Online advertising

Adverteren op LinkedIn: til je campagnes naar een hoger niveau [5 tips]

0

Ongetwijfeld maak je gebruik van een persoonlijke LinkedIn-pagina. Het grootste zakelijke platform ter wereld, kunnen we wel stellen. Nieuwe baan hier, promotie daar… Maar maak jij al gebruik van LinkedIn als marketingkanaal? LinkedIn advertising is namelijk supergeschikt om te bouwen aan naamsbekendheid of leads te genereren.

In dit artikel geef ik je geen tips voor organische content en zal ik je ook mijn mening over jouw headline besparen, maar na het lezen van dit artikel heb jij wél 5 praktische tips om jouw LinkedIn-campagnes naar een hoger level te tillen.

Laten we eerst nog even kort stilstaan bij een paar voordelen van adverteren via LinkedIn.

Zeer specifieke targeting in B2B markt

Met 4,7 miljoen Nederlandse gebruikers is LinkedIn het grootste zakelijke platform in ons land. Gebruikers zitten op het platform voor enkel zakelijke doeleinden. En daardoor heb je ze altijd direct spot on! Je kunt targeten op bedrijfsnaam, bedrijfsgrootte, branche, functiegroep, functietitel, senioriteit, skills, groepen en nog veel meer. Kortom: de keuze is reuze.

Ruime mogelijkheden in LinkedIn advertenties

Ook de keus in advertentievormen is groot. Je kunt voor advertenties die worden vertoond in de feed kiezen uit single image ads, carrousel ads of video ads. Daarnaast is het ook mogelijk te adverteren met text ads of rechtstreeks via InMail. Als je klant al verder in de klantreis zit, kun je via LinkedIn rechtstreeks leads genereren. Dit doe je via lead gen forms. Dit zijn formulieren binnen het platform waarmee je de gewenste gegevens van je doelgroep opvraagt, voordat jij jouw waardevolle content met ze deelt. Denk bijvoorbeeld aan een e-book, whitepaper of klantcase.

Weten wat de kosten zijn voor adverteren op LinkedIn? Lees dan hier een ander artikel dat ik schreef.

5 tips voor LinkedIn advertising

Dit was natuurlijk de reden voor jou om dit blog te lezen. Dus hier komen ze.

LinkedIn-ads optimaliseren

Eigenlijk is dit een no brainer. Ik hoop namelijk echt dat elke marketeer zijn of haar ads regelmatig optimaliseert. Maar het belang ervan kan ik niet vaak genoeg benadrukken! Kies na een week looptijd bijvoorbeeld voor de bestlopende ads om je budget gerichter uit te geven, versmal je doelgroep wanneer je nog niet helemaal op de juiste plek aanwezig bent en optimaliseer je copy op basis van bijvoorbeeld de hoogste CTR.

Gematchte doelgroepen in LinkedIn Campaign Manager

Maak gebruik van gematchte doelgroepen in de LinkedIn Campaign Manager! Dit tilt je campagnes naar een hoger niveau. Het biedt je namelijk de mogelijkheid om lijsten te uploaden, lookalikes aan te maken en te retargeten. Kortom: je breidt je doelgroep uit op de plekken waar je wil zijn óf je zorgt er met deze functie voor dat jouw huidige doelgroep niet meer om je heen kan.

linkedin audience matches adverteren

Er zijn verschillende mogelijkheden voor matched audiences. Bij het uploaden van lijsten kies je bijvoorbeeld voor een lijst met leads uit je CRM of voor een lijst van interessante bedrijven die je uit een databank hebt gehaald.

Retargeting is interessant als je al eerdere campagnes hebt uitgevoerd. Hiervoor moet je een LinkedIn Pixel hebben geïnstalleerd. Zie voor meer info de volgende tip.

Tot slot is er nog de mogelijkheid voor een lookalike audience. LinkedIn maakt met deze functie een doelgroep aan die veel lijkt op een al eerder aangemaakte doelgroep. Zo boor je weer een hele nieuwe lijst aan en breid je jouw bestaande doelgroep(en) verder uit met dingen waar je zelf wellicht niet eens aan dacht.

LinkedIn-retargeting

Binnen LinkedIn heb je mogelijkheid om te retargeten op basis van drie bronnen: websiteverkeer, video-advertenties en leadgeneratieformulieren. LinkedIn verzamelt hiervoor cookies tot 365 dagen terug.

Remarketing websiteverkeer

Wil je jouw websitebezoekers nog een keer bereiken? Haal je bijvoorbeeld veel verkeer uit display advertising of Google Ads en wil je deze doelgroep opvolgen binnen LinkedIn? Dan is deze functie ideaal.

remaketing op linkedin websiteverkeer

Remarketing via video-advertenties

Heb je een toffe video-ad laten draaien? En wil je degenen die interactie hebben vertoond met jouw video graag verder door de funnel trekken? Retarget dan de personen die jouw video-advertentie hebben gezien. Je kunt kiezen voor een doelgroep op basis van welk percentage van je video ze hebben gezien.

remarketing linkedin video-advertentie

Remarketing via leadgeneratieformulieren

Heel leuk die leadgeneratieformulieren (lead gen forms), maar wat als mensen wel op je advertentie klikken en toch besluiten hun gegevens niet achter te laten? Waarschijnlijk voelen ze zich nog niet betrokken genoeg en moet je een stapje terug in de funnel. Geen probleem, want door de klikkers te retargeten kun je ze met een laagdrempeligere advertentie opnieuw benaderen.

remarketing linkedin lead gen forms

Algoritme van LinkedIn voor je laten werken

Dit is een veelvoorkomende valkuil. Een campagne kun je namelijk uitdenken tot in het meest specifieke detail, tot de dagen waarop je ads worden geserveerd aan toe. Maar LinkedIn knows best! Het algoritme is gebaseerd op het gebruik van miljoenen mensen. Dus laat dit gerust z’n werk doen. Zet goede A/B-tests op en LinkedIn bepaalt wel wat het beste werkt.

Functies, functietitels en senioriteit: maak de juiste keuze

In het begin kan het lastig zijn om de juiste targeting te bepalen. De mogelijkheden binnen LinkedIn zijn eindeloos, dus waar moet je beginnen? Wanneer je target op functietitel ben je het specifiekst. Maar hiervoor zijn de kosten ook het hoogst. Door te targeten op functie(groep) en senioriteit, pak je een bredere doelgroep en zijn de kosten dan ook lager. Afhankelijk van jouw ideale audience en jouw doelen, kun je eindeloos combineren en variëren.

Ik ben heel benieuwd wat jouw tips zijn voor adverteren op LinkedIn. En ik hoor het natuurlijk graag als je wat aan deze tips hebt gehad!