Online marketing

5 tips om jouw marketingtijd goed in te zetten tijdens de coronacrisis

0

Hoe ga je als ondernemer in deze vreemde tijd om met je marketing? In dit artikel een paar tips over hoe je je marketingbudget en marketingtijd de komende weken kunt besteden.

1. Benut deze tijd om een marketingplan te schrijven

Ik hoor vaak van ondernemers dat ze aan ‘losse’ marketingacties doen, omdat ze geen tijd hebben om een stap terug te doen en een samenhangend plan te schrijven. Ik wil wel een meer overkoepelende marketingaanpak, maar ik heb nú nieuwe klanten, meer omzet, en meer naamsbekendheid nodig. En daarom begin ik nu met deze nieuwsbrief, nieuwe webteksten, vul zelf maar in. Herkenbaar?

Nu is júíst de tijd om die pas op de plaats te doen en dat plan te schrijven! Juist nu de wereld lijkt te vertragen

Tell you what: nu is júíst de tijd om die pas op de plaats te doen en dat plan te schrijven! Juist nu de wereld lijkt te vertragen en nu veel business zelfs tot stilstand komt, is een uitgelezen kans om aan dat marketingplan te werken. Dus laat je niet verlammen door wat er allemaal om je heen gebeurt en schrijf een kick-ass marketingplan waarmee je extra hard aanslaat als straks heel Nederland weer in beweging komt.

Pro tip: plan voor jezelf het werken aan je plan in alsof het een project is. Maak een planning met deadlines en zet werkblokken in je agenda. Op die manier zorg je toch dat je lekker productief bent, ook als je je tijdens het thuiswerken moeilijker kunt concentreren..

2. Luister naar je klant, juist in deze tijd

Het is altijd belangrijk om naar je klanten te luisteren, maar nu helemaal! Toen ik hoorde over de nodige maatregelen en wat dat deed met sommige bedrijven, had ik ook even stress. Wat als mijn klanten nu massaal opzeggen? Of wat als ik geen nieuwe mentorprogramma’s meer verkoop? Wat als mijn klanten niet meer in marketing willen investeren en dus ook niet meer in mij?

luisteren naar klanten

Maar nadat ik een paar klanten belde, bleek dit helemaal niet het geval. Mijn klanten willen juist graag dat hun bedrijf zo goed mogelijk blijft doorlopen. Ze willen dat ik ze help met slim inspelen op de huidige situatie. Met het opstellen van scenario’s die we kunnen volgen, afhankelijk van hoe de situatie zich komende tijd ontwikkelt. En, zoals ik bij tip 1 noemde: ze willen juist nu tijd besteden aan het maken van een marketingplan, zodat ze hierna weer een vliegende doorstart maken.

Mijn klanten willen juist graag dat hun bedrijf zo goed mogelijk blijft doorlopen.

Dus laat je niet gek maken, en, zoals mijn yogadocente altijd zegt – maar nu via de digitale les – adem in door je neus en uit door je mond, en luister goed naar wat jouw klanten zeggen en waar ze echt behoefte aan hebben.

Pro tip: wil je al een tijdje een klantonderzoek doen? Nu zou wel eens een geschikt moment kunnen zijn. Oké we hebben een hoofd vol met het laatste corona-nieuws en wellicht handen vol aan thuiswerken én kinderen lesgeven. Maar sommigen van ons zijn ook enorm bereid om juist nu te helpen, zijn op zoek naar afleiding en hebben hier en daar opeens verloren momentjes extra tijd over. Dus durf te vragen!

3. Geef niet te veel gratis weg (verkopen is niet opeens verboden geworden hoor)

Deze tip geldt altijd. Maar óók in corona-crisistijd. Ik zie veel ondernemers hun diensten opeens gratis aanbieden. ‘Mijn e-learning nu gratis te volgen’, ‘Mijn online cursus nu met 70% korting’, et cetera. Het is heel lief en goed bedoeld om elkaar op die manier te steunen. En ik begrijp dat je niet als profiteur wil overkomen in deze tijd.

Maar het hoort bij ondernemerschap dat we ook onze boterham moeten verdienen en dus geld mogen vragen voor onze producten en diensten. Ja, ook in crisistijd. Juist nu moeten we nadenken over hoe we waarde voor elkaar kunnen toevoegen die dus ook een investering waard is.

Pro tip: heb je klanten die aangeven nu echt omhoog te zitten? Je kunt in deze tijd altijd nadenken over een langere betalingstermijn of een ruilmiddel om toch iets voor elkaar te kunnen betekenen. ‘Als ik jou help met een goede tekst, wil jij dan voor mij een nieuw logo ontwerpen?’ Of: ‘Je cashflow is op dit moment niet op orde, maar ik vertrouw dat het goed komt met je business. Ben je geholpen als ik mijn betalingstermijn verleng naar 90 dagen?’

4. Bepaal jouw reclame-aanpak vanuit je doelgroep, je boodschap en de kansen in de reclamemarkt

Werkt reclame maken op dit moment helemaal niet meer? Of júíst wel? Die vraag is moeilijk zomaar te beantwoorden, want dat is voor elk bedrijf en elke branche anders. Waar voor de een het nu niet geschikt is om te adverteren (‘Een lekker dagje eropuit met de trein’ heeft nu weinig zin), ligt er voor de ander juist een kans.

Opinieonderzoek van MarketResponse laat zien dat reclames die ingaan op de huidige situatie significant meer aandacht krijgen. Goed om te weten! Zeker omdat het ook in deze tijden belangrijk is om de relatie met je (potentiële) klanten te onderhouden of juist te versterken. Zo voorkom je dat er een ‘uit het oog, uit het hart’-situatie ontstaat. Al helemaal als voor jouw merk de fysieke beschikbaarheid weg is gevallen zul je online en/of via reclame de mentale beschikbaarheid willen blijven stimuleren. Uiteindelijk wil je dat klanten jouw merk straks na de crisis weer weten te vinden.

