Social media

Hoe Hogeschool Rotterdam Instagram Live inzet voor studiekiezers [+checklist]

0

Stel, je bent 17 jaar en je wil over een paar maanden starten met een nieuwe opleiding aan een hogeschool of universiteit. Maar door corona kun je geen open dagen bezoeken. Er zijn ook geen meeloopdagen of proefstudeeractiviteiten. Wat is dan belangrijk om te komen tot een goede studiekeuze? Dan wil je online in contact komen met studenten.

Studiekeuze in coronatijd

Vanuit Hogeschool Rotterdam weten we uit ervaring dat studiekiezers behoefte hebben aan direct contact met huidige studenten, om het verhaal en de ervaring over de opleiding te horen en vragen te stellen aan iemand die nu studeert. Studiekiezers zijn op zoek naar bevestiging of de opleiding of school wel bij hen past. Daarom zijn op open dagen ook altijd student-ambassadeurs van de opleiding aanwezig. Door corona zijn deze offline voorlichtingsactiviteiten weggevallen, terwijl de behoefte aan contact met peers juist groter en belangrijker is geworden. Studiekiezers zijn onzekerder geworden door de coronacrisis.

Het contact tussen student en studiekiezer kun je online op allerlei verschillende manieren faciliteren. Wij kozen naast webinars ook voor Live Q&A’s via Instagram en trokken samen met Noscura op om dit project vorm te geven. In dit artikel delen we een aantal inzichten en tips met je om Instagram Live in te zetten om in contact te komen met jongeren.

Waarom Instagram Live?

Ondanks de populariteit van TikTok en Snapchat is Instagram nog steeds een veelgebruikt medium onder jongeren. Door als organisatie actief te zijn op Instagram, kom je in de leefwereld van jongeren. Bij Hogeschool Rotterdam werkten we bij een aantal opleidingen al met student-ambassadeurs op Instagram, onder andere bij de opleiding Social Work. Tijdens corona boden meer studenten zich spontaan aan als ambassadeur. Zij wilden ook wel voorlichting geven, het liefst via Instagram. Dat kan via DM, maar live gaan biedt veel meer mogelijkheden.

Als je live gaat, heb je een groter publiek, veel attentiewaarde en promotiemogelijkheden en je kunt echt een sfeertje neerzetten. Bovendien is een livesessie interactief door de chatfunctie, maar als je geen vragen wil stellen, kun je ook gewoon lekker meekijken. Heb je de sessie gemist? Dan kun je deze achteraf bekijken via IGTV. De informatie uit je livesessie is daarmee 24/7 beschikbaar.

In vergelijking met een webinar (via bijvoorbeeld Zoom of MS Teams) is Instagram Live een laagdrempelige manier om jongeren te bereiken. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelnemen kan redelijk anoniem (camera hoeft niet aan). En de sessie vindt plaats in een medium dat de jongeren goed kennen en waar ze vertrouwd mee zijn. Dit laatste geldt ook voor de studenten die als ambassadeur de livesessie hebben gegeven. Win-win dus.

Hier hoort ook een kanttekening bij. De vrijblijvendheid (je komt in de sessie, stelt je vraag en gaat er weer uit) heeft een hoog verloop van toeschouwers tijdens de sessie tot gevolg. Daarom is het goed om zowel korte livesessies op Instagram te organiseren als webinars waarbij de opleiding meer de diepte in kan duiken.

Sessie op Instagram Live door Hogeschool Rotterdam.

Goede voorbereiding is het halve werk

Dat de student-ambassadeurs al vertrouwd waren met Instagram, neemt niet weg dat een goede voorbereiding een must is. Met veel plezier hebben we wekelijks een klein groepje studenten getraind en een bijbehorende handleiding met hen gedeeld. Door zo’n training te organiseren en de studenten online bij elkaar te roepen konden we kennis overdragen, vragen beantwoorden, twijfel wegnemen en ook de betrokkenheid bij het project vergroten.

In de training hebben we zowel aandacht besteed aan ‘hoe organiseer je een technisch goede Insta Live?’ als aan ‘wat ga je vertellen, hoe bouw je je sessie op?’. De handleiding bevatte ook een handige checklist (pdf). Hierdoor gingen de studenten zelfverzekerd hun sessie in. Iedereen had de techniek onder controle, wist wat hij/zij wilde vertellen en wist hoe om te gaan met de binnenkomende vragen. Zo ontstond er ruimte om echt contact te maken met de studiekiezer.

Maak je collega’s enthousiast

Voor Hogeschool Rotterdam was het nieuw om op zo’n grote schaal sessies via Instagram Live te organiseren. Het bleek heel belangrijk om collega’s op verschillende niveaus in de organisatie op verschillende momenten goed te informeren. Voor aanvang over het waarom, over onze aanpak en wat we van hen nodig hadden. Daarnaast hebben we gezien dat het belangrijk is om tussentijdse successen te blijven delen zodat het enthousiasme steeds breder gedeeld werd.

Ook de collega’s van het team studievoorlichting werden enthousiast en zijn actief mee gaan doen. Ze hebben zelf ook een aantal livesessies gedaan. Van hen hoorden we terug dat een Q&A via Instagram Live voor hen niet het echte gesprek met de jongere vervangt. Ze missen het kunnen doorvragen om zo tot de kern van de vraag te kunnen komen.

Bedenk dus dat Instagram Live een goed alternatief is voor een deel van het contact met jongeren, niet voor al het contact.

Twee studenten kijken naar hun mobiel op de fiets. Foto via Hogeschool Rotterdam.

Praktische tips

Naast het voorbereiden en het betrekken van collega’s, hebben we uiteindelijk het meeste geleerd door gewoon te beginnen. We delen uit onze ervaring graag een aantal praktische tips:

  • Werk in duo’s, vanuit twee accounts. Hierdoor ontstaat een dynamisch gesprek.
  • Bereid de inhoud en opbouw goed met elkaar voor. Geef een introductie, leg een lijst met onderwerpen klaar, spreek af wie wat doet, vul elkaar aan en sluit af met een mogelijkheid om achteraf vragen te stellen. Oefen dit van tevoren.
  • Zet altijd een moderator in om mogelijke trollen tijdens de livesessie te verwijderen. Dit geeft de jongeren die live gaan vertrouwen en support.
  • Laat de sessie niet te lang duren. 30 minuten werkte voor ons prima.
  • Zorg voor een goede aankondiging in je tijdlijn en story. Liefst een filmpje waarin de student zich voorstelt, met vragensticker en afteller.
  • Zorg ook voor een goede afkondiging. Bijvoorbeeld ook weer in een story, met daarin een verwijzing naar IGTV en contactmogelijkheden.
  • Als je een serie live Q&A’s gaat doen: zorg voor uniformiteit. En geef er maximaal 1 per dag om het goed aan te kunnen kondigen.
  • Maar vooral: heb vertrouwen in de jongeren en laat ze hun eigen verhaal vertellen. Alle 49 livesessies die we met studenten hebben gedaan gingen goed en waren voor ons een feestje om naar te kijken.

Benieuwd naar de livesessies? Deze kun je bekijken in de IGTV-feed van Hogeschool Rotterdam.

We zijn ook zeer benieuwd naar ervaringen van andere scholen en universiteiten. Hoe pakken jullie online voorlichting aan? Laat het ons weten in de comments.