How to

Meer zekerheid als WordPress-specialist met een onderhoudscontract

0

Thuiswerken en verbinding zoeken via internet en telefoon is in deze tijd belangrijker dan ooit. Maar ook het opbouwen van zekerheid nu veel bedrijven hun uitgaven gaan prioriteren. Als WordPress-ondernemer zul je merken dat acquisitie voor nieuwe websites moeilijker zal verlopen. Ik leg je uit hoe je kunt werken aan meer zekerheid met WordPress-onderhoud.

Het opzetten van een WordPress-onderhoudscontract kan op verschillende manieren. Je kunt je focussen op een klein onderdeel of volledige pakketten aanbieden. Dat laatste zal vaak een interessanter aanbod zijn.

Waarom is het slim om WordPress-onderhoud aan te bieden aan je klanten?

Tegenwoordig is het niet meer zo dat je ‘one of a kind’ bent in je branche. Sterker nog, er is zoveel keus voor bedrijven dat het hierdoor lastig kan zijn om een vaste eigen klanten ring op te bouwen.

Met onderhoudscontracten kun je veel taken automatiseren met handige plugins of de taken zelfs uitbesteden. Zo kun je meerdere websites tergelijk onderhouden en zelf het werk uitvoeren dat je het liefste doet.

Daarbij is het een manier om klanten te binden. Want nadat je een website hebt opgeleverd, kan het onderhoud niet uit blijven. En die kennis of urgentie is bij jouw klanten vaak niet aanwezig. Een goede mogelijkheid dus om dit voor hen uit handen te nemen.

Wat moet een WordPress-onderhoudscontract bevatten?

Ieder bedrijf dat onderhoud aanbiedt, doet dit op een andere manier. Toch zijn er een aantal belangrijke diensten die onmisbaar zijn voor jouw klanten, namelijk:

  • Regelmatig WordPress-kern, -thema en -plugin-updates uitvoeren
  • Back-ups maken
  • Beveiliging
  • Snelheidoptimalisatie
  • Probleemoplossing en -ondersteuning

Regelmatig WordPress-kern, -thema en -plugin-updates uitvoeren

Als je besluit dit alles aan te bieden, is het verstandig om voorbereid te zijn op het werk wat het je kan opleveren. Je kunt namelijk iedere website apart updaten maar ook bulkacties uitvoeren.

Een handige manier om gelijktijdig je WordPress-onderhoud te plegen aan meerdere websites, is door gebruik te maken van een systeem als Manage WP. Hiermee kun je geautomatiseerde updates instellen vanuit een overzichtelijk dashboard voor de WordPress-kern, -thema en -plugins.

Daarnaast kan Manage WP je ook ondersteunen met het maken van back-ups, uptime-monitoring en beveiliging-checks. Een handig systeem voor het totale onderhoud dus. De gratis versie van Manage WP biedt al een aantal basistaken aan die het onderhoud vergemakkelijken. Daarnaast hebben ze betaalde add-ons waarmee je jouw klanten tegemoet kunt komen.

Back-ups maken

Back-ups zijn de ‘holy grail’ als het gaat om website-onderhoud. Klanten zullen het enorm waarderen als jij de website herstelt nadat deze om wat voor reden dan ook, beschadigd of offline is geraakt. Natuurlijk is het handig om dit ook op grote schaal aan te pakken in plaats van per website. Deze taak valt ook in het takenpakket van Manage WP.

Mocht je op zoek zijn naar een alternatief, dan is BackUpBuddy een goede keuze. En als je helemaal gratis wil, kun je UpdraftPlus gebruiken.

Beveiliging

WordPress is het meest populaire CMS dat wereldwijd gebruikt wordt. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Sucuri, waarin 94,2% van hun klanten bestaat uit WordPress-gebruikers.

Ook hierdoor is WordPress ook het meest gehackte CMS. Dit komt omdat hackers de door hun gevonden kwetsbaarheden over duizenden websites tegelijk kunnen verspreiden. En zo het meeste geld verdienen. Om deze reden is het belangrijk om je klanten hier goed tegen te beschermen.