In deze periode kun je tegen gunstige tarieven adverteren op zowel online als offline kanalen.

Meer beschikbare advertentieruimte

Er zijn nog meer kansen. Ik sprak Eric Graafland, oprichter en eigenaar van Eleven Digital en gespecialiseerd in het inkopen van advertenties. Hij vertelt wat hij ziet gebeuren: “Annuleringen in het advertentielandschap, in combinatie met onze samenleving die zich nu noodgedwongen in sneltreinvaart meer en meer online begeeft, zorgen voor een toename in beschikbare advertentieruimte. Dit biedt ruimte om juist nu te starten met online adverteren, mogelijk tegen zelfs iets gunstigere voorwaarden dan gebruikelijk. Daar kan je als slimme ondernemer mooi van profiteren door juist nu zichtbaar te zijn met een juiste boodschap op een juiste locatie.”

Accepteer cookies

Hij noemt als voorbeeld: “Adverteer op online nieuwswebsites in een straal rondom je bedrijf voor een specifieke doelgroep in jouw regio. Veel doelgroepen zijn juist op dit moment online te vinden en staan nog steeds open voor een relevant aanbod. Sterker nog, ze zijn soms zelfs zoekende naar hoe ze een lokale ondernemer kunnen ondersteunen.” Dus zijn tip: “Denk goed na over wat je boodschap is en waar hij vertoond wordt. En blijf bouwen aan een nog sterkere binding met je klanten.”

Pro tip: betaald adverteren lijkt soms een flinke stap als ondernemer. Maar wist je dat je al vanaf €50 per maand kleine testbudgetten kunt inzetten? Als je dan merkt dat je goede resultaten behaalt, kun je altijd besluiten meer te investeren. Moet je natuurlijk wel een duidelijk doel vooraf bepalen, om te kunnen bepalen wát dan ‘goede resultaten’ zijn.

5. Laat je niet intimideren maar inspireren

Iedereen om je heen komt met geweldige, lieve en nobele ideeën. Nieuwe initiatieven poppen als paddenstoelen uit de grond. Cadeaubonnen voor kapperszaken, doneer een gratis verse maaltijd aan IC personeel, en online webinars van ‘Hoe scheer ik mijn hond?’ tot ‘Hoe maak ik het beste salesplan?’.

Het is misschien een beetje overweldigend, waardoor je denkt, ‘Ja maar wat kan ik dan doen in deze tijd?’ Laat je vooral niet afschrikken door al het creatieve geweld om je heen, maar laat je inspireren! Misschien met deze simpele oefening (pdf) om deze mindset op gang te helpen.

inspiratie in coronatijd

Inspiratie-oefening

Schrijf de naam van een bedrijf op die jij met een leuk idee zag komen. Beschrijf eerst hun bedrijfscultuur en hun marketing en communicatieaanpak. Daarmee dwing je jezelf in hun huid te kruipen en je eigen bedrijf even los te laten. Beschrijf dan het idee wat je zo leuk vond. Hoe ze het doen, en waarom je denkt dat het succesvol is.

Zie in de pdf een handig template dat je voor deze oefening kunt gebruiken. Pak het template er nog eens bij en doe dit voor een ander bedrijf met een ander idee. Je kunt deze oefening zo vaak herhalen als je wil.

Hang nu de vellen met bedrijven en hun ideeën naast elkaar op. En begin aan een nieuw template dat gaat over jouw bedrijf. Doorloop dezelfde stappen: eerst de naam van je bedrijf, dan kenmerken van jouw bedrijfscultuur en marketing en communicatieaanpak. Doe daarna een brainstorm over wat een leuk idee vanuit jouw bedrijf kan zijn. Het is een brainstorm, dus denk zo breed en gek als je kunt. Kijk zoveel af bij de bedrijven die je net hebt beschreven als je wil. Want beter goed gejat, dan slecht bedacht. Je zult zien dat er een hoop inspiratie loskomt!

Pro tip: eindig je met heel veel verschillende ideeën? Bepaal dan de belangrijkste criteria waar het idee aan moet voldoen. Denk aan

  • Het moet betaalbaar zijn
  • Ik moet het binnen een week kunnen uitvoeren
  • Ik moet er minimaal € xxx mee kunnen verdienen
  • Et cetera.

Beoordeel nu alle ideeën met een schaal van 1 tot 10 op deze criteria. Dit mag naar eigen inschatting. Maak er geen studie van. Misschien heb je een paar collega’s met wie je deze oefening samen hebt gedaan? Beoordeel dan ook elkaars ideeën. De top 2 of 3 van je ideeën die het hoogst scoren, werk je verder uit.

Geen paniek

Ga vooral niet met de handen in het haar zitten en heb geen paniek. Neem de tijd om rustig na te denken en orde op zaken te stellen. Kun je het je veroorloven, neem dan juist nu de tijd om een goed marketingplan op te stellen. Blijf in contact met je doelgroep en ga na hoe je waarde voor hen kunt blijven toevoegen. Doe dit nog steeds denkend als een ondernemer en durf dus te denken in commerciële kansen.

Wat een opluchting. I know, right. En, denk niet meteen dat reclame maken geen optie meer is. Soms liggen er juist kansen die er eerder niet waren. Tot slot: laat je inspireren door anderen, zie het format voor een handige oefening voor de juiste mindset. Dus. Adem in door je neus. En uit door je mond. And let’s grow some business!