Loopbaan

8 tips voor meer focus & grip op je aandacht

0

Of je nu thuiswerkt of af en toe weer op kantoor zit: je focus vinden en geconcentreerd werken kan een hele uitdaging zijn. Hoe krijg je grip op je aandacht in een wereld vol met afleiding?

Ik vind gefocust werken best een uitdaging. Dus toen ik hoorde over het boek ‘Grip op je aandacht‘ van Stefan van der Stigchel en Lotte Elbrink (aff.) dacht ik direct: dat moet ik lezen! Hun 49 tips voor meer concentratie en focus kan ik met mijn volle en snel afgeleide hoofd vast gebruiken. Ik deel mijn acht favoriete tips uit het boek.

1. Stop met multitasken

Als ik in een videocall zit, probeer ik vaak (niet altijd hoor, collega’s) ook mijn e-mail bij te werken of terwijl ik aan het bellen ben lees ik mijn Whatsapp-berichten door. Laatst werd ik door mijn manager aangesproken. Ze zag mijn ogen alle kanten opgaan, oeps. Ik heb haar gelijk gegeven, want ik ben ook minder aanwezig als ik probeer te multitasken. Dus ik probeer mijn leven nu te beteren.

Multitasken is écht zelden efficiënt. Als je constant moet schakelen tussen twee of zelfs meer taken veroorzaakt dit tijdsverlies en verminderde aandacht. Dit worden ook wel wisselkosten genoemd. Je moet iedere keer ‘betalen’ om opnieuw geconcentreerd te raken.

Wat wel kan werken, is shifting. Waar je bij multitasken een aantal taken tegelijk probeert te doen, wissel je bij shifting tussen taken op een moment dat het goed uitkomt. Dat is natuurlijk prima als het bij je past.

2. Beschouw aandacht als schaars en waardevol

Aandacht is geen oneindig goed. We kunnen dus ook niet de hele dag door gefocust zijn en alles wat we doen onze volle aandacht geven. Sta je hier weleens bij stil? Dit betekent dus dat je bewust een keuze moet maken of iets je volle aandacht krijgt of niet. Ik probeer iedere dag een lijstje te maken van drie dingen waar ik echt focus bij nodig heb. Daar gaat mijn aandacht heen en verder zie ik wel hoeveel aandacht ik over heb en wat lukt.

3. Rust uit in je pauze

Hoe logisch het ook klinkt, vaak rusten we in onze pauzes niet uit. We scrollen bijvoorbeeld even door onze timeline. Het is raadzaam om in je pauze dingen te doen die volledig automatisch gaan, denk aan een wandeling met een vaste route. Of wat ik vaak doe is even afwassen of stofzuigen, dat kan nu ik volledig thuis werk.

Het is belangrijk om in ieder geval van ruimte te wisselen en je spieren te bewegen. Als je niet goed uitrust, laadt het focusnetwerk niet op en raak je sneller overbelast. Dus juist als je het heel druk hebt is het belangrijk om je pauzes echt te nemen.

4. Friemel, droedel en knijp

Ben jij ook zo’n type dat niet stil kan zitten? Of mensen niet echt aankijkt in een gesprek? Dat is helemaal prima. Zolang je jezelf bezighoudt met iets dat geen aandacht vereist, zoals krassen op een blaadje of knijpen in een stressbal, geef je je brein geen ruimte om af te dwalen of zich te vervelen. Dat zorgt dat je je juist heel goed kunt focussen!

Iemand die met veel aandacht doeldels aan het tekenen is.

5. Durf te dagdromen

Dagdromen is goed voor je creativiteit. Gewoon even voor je uit zitten staren en je hoofd de ruimte geven om het te laten doen wat het wil. Dit is waarom je vaak onder de douche op nieuwe ideeën komt of je allerlei zaken gaat herinneren. Neem een dagdroompauze als je bezig bent met een moeilijke taak of als je vastloopt.

6. Schrijf je hoofd leeg

Het is bewezen! Als je de kans hebt om te schrijven, daalt je stressniveau en kun je je beter concentreren. Als je iets opschrijft verdwijnt het namelijk uit je werkgeheugen en blijft het niet in je hoofd spoken. Ik heb ook altijd een notitieblok voor me liggen. Er ligt er zelfs een op mijn nachtkastje. Het geeft gewoon veel rust als ik weet dat iets op papier staat en ik er dus niet meer aan hoef te denken.

7. Concentreren doe je samen

Jij kunt van alles doen om de kans te vergroten dat je je kunt focussen, maar het is fijn als je omgeving ook meewerkt. Je werkt nu waarschijnlijk veel thuis, maar ook daar geldt deze tip. Zorg dat je met je omgeving, partner, huisgenoten of je collega’s afspraken maakt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat als jij op zolder gaat zitten je niet gestoord wil worden of dat jullie op kantoor een vaste vergaderruimte tot concentratieplek uitroepen. Als je daar zit, mogen je collega’s niet storen of alleen een bericht via Slack versturen, bijvoorbeeld. Zo kader je je grenzen goed af en kan je omgeving daar rekening mee houden.

De afspraken kun je een vaste plek op de agenda voor het teamoverleg geven. Thuis zou ik er iets minder zakelijk mee omgaan…

8. Bied een technologiepauze aan

Deze tip is eigenlijk meer voor als anderen geconcentreerd naar jou moeten luisteren. Bied een technologiepauze aan en maak dit voor je presentatie, college of lezing duidelijk. Vraag of iedereen z’n smartphone écht weg wil leggen en zeg dat je na een half uur iedereen de kans geeft om vijf minuten te scrollen.

Ergens klinkt het een beetje treurig hé? Maar aan de andere kant zorgt het er wel voor dat de kans veel groter is dat mensen echt geconcentreerd naar je luisteren en niet tussendoor (stiekem) gaan zitten scrollen. We zijn nu eenmaal massaal verslaafd aan onze smartphone, dus dan kun je er maar beter slim mee omgaan.

Grip op je aandacht

Meer tips vind je dus in het boek ‘Grip op je aandacht’ van Stefan van der Stigchel en Lotte Elbrink. Het is een praktisch boek met leuke opdrachten die je kunt uitvoeren om erachter te komen welke tips voor jou werken.

Zeker nu veel van ons aan een nieuwe werksituatie moeten wennen is het fijn dat je weer even bewust wordt gemaakt van hoe je bepaalde zaken aanpakt op werkgebied en hoe je een situatie kunt creëren die voor jou wél werkt, waardoor je dus ook je focus sneller vindt. En wat ik heel fijn vind is dat ze benadrukken dat er geen gouden regel is voor meer focus, dat is echt voor iedereen anders. Dus pak dit boek erbij als je wil ontdekken hoe jij vaker gefocust kunt werken.

Ik ben heel benieuwd wat jou helpt om je beter te focussen? Deel je tip in een reactie hieronder!