Content

Grip op content: zo plan je overzichtelijk én blijf je flexibel

0

Je hebt veel te vertellen. Mooie video’s, blogs en nieuwsbrieven. En er komt minstens zoveel aan. In die stroom blijf je kritisch: wat is het waard om te delen en wat niet? Is de verhouding tussen eigen content en die van anderen nog wel in balans? En blijf je ruimte houden voor spontane acties?

Het plannen van je content is een uitdaging. Maar als je het goed doet, geeft het juist rust. In dit artikel geef ik je 5 tips om het overzicht te houden en toch flexibel te zijn.

1. Plan vooruit voor overzicht én creativiteit

Hoe je ook plant: doe dat minimaal 2 weken van tevoren. Natuurlijk hangt die termijn af van hoeveel content je te delen hebt. En ben je vaak afhankelijk van anderen. Zorg in elk geval dat je hebt nagedacht over wat je op welk kanaal wil delen. Dat geeft je de ruimte om lijntjes uit te zetten, na te denken over welke evenementen of belangrijke dagen eraan komen en de taken te verdelen in je team.  Vergeet niet ruimte open te laten voor nieuwtjes of spontane ingevingen. Want die zijn er altijd.

Ben je in een dagelijkse contentsleur terecht gekomen? Denk globaal 3 maanden vooruit en laat die creativiteit stromen.

Doe dit ook, maar dan globaler, voor de komende 3 maanden. Welke thema’s zijn belangrijk voor je organisatie en binnen je contentstrategie? Wat heb je daar de komende tijd voor nodig? Pas dan is er ruimte voor creativiteit en verval je niet in die dagelijkse contentsleur. Want je werkdag starten met de gedachte ‘wat zal ik nu eens posten’ stemt niemand vrolijk.

Contentplanning voorbeeld.

Zo, niets vergeten en toch ruimte voor spontane acties. Wat geeft dat een overzichtelijk en opgeruimd gevoel.

2. Spreid & vind balans in onderwerpen

Geef je contentplanning richting met Google’s Hero, Hub & Hygiene-model. Je kent ’t misschien wel, maar wist je ook dat het een handig middel is om je content te spreiden?

Hero Hub en Hygiene model.
Help, inspireer en verbaas je doelgroep door je content op 3 niveaus te plannen:

  • Deel wekelijks content die antwoord geeft op vragen waar je doelgroep mee rondloopt. Plan dus praktische Hygiene-content. You name it: how to-infographics, stappenplannen en antwoorden op veelgestelde vragen. En die vragen die haal je natuurlijk bij je community op.
  • Creativiteit kun je kwijt in je Hub-content, vaak gegoten in een format. Ik zie ze graag als snacks, herkenbare content die steeds terugkeert. Lekker vertrouwd: denk aan je wekelijkse interview met een klant,  jaarlijkse evenementen en de vrijdagmiddagcolumn van die grappige collega.
  • Begin maar ruim van tevoren met het plannen van je Hero-content. Content waar je trots op kunt zijn. Vandaar ook mijn advies (zie vorige alinea) om globaal zo’n 3 maanden vooruit te kijken. Dit zijn je grootste campagnes, belangrijkste evenementen en momenten om te shinen.
Voorbeeld Allerhande.

Zo past Allerhande het model toe: recepten zijn de ultieme how to’s van de community (hygiene), wekelijks kook- en bakvragen beantwoorden (hub) en de kerstcover als ultieme nieuwsmoment (hero).

3. Houd bij wat de status van je content is

In mijn tijd op de redactie van Frankwatching ontdekte ik hoe handig het is als je contentkalender een ‘levend’ bestand is. Zeker als je zo’n 50 stukjes content per week deelt, maar ook als je minder produceert heb je er voordeel van. Zorg dat jij en je collega’s er tegelijk in kunnen werken. Noteer voor jezelf per item wat het onderwerp en de insteek is en, als je in een contentteam werkt, noteer de initialen van wie wat oppakt.

Met een label of kleur laat je zien wat de status per item is: idee, gepland en gepubliceerd.

Zelf ga ik graag nog een stapje verder. Met een label of kleur laat je zien wat de status per item is: idee, gepland en gepubliceerd. Je houdt dan samen het overzicht, kunt taken waar nodig makkelijk overdragen en ontdekt hoeveel tijd het plannen en maken van je content je daadwerkelijk kost. Weet je meteen of je de volgende keer niet toch iets eerder moet beginnen. Of dat het juist wat relaxter kan.

4. Check of je te veel of juist te weinig content hebt

Ik hoef je niet te vertellen dat het risico van te veel content op de loer ligt. Want daar is – ironisch – al zoveel over geschreven. Maar hoe houd je daar rekening mee bij het plannen van je content? Hoe vermijd je dat je van ‘wat zal ik vandaag eens posten?’ omslaat naar een content-overload?

Zoek balans tussen de kracht van de herhaling en overlap.

Maak dus geen nieuwe content over onderwerpen die je uitvoerig op hetzelfde kanaal beschreven hebt, maar recycle je content wél. Door dezelfde content steeds met een andere insteek te delen, voelen verschillende subdoelgroepen zich aangesproken door je content. Kijk eens naar contentmapping, een handige methode om je content het bereik te geven dat het verdient. Wees trouwens niet bang om ‘spammy’ over te komen: dat valt meestal wel mee. Vooral op social media bereikt je post vaak maar een fractie van het aantal volgers dat je hebt.

5. Gebruik je planning als evaluatiemiddel

Je contentplanning is niet alleen perfect voor je eigen dagelijkse overzicht, maar ook om achteraf terug te kijken. Hoe heeft je content gepresteerd? Noteer maandelijks je bereik- en engagement-cijfers bij de content die je gepland hebt. Nu je je planning en de resultaten overzichtelijk bij elkaar hebt staan, kun je nagaan wat beter of anders zou kunnen. Vergeet niet het overzicht ook met je manager of opdrachtgever te delen. Maak een uitdraai, evalueer met je team en baseer daar je planning voor de komende tijd op.

Zijn de uitdagingen bij het plannen van je content herkenbaar? Hoe zorg jij dat het leuk en overzichtelijk blijft?