How to

✔️Checklist crisiscommunicatie: het ultieme overzicht bij een crisis

0

Het zijn bizarre tijden, daar is al genoeg over gezegd. Wat zijn de do’s bij crisiscommunicatie? Wat communiceer je als je bedrijf stil komt te liggen of als er iets verandert in je service? Hoe blijf je top-of-mind en relevant voor je doelgroep? Met deze checklist ben je goed voorbereid.

Checklist crisiscommunicatie

✔️ Communiceer proactief

Verandert er iets in je service? Kunnen klanten nog wel bij je terecht? Bezorg je nog producten? Krijgen ze hun geld terug bij annulering? Wees proactief in je crisiscommunicatie en zorg dat je de vragen en de daaropvolgende klachtenregen voor bent. Daarnaast blijf je met een proactieve communicatiestrategie relevant en top-of-mind bij je doelgroep.

✔️ Zet in op al je kanalen

Zorg ervoor dat iedereen overal het antwoord op zijn vraag vindt. Denk hierbij aan je eigen website en socialmediakanalen. Breng de media op de hoogte via een persbericht waarin je verwijst naar een plek waar klanten op de hoogte kunt blijven.

✔️ Informeer alle medewerkers

Zorg ervoor dat je alle medewerkers binnen de organisatie informeert over het crisiscommunicatiebeleid. Het is belangrijk dat iedereen weet wat er verandert voor de klant. Op die manier kun je als merk een eenduidige boodschap communiceren. Organiseer een spoedoverleg voor externe crisiscommunicatie.

✔️ Maak een Q&A

Op deze plek beantwoord je de meest gestelde vragen. Plaats deze op je website en en breng deze onder de aandacht van je klanten en stakeholders. Dit doe je via een direct mailing, een direct message en via social media.

✔️ Houd de berichtgeving up-to-date

Verandert er iets in de situatie? Zorg dan dat je op alle kanalen de nieuwe situatie communiceert.

✔️ Inventariseer welke campagnes er draaien

Dit doe je om te bepalen welke campagnes je nu beter kunt pauzeren. Stel jezelf telkens de vraag of de content nog aansluit bij de huidige behoefte.

✔️ Bedenk alternatieve campagnes

Met passende campagnes zorg je ervoor dat je relevant en aanwezig blijft bij je doelgroep. Organiseer een brainstorm met je team en bedenk samen hoe je vanuit je merk omgaat met het nieuws. Bedenk hoe je relevant kunt zijn in tijden van crisis. Wat betekent het coronavirus voor je doelgroep? Met welke vragen zitten ze en hoe kun je ze helpen?

3 voorbeelden van alternatieve campagnes

1. Omapost haakt met Coromapost in op het coronavirus:

Accepteer cookies

2. Met de campagne Brabant gekunt ‘t haken vijf Brabantse bedrijven in op de crisis.

Screenshot van hoe een bedrijf uit Braband op LinkedIn inhaakt op het coronavirus, in tijden van crisiscommunicatie.

3. Het Voedingscentrum haakt in met een speciale pagina over het coronavirus en voeding.

Screenshot van de website van het Voedingscentrum, zij haken in met een speciale pagina over het coronavirus.

✔️ Pas je tone-of-voice aan

Blijf bij je voice, maar pas je tone aan op gevoeligheden. Als je een creatieve inhaker bedenkt, pas dan op dat je niet te luchtig en lollig wordt in je communicatie. Bedenk per situatie en doelgroep wat passend is. Probeer je in de doelgroep te verplaatsen: hoe zullen ze zich voelen als ze jouw bericht lezen, horen of zien? Humor is altijd goed maar het moet wel gepast zijn.

✔️ Stel monitoring en alerts in

Op die manier ben je altijd op tijd op de hoogte van berichtgeving over je merk.

Maak tijdens crisiscommunicatie zoveel mogelijk gebruik van de deskundigheid van professionals en hou voor ogen dat je de communicatie anders moet inrichten dan normaal.

Weet je nog een handige check voor in deze checklist? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!