Inspiratie

De purpose-aanpak van Dopper: strijd tegen petflesjes

0

De Dopper-flesjes: handig en navulbaar, in allerlei kleuren. Als je de bedenker en eigenaar van Dopper hoort praten, lijkt het alsof zijn team er helemaal niet op uit is om deze flesjes te verkopen. Sterker nog, Merijn Everaarts heeft het niet eens over een bedrijf of product. Dopper is in zijn omschrijving een initiatief. Bedoeld om mensen is beweging te zetten, in de strijd tegen plastic afval. De flesjes dienen om inkomsten te genereren om dit doel te realiseren. Vooral door het organiseren van events die (media)aandacht trekken. Purpose pur sang dus. Dat blijkt al 10 jaar succesvol.

Merijn Everaarts - bedenker en eigenaar Dopper - Purpose

Merijn Everaats, bedenker van de Dopper, strijdt inmiddels samen met zijn 50 medewerkers tegen plastic wegwerpflesjes.

Als je een goed doel nastreeft, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een stichting op te richten en op zoek te gaan naar subsidies of sponsors. Bij Dopper hebben ze het anders aangepakt. Ze zoeken naar samenwerkingsverbanden om mensen daadwerkelijk een betekenisvolle stap te laten zetten. Partnerships met verschillende bedrijven maken de impact steeds groter. Zo kregen kopers van een elektrische BMW bijvoorbeeld een tijd lang – in plaats van de traditionele bos bloemen – gepersonaliseerde Dopper bij hun auto.

We willen niet per se meer Dopper-flesjes verkopen. Het gaat ons om bewustwording en beweging in de strijd tegen plastic afval.

Met de Rabobank loopt momenteel een actie in België. Daarbij plaatst men een reuze Dopper op een drukbezocht plein. De boodschap daarbij is: als je geen wegwerpflesjes gebruikt, spaar je milieu en geld. Dat geld kun je dan op je rekening zetten. Zo snijdt het mes aan veel kanten. Mensen die een rekening openen, maken dan kans op een gratis flesje.

Natuurlijk levert dat Dopper omzet op. Maar het belangrijkste is volgens oprichter Everaarts dat ze publiciteit genereren. Aandacht voor het plastic zwerfafval-probleem. Het geld dat hiermee wordt verdiend, dient om dat doel te realiseren: petflesjes de wereld uit.

Acceptatie eerst bij ouderen

Ik sprak Merijn op het congres van de bond van Adverteerders. Daar vertelde hij wat er in het afgelopen decennium allemaal is bereikt. Het belangrijkste blijkt de bewustwording. De boodschap vond in eerste instantie vooral gehoor bij ouderen, zo bleek uit het tweejaarlijkse merk-onderzoek. Pas later haakten de jongeren aan.

“Het is voor ons vooral belangrijk dat mensen de missie en de purpose snappen. Het is niet per se de bedoeling dat iedereen een serie hippe flesjes in alle kleuren van de regenboog koopt. Dan schieten we ons doel voorbij,” legt Merijn uit. “Daarom wordt winkelpersoneel door ons getraind. Van de Bijenkorf tot cadeaushopketen WAAR. We hebben liever dat zij goed kunnen uitleggen wat de missie is van Dopper, dan dat ze mensen een extra flesje verkopen.”

Dopper werkt intussen met 50 mensen vanuit het kantoor in Haarlem. Die zijn stuk voor stuk trots op wat er wordt bereikt. De purpose waarmee werd gestart, is onaangetast. Dopper bereikt het meest in Nederland en België. Maar ook in Duitsland komt er beweging, net als in de Verenigde Staten. Die internationale ambitie is er al een tijd.

Bij Dopper is iedereen doordrongen van het doel. Wij zijn daardoor meer doeners dan dromers.

Het is echter niet makkelijk om met het compacte team de hele wereld te bestrijken. Daarom wordt het marketing- en communicatiebudget vooral besteed aan evenementen die de aandacht trekken en daarmee free publicity opleveren. De mediakosten zijn daardoor minimaal.

