How to

Kan het allemaal wat vrolijker? Grafisch ontwerp waar je blij van wordt

0

Vind jij het tegenwoordig ook zo serieus allemaal? En wil je weten hoe je daar verandering in brengt? Bij gedragscommunicatie is het belangrijk dat je jouw boodschap niet alleen simpel, maar vooral ook aantrekkelijk over de bühne brengt. Met het juiste grafische ontwerp kun je jouw doelgroep net het extra zetje geven dat zij nodig hebben om de beoogde gedragsverandering te overwegen. Daarom deze 5 tips voor grafisch ontwerp waar je vrolijk van wordt.

De Amerikaanse ontwerper Ingrid Fetell Lee onderzocht waar mensen vrolijk van worden. Ze ontdekte dat het buitengewone geluk schuilt in alledaagse dingen. De uitkomsten van haar onderzoek geven ook inzicht in hoe je met (grafisch) ontwerp zorgt voor positieve psychologische effecten bij jouw doelgroep. Hieronder deel ik vijf belangrijke tips.

1. Gebruik sprekende kleuren

Psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat felle kleuren ons aan vrolijkheid doen denken. Dit wisten we natuurlijk eigenlijk allang, maar het is ook wel eens lekker als dingen wetenschappelijk worden aangetoond.

Wetenschappers vermoeden dat onze voorkeur voor sprekende kleuren helemaal teruggaat tot onze aapachtige voorouders. Ook zij werden vrolijk van een goed gevulde maag en lekker eten. En laat het nou net zo zijn dat de rijpste en meest suikerrijke vruchten vaak felle kleuren hebben.Sprekende kleur (oranje en geel).

2. Zorg voor symmetrie

Wanordelijkheid zorgt bij veel mensen voor een gevoel van onmacht, angst, spanning en soms zelfs depressie. Simpel gezegd houden we gewoon niet zo van rommel. Het maakt ons (onbewust) neerslachtig.

Van een harmonische omgeving of een harmonisch beeld worden we juist vrolijk. Ons brein is in het bijzonder erg gevoelig voor symmetrie. Beelden die symmetrisch zijn maken ons rustig en we bestempelen ze van nature als iets dat mooi is.
Twee bananen symmetrisch boven elkaar.

3. Werk met contrasten

Dingen die opvallen trekken onze aandacht. Daarom hebben veiligheidswaarschuwingen vaak een opvallende vormgeving. Met jouw grafisch ontwerp kun je hier jouw voordeel mee doen.

Zeker als je jouw doelgroep een positief gevoel wil geven, is het goed om met contrasten te werken. Dit trekt namelijk niet alleen de aandacht, maar maakt ons ook vrolijk. Denk aan spelende bejaarden of dansende kinderen in de stromende regen. We hebben een voorkeur voor het onverwachte. Daarom werkt een grap vaak goed. Omdat we de clou niet aan zien komen. Deze prettige kortsluiting in het brein stemt ons positief.Oude vrouw met brommerhelm en superheldencape.

4. Gebruik ronde vormen

Onze hersens geven de voorkeur aan cirkels en bollen. Niet alleen omdat we ze associëren met positiviteit, maar onbewust associëren we zelfs met veiligheid. Dit gaat terug tot onze voorouders. Scherpe voorwerpen vormden gevaar en konden voor verwondingen zorgen. Voorwerpen met ronde vormen waren simpelweg minder gevaarlijk. Tegenwoordig lokken ronde vormen speelsheid uit. Hoera dus voor polkadots, skippyballen en confetti. Ronde vormen.

5. Zet opwaartse lijnen in

Dingen die omhoog gaan associëren we met blijdschap. Denk aan een luchtballon, een boomhut of aan bloemblaadjes die meegenomen worden door de wind. Het heeft iets lichts en luchtigs. Daarom kijken we veel liever naar mondhoeken die omhoog gekruld zijn dan naar mondhoeken die naar beneden worden getrokken.

In grafisch ontwerp kun je dit inzicht slim inzetten door met opwaartse lijnen te werken. Luchtballon en confetti.

Jump for joy

En, word je al vrolijk van deze tips? We zijn benieuwd naar jouw ideeën en voorbeelden van grafisch ontwerp waar je blij van wordt! Reageer via de comments hieronder.