How to

Zo maak je jouw Instagram-account privacy-proof

0

Of je nou graag vakantiekiekjes deelt, je dagelijkse maaltijd showt, of het helemaal zakelijk houdt – je privacy op Instagram is niet altijd verzekerd. Zeker als je een openbaar profiel hebt, kunnen mensen alles volgen wat je doet op het platform. Maar ook als je profiel op privé staat, zijn er nog veel stappen die je kunt nemen om te zorgen dat jouw privacy gewaarborgd wordt. Hoe zorg je ervoor dat jouw Instagram-account helemaal privacy-proof wordt? In dit artikel deel ik alle handige tips met je.

Zet je account op ‘privé’

Als je een nieuw Instagram-profiel aanmaakt, zijn alle foto’s, video’s en Stories die je plaatst automatisch zichtbaar voor iedereen. Dat betekent dus dat ook mensen die jou niet volgen, je profiel kunnen zien. Als je zelf wil kunnen bepalen wie jouw content ziet, kun je je account op ‘privé’ zetten. Je krijgt dan van nieuwe volgers een volgverzoek, die je kunt accepteren of afwijzen. Je account privé maken doe je als volgt:

 • Ga naar je profiel en klik rechtsboven op het hamburgermenu
 • Klik onderaan op ‘Instellingen’
 • Ga naar ‘Privacy’ en dan naar ‘Accountprivacy’
 • Zet ‘Privéaccount’ aan

Instagram accountprivacy instellingen.

Volgers verwijderen

Let wel op: de mensen die jouw account al volgden, kunnen nog steeds alles zien. Als je accounts uit je volgers wil verwijderen, kun je dat (op een privé óf openbaar account) doen bij je volgerslijst, door achter de naam op ‘verwijderen’ te drukken.

Als je account op privé staat, moeten anderen je een volgverzoek sturen (die jij moet goedkeuren) om jou te kunnen volgen. Als ze je niet volgen, kunnen ze alleen je naam en je profielfoto bekijken.

Van bedrijfsaccount naar persoonlijk account

Je kunt je account alleen privé maken als je een persoonlijk account hebt. Als je een bedrijfsaccount hebt, kun je dit omzetten naar een persoonlijk account met de volgende stappen:

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Klik op ‘Account’
 • Klik helemaal onderaan op ‘Overschakelen naar een persoonlijk account’

Als je dit gedaan hebt, kun je daarna overschakelen naar een privéaccount.

Pas de instellingen van je Stories aan

Naast dat je je account op privé kunt zetten, zijn er nog andere opties om je privacy op Instagram te waarborgen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan met de instellingen voor je Stories. Als je een Story plaatst, is deze op een openbaar account 24 uur lang voor iedereen zichtbaar. Dat zijn dus niet alleen jouw volgers, maar iedereen op Instagram. Zijn er mensen waarvan je niet wil dat ze je Stories zien? Dan kun je voor bepaalde personen je Story verbergen:

 • Ga weer naar ‘Instellingen’
 • Klik op ‘Privacy’ en dan op ‘Verhaal’
 • Ga naar ‘Verhaal verbergen voor’ en zoek op accounts
 • Klik achter de naam op ‘Verbergen’

Instagram stories verbergen.

Als je dit doet, geldt dit voor alle Stories die je plaatst. Ze kunnen dus geen foto’s en video’s in je Stories meer zien, maar kunnen ook niet meer naar je live video’s kijken.

Reageren op Stories

Je kunt ook zelf bepalen of mensen kunnen reageren op jouw Stories en deze kunnen delen in hun eigen story. Hiervoor ga je weer naar Privacy > Verhaal. Je kunt aangeven of je wil dat iedereen chatberichten kan sturen, alleen de mensen die jij zelf volgt, of helemaal niemand bij ‘Antwoorden op chatberichten toestaan’.

Iets naar beneden zie je het kopje ‘Delen’, waar je ‘Opnieuw delen in stories toestaan’ en ‘Delen toestaan’ aan of uit kunt zetten. Hiermee bepaal je of mensen jouw Story of Instagram-post kunnen delen in hun eigen Story, of via direct message (DM) met andere gebruikers.

Daarnaast kun je voor je Stories een lijst maken met beste vrienden. Ook dit doe je bij Privacy > Verhaal, waar je mensen kunt toevoegen aan de lijst. Nu kun je, als je een Story wil posten, klikken op het groene sterretje, waardoor alleen de mensen in deze lijst deze story kunnen zien.

De koppeling met Facebook of andere apps verwijderen

Het kan zijn dat je eerder apps zoals Facebook en Twitter hebt gekoppeld aan je Instagram-account, zodat je makkelijker je nieuwe posts kunt delen. Als je deze koppeling verwijdert, wordt er minder data uitgewisseld tussen de apps en blijft al je informatie alleen op Instagram staan. Om dit te doen ga je naar Instellingen > Account > Gekoppelde accounts. Zo kun je ook kijken welke andere apps er nog gekoppeld zijn aan je Instagram-account. Verwijder alle apps die je niet meer gebruikt.

Instagram gekoppelde accounts.

