Content

Video’s bewerken met je telefoon: de 6 beste apps

0

Video’s editen met je telefoon? Geen probleem. Filmpjes inkorten, een logo toevoegen, muziekje erbij en zelfs automatisch ondertiteling: het kan allemaal met deze handige apps!

Ik edit al jaren video’s met mijn telefoon en probeer regelmatig nieuwe edit-apps. Pro-tip: gebruik meerdere apps om 1 video te maken. Ik gebruik zelf meestal 2 of 3 verschillende apps om uiteindelijk 1 video te maken. Dan doe ik bijvoorbeeld de basis-edit in Adobe Rush, en laat ik daarna de video automatisch ondertitelen met MixCaptions.

Apps voor verschillende doeleinden

Ook gebruik ik verschillende apps voor verschillende doeleinden. Zo zal ik een sfeervideo van een event snel in elkaar zetten met Quik, een interview edit ik met Adobe Rush en als ik m’n video wil opmaken voor Instagram edit ik ‘m met InShot.

Dit zijn de apps die ik momenteel het meest gebruik:

Accepteer cookies

1. Adobe Rush

Met Adobe Premiere Rush kun je op een laagdrempelige manier video’s editen. De app is beschikbaar voor iPhone- en Android-gebruikers, en de basisversie is gratis te gebruiken. Je kunt clips inkorten, tekst toevoegen en opmaken, en zelfs in verschillende lagen editen.

Dit is een hele fijne app om op een snelle manier interviews, product-video’s of videoverhalen te bewerken. Je hebt veel controle over bijvoorbeeld de grootte van de clip, en toegang tot verschillende lettertypes, animaties, clipsnelheden en effecten.

Doordat je zoveel opties hebt binnen Adobe Rush, kun je het voor allerlei doeleinden gebruiken. Het is wel handig als je van tevoren een duidelijk videoplan hebt. Het werken met verschillende tracks (lagen) maakt Adobe Rush uitermate geschikt voor verhalen, interviews en productvideo’s.

2. Quik

Deze gratis app is een leuke tegenhanger van Adobe Rush en iMovie. Met de app Quik kun je op een hele snelle en makkelijke manier een video in elkaar draaien. De app doet het namelijk voor je. Dus, heb je wat foto’s en korte video’s liggen en moet daar wat leuks uitkomen? Gooi het in Quik en de app rolt er wat leuks uit. Je hebt minder controle over tekstgrootte, audio-level en animaties/effecten, maar soms is minder opties juist beter!

Hou er rekening mee dat je in deze app niet met lagen (video in video) kunt werken. Deze app maakt een slideshow van jouw foto’s en video’s, op de maat van de muziek met leuke effecten erbij. De app is daarom uitermate geschikt voor supersnelle video’s rondom verslagen, eventvideo’s, en sfeerimpressies van een bedrijf.

3. LumaFusion

Als je een paar stappen verder wilt, kijk dan naar de app Lumafusion. Dit is een hele fijne (betaalde) app voor ervaren video-editors die op zoek zijn naar meer opties dan de apps Adobe Rush, iMovie of Kinemaster kunnen geven. De app LumaFusion komt het dichtste bij een professionele video-editor, met allerlei pro opties, zoals meer controle over audio, beeld, kleur en white balance.

Lumafusion is met name handig als je al een ervaren video-editor bent, en op zoek bent naar een app die in de buurt komt van professionele edit-software.

4. InShot

InShot is een fijne gratis app om video’s voor sociale netwerken te maken. Je kunt met Inshot namelijk heel handig tekst, emoji’s en andere leuke graphics toevoegen. Ook kun je heel snel het formaat van de video aanpassen op bijvoorbeeld verticaal of vierkant. Erg fijn voor stories.

Ik gebruik InShot zelf om opvallende balken aan de boven- en onderkant van m’n vierkante video’s te maken. InShot is uitermate geschikt voor snelle zakelijke vlogs of kennis-videos of stories.

5. Vormats

Dit is een betaalde app, voor bedrijven die een serieuze oplossing zoeken voor het veelvuldig maken van video’s binnen een bepaald format. Met Vormats kun je namelijk heel handig een plan samenstellen, je script invoeren, en met de autocue opnemen. Daarna kun je ook eventueel een logo toevoegen.

Vormats is met name handig voor bedrijven die een serieuze (betaalde) oplossing zoeken voor video series.

6. MixCaptions/Autocap

En tot slot twee apps die het ondertitelen een stuk makkelijker maken: MixCaptions voor iPhone en Autocap voor Android telefoons. Als je video helemaal af is, upload je de video in een van deze apps. De app herkent automatisch welke woorden er gesproken worden, en maakt dus zelf een script aan. Die kun je eventueel nog aanpassen, en daarna is je video (eigenlijk automatisch) ondertiteld!

Deze apps zijn handig voor iedereen die een video wil laten ondertitelen. Ze zijn gratis te gebruiken, tenzij je het logo weg wilt hebben.

Wat zijn jouw favoriete video edit-apps? Ik hoor het graag. Laat een reactie achter!