Verdieping

Hoe de crisis ondernemers dwingt creatief te zijn [3 voorbeelden]

0

Door de crisis blijken een hoop beroepen helemaal niet zo belangrijk zijn als we dachten. Ja, zelfs wij marketeers kunnen gemist worden. Het draait nu om lief zijn voor elkaar en jezelf. Veel ondernemers kunnen hun werk tijdelijk niet uitvoeren. Zij zoeken creatieve manieren om te voorzien in de huidige behoeftes en zo toch te bouwen aan hun bedrijf. In dit artikel lees je over een aantal ondernemers die mij de afgelopen weken opvielen. Put inspiratie uit deze voorbeelden. En steun vooral deze en andere lokale, kleine of startende ondernemers!

Foto met de tekst 'Do something great', dat slaat op de creativiteit van ondernemers.

Drank door je brievenbus

Wat doe je wanneer je als horeca-ondernemer noodgedwongen je werk stil moet leggen door de corona-maatregelen? Je bedenkt een manier om jouw product alsnog bij klanten te krijgen. En bereikt daar zelfs nieuwe klanten mee.

Dyan Tjon van Barblog.nl verzorgt ‘normaal gesproken’ cocktails op locatie. Nu er geen (zakelijke) evenementen of feesten worden georganiseerd waar hij mensen blij kan maken met cocktails, maakt hij mensen thuis blij met do it yourself-cocktails en mocktails die door de brievenbus passen.

Het was nooit Dyans bedoeling geweest om een nieuw bedrijf te starten. Het begon als relatiegeschenk, vlak na het nieuws dat horeca-ondernemers hun deuren moesten sluiten. Een cadeautje door de brievenbus van 40 high-end klanten uit zijn netwerk om ze een hart onder de riem te steken. Voorverpakte cocktails met garnering, zodat zij thuis kunnen genieten van de cocktails van Dyan.

De brievenbus-verrassingen worden enthousiast ontvangen. Foto’s van zijn pakketjes worden gedeeld op social media. De 100 nieuwe vriendschapsverzoeken en berichtjes in zijn inbox met de vraag waar deze brievenbus-cocktails te bestellen zijn, wimpelde hij in eerste instantie af. Maar na een week of 3 geeft Dyan toch toe: Mailtails is een feit.

Stevenie in gesprek met ondernemers.

“Ik zit in een hele steile leercurve”, zegt Dyan. “Ik had alleen B2B ervaring, en nu maak ik producten voor particuliere klanten. Zo leer ik over wetgeving: slijterijen mogen geen geopende verpakkingen verkopen, horeca mag juist geen ongeopende verpakkingen verkopen. Mijn product valt onder Retail: door een leeftijdscheck in te bouwen op mijn website voldoe ik aan de eisen. Verder leer ik bijvoorbeeld over automation en over fulfillment. Zaken waar ik mij nooit eerder mee bezig heb gehouden”.

Op de vraag of hij bang is dat zijn nieuwe klanten hem straks vergeten wanneer de horeca haar deuren weer opent, zegt hij het volgende: “Mijn cocktails smaken natuurlijk het beste aan de bar. Daar bied ik hospitality: een showtje, een praatje, ik leg je in de watten. Maar mensen bakken ook nog steeds thuis patat. Of taarten. Dit is juist een hele logische aanvulling op wat ik al deed: mensen blij maken!”

Restaurantje spelen

Ook chefkok Jaimie van Heije moest noodgedwongen zijn zaak in Ouderkerk aan de Amstel tijdelijk sluiten. Maar zelfs een chefkok moet ‘s avonds iets eten. Elke avond deelt hij video’s op zijn Instagram-account waarin hij laat zien hoe je een chefkok-waardige aardappelsalade, chocoladetaart of couscous bereidt. Geen saaie tutorials, maar video’s met humor en een bijrol van zijn vrouw Marlous die bijvoorbeeld een knalrode uitbundige galajurk een pan water vult. Steeds meer Instagram-gebruikers weten hem te vinden en hij ziet het volgersaantal van zijn account snel groeien.

Op een oproep van Jaimie welk gerecht zijn volgers straks willen eten wanneer zijn restaurant weer open mag, komen veel reacties binnen van potentiële nieuwe klanten: ‘Nooit bij je gegeten… maar staat nu wel op m’n lijstje om snel te doen! Geniet erg van je kookkunsten op Instagram’.

Accepteer cookies

Wanneer Jaimie besluit om, zoals veel restaurants, een afhaalmenu samen te stellen stromen de enthousiaste reacties binnen.

“Ik kreeg al veel support van vaste klanten toen ik begon met het maken van de video’s. Maar nu komen mensen vanuit het hele land naar Ouderkerk om een afhaalmenu op te pikken”, vertelt de chef-kok mij wanneer ik zelf mijn bestelling ophaal in zijn restaurant. Ook zijn moederdag-ontbijt en het tweede afhaalmenu dat op de planning staat zijn een succes. Toch is Jaimie blij dat hij straks ook weer in de keuken van zijn restaurant mag staan om bestaande én nieuwe klanten blij te maken met mooie gerechten.

De wereld mooier maken met chocolade

Een bedrijf dat geen extra naamsbekendheid meer nodig heeft is Tony’s Chocolonely. Toch bedachten zij ook een manier om hun ‘Tony’s 4 life’-netwerk een hart onder de riem te steken.

Als ex-medewerker van het chocoladebedrijf ontving ik twee repen door mijn brievenbus: één voor mijzelf en één om te delen. Om naamsbekendheid zal het ze niet te doen zijn, maar ik vind dit wel een heel mooi voorbeeld van een bedrijf dat ook nu heel erg dicht bij zichzelf blijft.

De reden van Tony’s bestaan is om de wereld een stukje mooier te maken. Dit initiatief past dus erg goed bij hen. Mijn buren (beiden met een cruciaal beroep) waren in ieder geval erg blij met de smakelijke verrassing die ik aan ze heb doorgegeven.

Accepteer cookies

Blijf dicht bij jezelf

De roadmap naar meer vrijheid is klaar. Veel ondernemers zijn of mogen straks weer aan de slag. Hopelijk plukken ze de vruchten van het harde werken en wordt creativiteit en ondernemerschap beloond met nieuwe klanten door het werken aan naamsbekendheid.

Graag wil ik afsluiten met de tip die barman Dyan heeft voor andere ondernemers:

blijf dicht bij jezelf wanneer je zoekt naar een manier om toch aan je bedrijf te kunnen werken. Kijk naar waar nu behoefte aan is. En blijf positief!

Heb jij voorbeelden van ondernemers die op een creatieve manier werken aan naamsbekendheid tijdens deze crisis? Ik hoor het graag! Laat het mij weten: laat een reactie achter onder dit artikel.