Met een plugin als Ithemes security Pro is het eenvoudig om op de hoogte te blijven van alle beveiligingszaken omtrent je WordPress-website. Vanuit deze plek vallen alle beveiligingsissues te managen, bestaande uit bijvoorbeeld:

  • Beveiliging tegen brute force-aanvallen
  • Zorgen voor sterke wachtwoorden
  • Malware-detectie
  • 404-detectie
  • Het maken van database-back-ups
  • Detecteren van bestandsaanpassingen

Snelheid-optimalisatie

Een snelle website lijdt tot een betere gebruikservaring, hogere conversiepercentages en wordt vaak beloond met een hogere positie in Google. Hierdoor is snelheid-optimalisatie een zeer aantrekkelijk punt om op te nemen in je WordPress-onderhoudscontract.

Om de snelheid van een website te testen, kun je gebruik maken van verschillende snelheidanalysetools zoals Google Pagespeed Insights, GTmetrix en Pingdom. Mijn persoonlijke voorkeur gaat hierbij uit naar GTmetrix.

GTmetrix maakt gebruik van de snelheidsoptimalisatieregels van de zoekmachines Google en Yahoo. Hieruit krijg je vervolgens een gedetailleerd rapport met een korte samenvatting van de resultaten. De zogenaamde ‘Waterfall’ geeft de laadtijden aan van verschillende onderdelen van je website. Daarbij geeft GTmetrix naar mijn idee altijd zeer duidelijk weer waar de snelheidsproblemen zich bevinden op de website.

Natuurlijk is GTmetrix niet een ‘heilige’ als het gaat om snelheidsoptimalisatie en zul je verschillende tools moeten gebruiken om echt een goed beeld te krijgen van hoe het ervoor staat.

Probleem-oplossing en -ondersteuning

Naast dat WordPress enorm veel forums, Facebook-groepen en kenniswebsites heeft met informatie over de de software, plugin en thema’s, vinden klanten het erg fijn als jij ook de nodige ondersteuning biedt.

Als je dit onderdeel wil toevoegen aan je WordPress-onderhoudscontract, is het belangrijk om duidelijk te maken hoe klanten je kunnen bereiken. Zorg daarom ook, dat dit staat aangegeven op je website met een e-mail-, chat- of telefoon-knop.

Naast het bereikbaar zijn voor klanten, kan het ook prettig zijn om de communicatie hiervan te verwerken in een online ticket-tool. Een voorbeeld hiervan is TeamWork Desk. Klanten stellen via e-mail hun vragen en de voortgang kan via dit ticketsysteem worden gevolgd.

Sommige klanten zullen op zoek zijn naar 24/7-ondersteuning. Bedenk wel, voordat je hier aan begint als freelancer of dit een dienst is die je echt wil verlenen. Het kan behoorlijk zwaar worden als je in de toekomst een x aantal websites moet onderhouden in je eentje en hier 24/7 voor klaar moet staan.

Hoe bied je WordPress-onderhoud aan?

Als je de verantwoordelijkheid krijgt om meerdere websites te onderhouden, kan het moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Gelukkig zijn er voldoende plugins die je hierbij kunnen ondersteunen.

Zorg daarom altijd dat het onderhoud gestroomlijnd en overzichtelijk verloopt. Maar houd in je achterhoofd dat je plugins niet blind kunt vertrouwen en controleer de websites altijd na het onderhoud.

WordPress-onderhoud kun je op verschillende manieren verkopen. De meest eenvoudige manier om dit te doen is als je zelf al webdesigner bent. Bij iedere nieuwe website die je maakt kun je dan ook direct een onderhoudspakket aanbieden zodat klanten aan je gebonden blijven. Maak hiervoor duidelijk welke taken de klant zelf zou moeten doen als ze het onderhoud niet willen afnemen.

Neemt vanwege de huidige omstandigheden de (potentiële) klant geen website af, biedt hem dan vast een onderhoudscontract aan zodat je hem evengoed technisch kan ondersteunen tijdens deze periode. Nadat je hem de afgelopen maanden van dienst bent geweest, zal hij vast terugkeren voor het vernieuwen van zijn website.

Natuurlijk kun je ook onderhoudscontracten los verkopen. Toch zul je zien dan dit al een stuk moeilijker gaat omdat er nog geen vertrouwen is tussen jou en de klant.