Als je altijd Stories deelt die op Instagram én Facebook te zien zijn, kun je dit ook uitzetten. Zo blijft je data dus weer in één app. Hiervoor ga je naar Instellingen > Privacy > Verhaal en klik je ‘je verhaal delen op Facebook’ uit.

Contactpersonen in Instagram

Ook kun je zorgen dat Instagram geen connectie kan maken naar je contactpersonen. Hiermee krijg je de accounts te zien van mensen waarvan je hun nummer in je telefoon hebt staan, als je bij je profiel op het hamburgermenu klikt en naar ‘Mensen ontdekken’ gaat. Om te zorgen dat dit uit staat, ga je naar Instellingen > Account > Contacten synchroniseren. Hier kun je ‘Contacten koppelen’ uitschakelen.

Mensen blokkeren

Wil je je account niet op privé zetten, maar toch zorgen dat bepaalde mensen je posts en verhalen niet kunnen zien? Dan kun je ervoor kiezen om gebruikers te blokkeren. Hiervoor ga je naar hun profiel, klik je op de drie puntjes rechts bovenin en klik je op ‘Blokkeren’.

Zij kunnen nu niks meer zien op jouw profiel. Maar bedenk wel dat een nieuw (nep)account snel gemaakt is, en iemand op deze manier de blokkering gemakkelijk kan omzeilen. Ook krijgen ze geen melding als je ze blokkeert, maar kunnen ze als ze jouw profiel bekijken wel zien dat er geen posts staan. Hierdoor kunnen ze wel afleiden dat ze geblokkeerd zijn. Dat ziet er voor hun dan zo uit:Instagram geblokkeerd.

Je kunt gebruikers ook ‘beperken’. Op deze manier wordt ongewenste interactie beperkt zonder dat je diegene hoeft te blokkeren of te ontvolgen. In plaats van dat je een DM rechtstreeks binnen krijgt, komt het nu binnen via je berichtverzoeken, waardoor de ander niet kan zien of je dit hebt gelezen of niet. Ook zien andere gebruikers het niet als deze persoon op jouw posts heeft gereageerd: alleen jij en de gebruiker zelf kunnen dit zien. Handig als iemand je lastigvalt, bijvoorbeeld.

Reacties op je post beperken

Daarnaast kun je ook bepaalde reacties op je posts beperken. Je kunt bepaalde personen, woorden of emoji’s namelijk blokkeren. Om dit te doen ga je naar Opties > Instellingen > Privacy > Opmerkingen, waar je ‘Handmatig filter’ in kunt schakelen. Zo kun je aangeven wat jij niet terug wil zien in de reacties onder je foto’s.

Maak automatisch taggen onmogelijk

Als iemand een foto plaatst waar je op staat en jou daarin tagt, komt deze op je profiel te staan. Als je naar Instellingen > Privacy > Tags gaat, kun je tags uitschakelen. Zo kunnen andere gebruikers jou niet meer in hun foto’s taggen. Ook kun je kiezen voor ‘Tags handmatig goedkeuren’, waardoor er eerst aan je gevraagd wordt of je deze foto op je profiel wil laten zien als je getagd wordt in een foto.Instagram tags

Suggesties voor vergelijkbare accounts uitschakelen

Je hebt ook vast weleens gezien dat, als je een nieuw account volgt, er nieuwe, vergelijkbare accounts aan je worden aangeraden. Als anderen nieuwe accounts volgen, kan jouw account hier ook bij zitten. Gebruikers die jou misschien niet kennen, komen zo op je account terecht. Hoe schakel je dit uit?

Dit kun je helaas niet doen op de app van Instagram, maar hiervoor moet je even naar de website. Log in op je account, en ga naar je profiel. Klik op ‘Profiel bewerken’, en dan zie je onderaan de pagina ‘Suggesties voor vergelijkbare accounts’ staan. Dit vierkantje kun je dan uitvinken. Nu kom je niet meer als suggestie bij anderen te staan.

Let op het delen van je locatie

Als je een bericht plaatst, kun je hierbij een locatie taggen. Heb je een leuk restaurantje bezocht, of ben je op het (naar jouw idee) witste strand op de wereld, en wil je dit maar al te graag delen? Dat kan, maar hou er wel rekening mee dat anderen dus kunnen zien waar je bent (en dat ze kunnen zien dat je níét thuis bent). Vind je dit geen fijn idee? Dan kun je het taggen van de locatie beter achterwege laten.

Stel tweestapsverificatie in

Om te zorgen dat hackers minder makkelijk je account in kunnen komen, kun je tweestapsverificatie inschakelen. Dit betekent dat je niet alleen inlogt met je gebruikersnaam of e-mail en wachtwoord, maar dat er bijvoorbeeld ook een sms’je met een code naar je telefoon wordt gestuurd. Om dit in te schakelen, ga je naar Instellingen > Beveiliging > Tweestapsverificatie. Zo kun je dit toevoegen als je inlogt op een nieuw apparaat om te zorgen dat je privacy gewaarborgd wordt en je account niet wordt gehackt.

Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn, maar jouw Instagram-account is nu helemaal privacy-proof. Heb jij nog meer goede tips? Deel ze dan hieronder in de reacties.