevonden, kun je hem gebruiken om jouw taken mee te beoordelen. Als je een lijst hebt gemaakt met taken, kijk je daarna naar welke projecten of taken passen bij jouw hashtag. Op deze taken ga je je focussen. Let op: maximaal drie!

Jouw hashtag staat namelijk voor jou als persoon en voor jouw belangrijkste doel op dit moment. Als #schrijvendekok zal je je voornamelijk bezighouden met schrijven of met koken, alle andere taken moet je elimineren. Je focus ligt nu niet op bijvoorbeeld video’s opnemen. De focus ligt enkel op schrijven en koken.

hashtag

2. Eet wortels om je doelen te halen

Je hebt doelen nodig om je droom te verwezenlijken. Zonder doelen wordt ondernemen saai. Maar toch halen veel mensen hun doelen niet, omdat ze te groot zijn. Het demotiveert als je tussentijds geen successen boekt. Zie je doelen daarom als touchpoints op je weg naar de horizon en geef jezelf een wortel op een stok. Zoals een ezel motivatie nodig heeft om te lopen.

Oftewel: geef jezelf een doel dat zo dichtbij is dat je het bijna kunt ruiken. Iets dat je kunt doen in een dag of in 3 uur per week voor een maand. En zodra je je doel hebt bereikt, zet je een nieuw doel en krijg je een nieuwe wortel. Voordat je het weet heb je je doel behaalt dat eerst onbereikbaar en te ambitieus leek.

3. Test je idee

Als je een nieuw project hebt binnen jouw bedrijf, is het van belang dat je je idee zo snel mogelijk gaat testen en pitchen. Vertel potentiële klanten, investeerders, vrienden en mensen op social media over jouw idee. Zij kunnen je feedback geven, waardoor jij je idee nog beter kunt maken. Wees hierin wel specifiek in wie je vraagt. Random mensen die niet tot jouw doelgroep behoren, hoef je niet te vragen.

Stel de mensen die je vraagt, zo specifiek mogelijke vragen en wees niet bang voor negatieve feedback. Vraag vooral: “Wat vind je niet leuk aan dit idee?” Dat geeft je juist kansen het te verbeteren. Anders hoor je wellicht alleen de positieve kanten van jouw idee.

Er zijn mensen die zeggen dat je nooit je idee moet delen, omdat een ander het kan stelen. Maar onthoud: geen enkel idee is 100% jouw idee. Je wordt altijd geïnspireerd door andere ideeën. Je bent nu op dit idee gekomen en het heeft jouw DNA. Als een ander het kopieert, zal het nooit jouw DNA bevatten. En aan de andere kant, als zij succesvol worden met jouw idee en het lukt jou niet, dan had je nog niet alle skills om jouw idee tot leven te brengen.

4. Maak en verkoop je product

Als je een nieuw product of nieuwe dienst bedenkt, start dan klein. Zoals een boom groeit van een zaadje tot een grote boom. Als je een nieuw product ontwerpt, maak dan eerst een snelle schets die binnen drie minuten klaar is. Ga daarna verder met een nieuwe tekening waar je een half uur aan mag werken. En dan nog een waar je drie uur aan werkt, enzovoorts. Zo kun je tussentijds zien of het de moeite waard is waar je aan zit te werken.

Werk hierbij aan maximaal 3 producten tegelijk. Je zal hierbij ook al snel zien dat je voorkeur naar één project uitgaat of dat in één project de meeste potentie zit. Dit is niet erg, durf te kiezen en te focussen op het project dat het beste groeit.

Hoe kies je je unique selling point?

Een product verkoopt zichzelf niet. Je hebt een unique selling point nodig. Iets wat anderen niet hebben of niet kunnen waarmaken. Het onderscheidt je van de rest.

  • Ken je why
  • Pak je droomprojecten erbij
  • Schrijf je belangrijkste voordelen en specificaties op

Nu kun je ontdekken wat uniek is aan jouw product. Geen unique selling points, unique selling point. Een feit of een (lage) prijs is geen USP. Klanten willen voordelen die hun problemen oplossen.

En weet je niet zeker of jouw USP uniek genoeg is? Doe opnieuw de ‘not’-test.

5. Groei en maak impact

Ga niet voor de ‘exit strategy’, kies de ‘stay strategy’. Ontwikkel geen nieuw product met het idee dat je er over een tijdje uitstapt of het productidee verkoopt. Waarom zou je al je tijd en energie verspillen aan iets, terwijl je nu al weet dat je ermee gaat stoppen? Bouw iets waar je supergepassioneerd over bent. Doe wat je het allerliefste doet.

Als jij groeit, groeit alles met jou mee. Van de schets voor een product naar een echt product. Je verkoopt het product, je kunt opschalen en groeien. Dan gaat jouw bedrijf ook groeien, je moet leren delegeren en managen.

Bedenk je hierbij altijd op welke manier je wil groeien. Horizontaal of verticaal? Hoe meer je horizontaal groeit, hoe algemener je wordt. Hoe meer je verticaal groeit, hoe specialistischer je wordt.

Durf impact te maken met je idee. Impact op de wereld. Los geen probleem op, bij het creëren van een ander probleem. Ga uit van milieuvriendelijkheid en kijk hoe je kan werken met bronnen die al beschikbaar zijn.