SEO

SEO & samengestelde woorden: schrijf je ze beter los of aan elkaar?

0

Is het nou ‘schilder cursus’ of ‘schildercursus’? Schrijf je ‘ballet les’ of is het toch ‘balletles’? Voor mij als tekstschrijver is het misschien gesneden koek, toch ontdek ik regelmatig dat dit voor de zoekmachines niet zo is! Hoe zit dat nou met samengestelde woorden en SEO?

Omdat ik vaak SEO-geoptimaliseerde teksten schrijf, doe ik altijd een zoekwoordenonderzoek. Soms heeft de opdrachtgever zelf al een onderzoek laten doen. En dan komt het: woorden die samengesteld zijn (zoals: balletles en schildercursus) worden maar al te vaak los van elkaar ingetoetst in de zoekmachines. Dan ontdek ik dat de ‘verkeerd geschreven’ woorden soms hoger scoren qua zoekvolume dan de juiste spelling.

Wat is dan wijsheid? Ga je voor de niet-samengestelde versie die een hoger zoekvolume heeft? Of kies je voor de leesbaarheid met het risico dat de website minder goed gaat scoren in Google? Ik ging op onderzoek uit: hoe zit dat met samengestelde woorden en SEO?

De verschillen in zoekvolumes

Tijdens het zoekwoordenonderzoek voor een klant ging ik op zoek naar de zoekvolumes rondom het woord ‘schilderles’. In het onderzoek dat ik vorig jaar (2019) deed, zag ik het volgende verschil in zoekvolume:

  • Schilder cursus: 880 (gemiddelde zoekvolume per maand)
  • Schildercursus: 700 (gemiddelde zoekvolume per maand)

Hieruit blijkt dat het merendeel van de mensen de zoekterm ‘verkeerd’ schrijft. Dit zoekvolume is dan ook hoger dan de juist geschreven versie. Gelukkig herkent Google deze foutief geschreven woorden en geeft automatisch al aan: “bedoelde je schildercursus?”

SEO samengestelde woorden schildercursus

Toch geeft Google óók wel foutief geschreven woorden als suggestie aan, ontdekte ik toen ik verder keek.

seo samengestelde woorden suggesties

Over het algemeen lijkt Google precies te weten welke spelling correct is en welke niet. Toch zie je in het bovenstaande voorbeeld dat er ook ‘verkeerd’ geschreven woorden als suggestie worden gegeven.

Hoger scoren met een verkeerd geschreven woord

In één van de SEO-groepen waar ik lid van ben, stelde ik de vraag: kies je voor de verkeerd geschreven versie of kies je voor leesbaarheid? De meningen van de SEO-specialisten waren verdeeld:

  • De één zegt: “Blijkbaar schrijft menig Nederlander de woorden los van elkaar, dus volgens mij valt het dan niet op, als je het ook zo schrijft.” Hij kiest in dit geval voor het hogere zoekvolume.
  • De ander zegt: “Leesbaarheid moet altijd voor SEO gaan. Expres woorden foutief schrijven lijkt me niet de bedoeling.”
  • En dan was er ook nog een andere mening: “Ik zou het aan de opdrachtgever overlaten. Willen zij gaan voor een hoger zoekvolume, of gaan ze voor correct Nederlands?”

Man en vrouw denken na.

Gaat leesbaarheid altijd voor SEO?

Ik ging nog even door met mijn onderzoek. Aan mijn volgers op Instagram stelde ik dezelfde vraag. Wat zouden zij doen én wat denken ze dat ik als tekstschrijver zou doen? De meesten waren het unaniem eens: een goede spelling gaat toch altijd voor?

Om maar meteen to the point te komen: ja, ik vind als tekstschrijver dat de juiste spelling altijd voor moet gaan. Het is mijn taak om een foutloze tekst op te leveren. Google weet inmiddels heel veel van taal en zal uiteindelijk voorrang geven aan teksten met inhoud. Door verschillende populaire zoekwoorden met elkaar te combineren (uiteraard op de correct geschreven manier) en waarde toe te voegen aan een tekst, zal Google dit waarderen. Het zou dus dikke onzin zijn om expres foutief geschreven woorden toe te voegen aan je teksten.

Verwerk de losse woorden op een creatieve manier in de tekst

Als het gaat om samengestelde woorden, blijf ik ze samengesteld schrijven, ook al heeft het los van elkaar een hoger zoekvolume. Meestal maak ik ook gebruik van verschillende tussentitels in een tekst. Dit bevordert niet alleen de leesbaarheid, maar geeft ook gelijk de mogelijkheid om zoekwoorden in de titel te ‘verstoppen’.

Neem het woord “balletles”. Als ik dat specifieke woord gebruik, schrijf ik het aan elkaar. Maar omdat ik weet dat ze los van elkaar goed scoren, zet ik een stukje creativiteit in. Bijvoorbeeld:

Ben jij dol op ballet en zou je les willen volgen? Dan is balletles écht iets voor jou!

Dit is misschien een simpel voorbeeld, maar zo makkelijk kan het zijn. Probeer de samengestelde woorden ook los van elkaar in de tekst te verwerken. Zo zet je de woorden op de juiste manier in én het bevordert de leesbaarheid. Daarnaast heb je gelijk de juiste zoekwoorden in de tekst verwerkt.

Schrijf samengestelde woorden altijd op de juiste manier

Ik vind dat samengestelde woorden altijd op de juiste manier geschreven moeten worden. Ook als je weet dat het los van elkaar een hoger zoekvolume heeft. Google is slim genoeg en zal correcte spelling uiteindelijk (gaan) herkennen. Als je de woorden dan toch wil gebruiken, kun je ook creatief zijn, door de woorden los van elkaar in de teksten te verwerken.

Bedenk hoe dit overkomt op de mensen die op jouw website komen. Het komt niet professioneel over om spelfouten op je website te laten zien, enkel met de gedachte dat je dan beter gaat ‘scoren’ in de zoekmachines.

Daarnaast voorkom je ook dat je website of artikel met de verkeerde intenties gevonden wordt. Neem het woord ‘schildercursus’. Dit gaat over het algemeen over een cursus voor schilderen op doek. Als je consistent de woorden los van elkaar schrijft, bereik je misschien de verkeerde doelgroep. Bijvoorbeeld: mensen die op zoek zijn naar een schilder (die muren verft).

Daarom is het zo belangrijk om een tekst met waardevolle inhoud te schrijven en niet alleen te focussen op de zoekterm. Zo weet je zeker dat je de mensen bereikt, die je daadwerkelijk wil aanspreken!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.