Met gepaste trots vertelt hij over de positieve en ludieke acties die opvallen en vervolgens vrolijk viraal gaan: “Bij de Olympische Spelen van Rio hebben we bijvoorbeeld een project gedaan om het strand op te ruimen. Van het gevonden plastic hebben we een 9 meter lang beeld gemaakt in de vorm van een Madonna. Dat ‘beeld’ is virtueel de wereld overgegaan. Zo realiseren wij onze purpose.”

Betekenisvol Madonna-beeld

Dat iedereen binnen Dopper het betekenisvol ondernemen serieus neemt, blijkt ook uit de reactie op het voorstel om met zijn allen naar Rio te gaan om de actie kracht bij te zetten. De medewerkers gaven aan dat het geld dat hiervoor gebruikt zou moeten worden, beter kon worden besteed om het eigenlijke doel te dienen. Of om een extra gift te doen aan een van de goede doelen die worden gesteund: een Nepalese gemeenschap die aan de voet van de Himalaya leeft, voorzien van schoon drinkwater.

Zo brengt Dopper de purpose in de praktijk. Door een beeld te bouwen van plastic zwerfafval, werd tijdens de Olympische Spelen van Rio aandacht gertrokken voor de strijd tegen de pet-waterfles.

Zo brengt Dopper de purpose in de praktijk. Door een beeld te bouwen van plastic zwerfafval, werd tijdens de Olympische Spelen van Rio aandacht getrokken voor de strijd tegen petflesjes.

Verantwoord ondernemen blijft de rode draad. Tot ergernis van Everaarts zijn er nog te veel bedrijven die vooral zeggen dat ze van alles doen op dit gebied maar dat dit in de praktijk gewoon voor de bühne lijkt te zijn: “Ik ben in discussie met McDonald’s omdat die nu claimen dat ze bekers en rietjes van papier maken in plaats van plastic. Dat is echter maar een halve waarheid. Dat papier heeft een flinke plastic liner. Daarmee blijft het gewoon slecht spul. Als je het hebt over ‘doing good’, zeg ik: ‘do it good’. Anders schiet niemand er iets mee op.”

Olympische purpose

De Olympische vlam is bij Dopper na Rio overigens niet gedoofd. In 2024 in Parijs zullen er in het Olympisch dorp geen wegwerpflesjes meer worden gebruikt. Een nieuwe mijlpaal. En een reis naar Frankrijk is makkelijker te realiseren om de actie groots aan te pakken. In de tussentijd volgen de acties elkaar op. Zo is recent een ‘Wave’ gestart, waarbij bedrijven en particulieren een document kunnen ondertekenen waarin zij beloven van de petflesjes af te stappen. Inmiddels doen daaraan al meer dan 200 bedrijven 1000 individuen mee. Dat komt in de praktijk neer op een kwart miljoen minder petflesjes per jaar!

We startten recent de Wave-campagne. Die zorgt nu al voor een kwart miljoen minder petflesjes per jaar!

Moet er dan echt geen geld verdiend worden bij Dopper? Willen ze dan echt niet zoveel mogelijk flesjes verkopen? Daarover maakt de bedenker, oprichter en eigenaar zich niet al te druk: “Het gaat ons oprecht om de purpose. We willen de missie – om wegwerp-waterflesjes de wereld uit te krijgen – realiseren. Daar werken we naar toe, in olympische ‘waves’ van 4 jaar. Het is topsport maar wij zijn ook top-gemotiveerd.

“En wat het commerciële of financiële aspect betreft: wij weten dat onder bedrijven met een sterke purpose het aantal faillissementen 45% lager is dan bij bedrijven die zonder purpose werken. Alle reden dus om hieraan vast te houden. Al zal het nog wel een paar olympiades duren voordat de doelen zijn gerealiseerd. De bedrijfsvoering blijft succesvol zolang we betekenisvol zijn.”