How to

3 tips voor het maken van een nieuwsbrief

0

Regelmatig een goede nieuwsbrief schrijven is een ideale manier om zowel klantrelaties te onderhouden als nieuwe producten of services te promoten.

Stuur jij ook regelmatig een nieuwsbrief uit die niet de resultaten krijgt die je gehoopt had? Of start je nog maar net het opzetten van je e-mailcampagne? Dan is het tijd om je doelen, branding en opbouw van je nieuwsbrief onder de loep te nemen. Voor het schrijven van een goede nieuwsbrief kun je immers makkelijk een copywriter inschakelen, maar het voorbereidende werk heb je zelf in handen.

Dit zijn drie concrete tips om meteen aan de slag te gaan!

1. Het succes van je nieuwsbrief meten met metrics?

Meten is weten, en dat geldt ook voor je e-mailmarketingcampagne, zoals je nieuwsbrieven. Bij het analyseren van de metrics of KPI’s hou je daarom rekening met de open rate, click-through rate (CTR) en conversion rate.

KPI’s of Key Performance Indicators zijn de indicatoren om de prestaties van je bedrijf te meten. Deze metrics kunnen bijvoorbeeld de open rate van je nieuwsbrief zijn, maar ook de omzet van je bedrijf of het aantal nieuwe personeelsleden. Ze worden dan ook uitgedrukt in verschillenden waarden, zoals percentages, valuta of aantallen.

Open rate

De open rate is een KPI die je vertelt hoe vaak je e-mail geopend werd. Je kan je nieuwsbrief immers verzenden naar een erg uitgebreide klantenlijst, maar dat betekent nog niet dat deze effectief gelezen wordt. Ga na hoe vaak je e-mail werd opengeklikt voor de open rate.

Click-through rate

De KPI click-through rate of CTR verwijst naar het aantal kliks dat klanten hebben gemaakt bij het lezen van je nieuwsbrief, zoals het aanklikken van een link, afbeelding of button in je e-mail. Deze klanten vonden met andere woorden informatie in je nieuwsbrief die interessant genoeg was om door te klikken. Dat maakt reeds een eerste stap richting het aankoopproces.

De KPI’s open rate en click-through rate van een nieuwsbrief verschillen dan wel per industrie, zoals toerisme, mode of auto’s, maar Mailchimp berekende een gemiddelde open rate van 21.80% en CTR van 2.78%.

Scoort jouw nieuwsbrief hoger? Dan heb je een succesvolle campagne gecreëerd. Behaal je deze resultaten niet? Dan is het tijd om bij te sturen door je branding en content te herdenken (zie tip 2 en tip 3).

Conversion rate

De conversion rate is een laatste belangrijke KPI, want het vertelt je hoeveel klanten een bepaalde actie afgerond hebben. Dat kan bijvoorbeeld het aankopen van een product zijn, of een inschrijving op een service. De conversion rate is afhankelijk van het doel van je nieuwsbrief en wordt berekend met de volgende formule:

Conversion rate in % = het aantal aankopen of inschrijvingen / het aantal e-mails die met succes werden afgeleverd X 100

Je deelt het aantal productaankopen of inschrijvingen dus door het aantal geleverde e-mails en vermenigvuldigt dat met 100.

Als je werkt met professionele e-mailsoftware worden deze KPI’s automatisch voor je bijgehouden, zodat je in een oogopslag het succes van je campagne bekijkt en vergelijkt.

2. Know, like, trust: een goede nieuwsbrief schrijven als branding

Voordat klanten een product of service van je aankopen, moet je jezelf positioneren op de markt door aan branding te doen. Dat betekent in de eerste plaats dat je een logo (eventueel met slagzin) en stijlgids ontwikkelt, die je verder gebruikt voor je website of brochures. Op basis van de gekozen kleuren, het taalgebruik, de stijl van je logo, et cetera, zien je klanten dan in één oogopslag wat voor soort merk je bent.

Heb je een IT-bedrijf? Dan ga je voor een no-nonsense look en eenvoudige kleuren. Organiseer je kinderfeestjes? Dan kies je voor bruisende kleuren en simpele woorden om aan branding te doen en je merk te ontwikkelen.

Door een duidelijk merk op te bouwen leg je de fundamenten van je succes. Goede branding maakt dat je klanten door de drie cruciale stappen van het aankoopproces gaan: know, like, trust. Klanten kopen vaak enkel bij bedrijven die ze kennen, leuk vinden en vertrouwen.

Hoe sneller je klanten je merk (her)kennen, hoe sneller ze aan jou zullen denken als ze je product of service nodig hebben. Daarnaast speel je in op de waarden en interesses van je lezers, zodat ze je leuk vinden. Als laatste is het creëren van vertrouwen belangrijk om je klanten over de streep te halen.

Bij het schrijven van een nieuwsbrief komen de drie elementen know, like en trust samen om je merk te promoten.

Know

Je nieuwsbrief zorgt ervoor dat je klanten bewust worden van je merk, zodat ze meteen aan jou denken als ze een product of service willen aankopen. Je merkbekendheid of brand awareness bestaat onder andere uit het snel herkennen van je logo.

Like

Door een nieuwsbrief uit te sturen heb je een uitgelezen kans om een community aan volgers op te bouwen. Zet links naar je sociale media in je nieuwsbrief, stel een (win)actie op of vraag lezers te reageren op een leuke vraag.

