Online marketing

Google komt met Web Stories: maak visuele verhalen SEO-proof

0

Geen Instagram-, YouTube- of LinkedIn-story’s, maar Web Stories! Als het aan Google ligt, zien we deze nieuwe manier van content delen straks ook terug in de zoekmachine. De eerste nummer 1-posities voor deze verhaalvorm zijn al gespot. Wat zijn Google Web Stories precies, hoe maak je ze en hoe combineer je Web Stories en SEO, zodat ook jouw verhalen bovenaan verschijnen?

Als SEO’er en content specialist ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om kwalitatieve informatie (via Google) aan de man te brengen. Web Stories is zo’n nieuwe contentvorm waar ik héél blij van word. Het is van deze tijd, snel, indexeert goed, to the point en vooral: heel makkelijk om te maken!

Wat zijn Web Stories precies?

Web Stories zijn een slideshow in de vorm van tikbare content, die we nu alleen van social media kennen. Het zijn losse foto’s, video’s en/of teksten die samen een verhaal vormen op een webpagina. Door te tikken op een story ga je naar de volgende slide. In tegenstelling tot verhalen op Instagram, Snapchat en YouTube verdwijnen deze verhalen niet na verloop van tijd.

Sterker nog: informatieve verhalen hebben de potentie om bovenaan in Google te komen en zo op de lange termijn veel verkeer te trekken. Deze feature was de laatste maanden in bèta-versie beschikbaar, waardoor we al het één en ander hebben getest. Sinds vorige week is de plugin voor iedereen beschikbaar!

Voordelen van Google Web Stories

Er zijn een hoop redenen om aan de slag te gaan met Web Stories:

  1. De belangrijkste: het is supervet! Via verhalen ziet je content er een stuk aantrekkelijker uit dan via een ouderwetse webpagina. En voor mijn part ook beter dan alle online magazines die nu worden aangeboden;
  2. Het is ideale content voor smartphones: de slides zijn namelijk verticaal en werken op AMP-technologie, waardoor ze ook op telefoons supersnel laden;
  3. De verhalen zijn te embedden en daardoor te hergebruiken op meerdere pagina’s;
  4. Het is een moderne manier om content en informatie te delen met je doelgroep. Vrijwel iedereen kent het principe van verhalen al van social media en is gewend om op deze manier informatie tot zich te nemen;
  5. Verhalen op je website zijn interactief, doordat je moet klikken, luisteren en kijken. Hierdoor blijft je boodschap beter hangen bij de gebruiker;
  6. Het past in de trend van Google om resultaten weer te geven, die snel antwoord geven op een zoekvraag;
  7. De oplettende lezer had het al in de gaten: het zijn niet voor niks Google Web Stories. Dit is Google’s antwoord op de snelle content van social media. De zoekmachine heeft zelf een handige plugin voor deze contentvorm ontwikkeld, waardoor de verhalen goed indexeerbaar zijn en snel kunnen ranken in de zoekresultaten!

De eerste #1 posities in Google voor (Engelstalige) Web Stories zijn al gespot:

Web Stories 'Disqus Indexing'

Tuurlijk, dit is een hele specifieke zoekterm. Het leuke aan dit voorbeeld: het verhaal staat boven een branded (disqus.com) resultaat! Dit geeft de enorme potentie weer van deze verhalen. De content is makkelijk behapbaar en voldoet zo perfect aan de zoekintentie.

Hoe maak je deze Web Stories?

Google maakt het voor websites die op WordPress draaien heel simpel om Web Stories te maken. Ze hebben een speciale bèta-plugin ontwikkeld, waarmee je de Stories supersimpel in elkaar zet. Hoe precies? Dat kunnen we uittypen voor je, maar veel handiger is het om onze Web Story over het maken van story’s te checken!

Aan de slag met Web Stories, maar je werkt niet op WordPress?

Voor WordPress heeft Google nu een handige plugin gebouwd. Werk je niet met dit CMS, dan zijn er gelukkig andere manieren om Web Stories te maken! Hiervoor is het goed om te weten dat story’s werken via AMP-technologie. Wat betekent dat er voor elk CMS mogelijkheden zijn om aan de slag te gaan met deze visuele verhalen. Stuur dit linkje door naar je webbouwer en dan regelt ‘ie het voor je.

Hoe maak je jouw verhalen aantrekkelijk?

Net als op Instagram maak je jouw verhalen heel makkelijk dynamisch en interactief door er per slide leuke extra’s aan toe te voegen. Denk aan:

  • afbeeldingen, gifjes en zelfs video’s. Maak elke slide visueel aantrekkelijk door er de juiste visuals aan toe te voegen.
  • het combineren van tekst met audio. Wees hier voorzichtig mee, aangezien de meeste gebruikers nooit zo zijn gediend van onverwachte muziek uit hun speakers of in hun oortjes. Toch is audio een mooie toevoeging als je bijvoorbeeld extra informatie wil inspreken bij een slide.
  • animaties en interactie. Ook houd je jouw verhalen aantrekkelijk door tekst en afbeeldingen te animeren via de plugin. En zorg voor een goede vervolgstap in je laatste slide. Zo ben je de gebruikers nóg beter van dienst.

Hoe combineer je Web Stories en SEO?

Een Web Story maken betekent natuurlijk niet dat je jouw verhaal ook automatisch terugvindt bovenaan de zoekresultaatpagina’s (SERP) van de door jouw begeerde keywords. Maak je verhaal daarom SEO-proof. Google heeft een aantal tips hiervoor op een rij gezet:

  • Volledigheid. Zorg ervoor dat jouw verhaal een rond verhaal is. Met andere woorden: als jouw slideshow na 5 tikken een verkapte advertentie blijkt te zijn, ga je niet ranken. Zet dus géén links in je artikelen die verwijzen naar andere websites of apps.
  • Maximaal één affiliate link. Als je lezers wil doorverwijzen naar een marketplace, doe dat maximaal één keer per verhaal.
  • Aantal slides. Minimaal 5 slides, maximaal 30. Google adviseert hierbij tussen de 10 en 20 pagina’s aan te houden.
  • Titel lengte. Houd een maximum van 40 tekens aan.
  • Tekst. Houd maximaal 200 tekens per slide aan.
  • Video. Als je video’s gebruikt in je verhalen, zorg er dan voor dat ze rond de 15 seconden per pagina duren. En dat de video’s die je gebruikt ondertiteld zijn.
  • AMP-test. Test je verhaal in de AMP-tester van Google. Zo weet je zeker dat je verhaal goed wordt geïndexeerd.
  • Structured data (optioneel). Voeg structured data toe aan je verhaal zodat Google en andere zoekmachines beter begrijpen waar de content over gaat. Voor verhalen zijn de volgende 4 mark-ups mogelijk:

Wat leuke voorbeelden

Zien wat de mogelijkheden zijn van Web Stories? Er zijn er al een hele hoop in omloop. Check bijvoorbeeld het verhaal van:

Ik ben ervan overtuigd dat we Google Web Stories héél veel gaan terugzien in de zoekresultaten! Wil je hier ook mee aan de slag? Ik help je hier graag verder mee. 🙂