Trust

Met een nieuwsbrief heb je kansen om te werken aan de vertrouwensband met je klanten. Ga voor een ontwerp dat in lijn ligt met je website en branding voor een professionele look. Door je e-mail te verzenden vanuit je eigen naam, geef je een persoonlijke touch aan je nieuwsbrief (bijvoorbeeld Kylie van Bedrijf X).

Met bepaalde e-mailsoftware kun je gemakkelijk professionele nieuwsbrieven ontwerpen. Je kiest eerst de naam van de afzender, zoals je eigen naam. Daarna selecteer je een template uit de uitgebreide bibliotheek dat je verder personaliseert. Doordat je ook links naar je social media en website kunt toevoegen, heb je in geen tijd een nieuwsbrief opgebouwd volgens het know, like, trust-principe om optimaal te converteren.

3. Een goede nieuwsbrief maken met deze inhoud

Nu je meer weet over metrics en branding is het tijd om je nieuwsbrief samen te stellen. Voor de teksten kun je een professionele copywriter inschakelen, die leuke content realiseert. Schrijf je liever zelf je teksten? Je merkt dat het schrijven heel wat vlotter gaat als je eerst de nodige research hebt gedaan, zodat je een duidelijke briefing hebt (hetzij voor je copywriter, hetzij voor jezelf).

Ga eerst na wat het doel is van je nieuwsbrief en bepaal KPI’s per doel. Je kunt een algemeen doel voor je e-mailcampagne opstellen, en dit verder onderverdelen in doelen per nieuwsbrief, zoals:

  • Algemeen: 20% meer omzet realiseren in kwartaal 3
  • Nieuwsbrief 1: 10% groei in klantenbestand met refer a friend-actie
  • Nieuwsbrief 2: 20% meer traffic naar de website realiseren met de lancering van een nieuwe productlijn
  • Nieuwsbrief 3: 15% groei in verkoop met kortingsactie 2×1
Algemeen doelDoel nieuwsbrievenSoort KPIKPI
20% meer omzet realiserenGroei in klantenbestandInschrijvingen nieuwsbrief300 inschrijvingen/nieuwsbrief
Meer bezoekers naar websiteCTR1000 unieke bezoekers/nieuwsbrief
Groei in in verkoopOmzet€5000/week

De afzender van je nieuwsbrief

Denk dan na over de naam van de afzender die je wil gebruiken. Je wil dat je klanten meteen zien van wie ze een mailtje hebben ontvangen. Je kunt een persoonlijke naam gebruiken, maar zet daar ook zeker de naam van je bedrijf, zoals “Tim van IT-bedrijf XX” of “Sally van Kinderfeestjes XX”. Herkenning is de eerste stap naar een mail die wordt geopend.

De onderwerpregel van je nieuwsbrief

Kies vervolgens de onderwerpregel van je e-mail. Emoji’s resulteren in een stijging van de open rate tot wel 56%. Ga voor een emoji die past bij je publiek én je boodschap voor een onderwerplijn die opvalt in elke inbox. Voor je onderwerp hou je rekening met de noden van je lezer, zodat je kunt inspelen op hun behoeften, zoals:

  • Nieuwsgierigheid: “Is dit het coolste gadget van 2020?” of “Hoe ook jij makkelijk handenvol geld kan besparen met dit gadget”
  • Fear of missing out of angst om achterstand op te lopen op anderen: “Maak vandaag kans om te winnen!” of “Enkel vandaag: gratis verzending bij elke bestelling.”
  • Trots: “Met deze fashion-tips word jij de ster van elk feestje.” of “Deze gadgets zijn hot bij celebrity’s.”

De content in je nieuwsbrief

Ben je klaar om aan het schrijven te gaan? Deel het doel van je nieuwsbrief op in verschillende stukken content. Elk stukje content krijgt een eigen titel en paragraaf. Schrijf van het perspectief van je lezer, zodat zij ontdekken wat de voordelen zijn voor hen. Als titel kies je bijvoorbeeld voor: “5 tips om je computer sneller te laten werken.” met als paragraafje: “Geef een boost aan de snelheid van je computer met deze  tips van Windows-experts”.

Call-to-action

Aan het eind zet je een duidelijke oproep of call-to-action (CTA), zoals “Ontdek alle tips hier” of “Ja, ik wil een snellere computer”. Je kunt kiezen voor tekst met een hyperlink, maar door je CTA visueel aan te duiden met een button creëer je volgens Campaign Monitor een hogere CTR. Een button is immers meer opvallend en spoort aan om een actie te ondernemen.

Vormgeving

Om je nieuwsbrief af te werken pas je vormgeving toe. Geef elk stukje content van je nieuwsbrief een eigen afbeelding en/of kleur, zodat de nieuwsbrief makkelijk scanbaar is. Gebruik de kleuren en lettertypes van je stijlgids voor een nieuwsbrief die helemaal in lijn is met je branding. Vergeet ook je socialmedia-links niet, zodat klanten ook op YouTube, Facebook of Instagram met je kunnen connecten.

Wat je moet onthouden…

Een nieuwsbrief is één van de belangrijkste tools om klanten aan je te binden en je bedrijfsdoelen te realiseren. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om informatie te verzamelen over belangrijke termen. Denk dan na over je algemene branding, zodat je deze kan doortrekken naar je nieuwsbrief. Geef als laatste je nieuwsbrief vorm met aandacht voor je KPI’s.