Loopbaan

Beslissen op basis van je intuïtie [5 stappen]

0

Luisteren naar je intuïtie, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We laten ons vaak laten afleiden door allerlei randzaken. Als je er wél naar leert luisteren, dan kan dat er zomaar voor zorgen dat je verder komt in je (zakelijke) leven.

Wat is intuïtie?

Intuïtie is de manier waarop je ‘onderbewuste ik’ boodschappen doorgeeft aan je ‘bewuste, denkende ik’. Voor mij is het dat onderbuikgevoel dat maakt dat je soms al een antwoord weet, zonder dat je er goed over een bepaalde situatie hebt nagedacht.

We hebben het allemaal, het is alleen bij velen niet goed ontwikkeld en wordt vaak onderdrukt door de ‘eisen’ die de samenleving aan ons stelt. In zijn boek Zakendoen op gevoel (affiliate) legt Marcel Adriaanse uit hoe je je intuïtie sterker maakt en hoe die jou én de ander (zakelijk) verder brengt.

Intuïtieve analyse

Iedere dag maak je veel beslissingen. Ik vind dat vaak best lastig, want maak ik wel de juiste keuze? Heb ik echt alle pros en cons tegen elkaar afgewogen? Is er toch iemand die ik nog om een mening had moeten vragen?

En voor ik het weet, blijf ik twijfelen, stel ik iets uit of zeg ik maar ‘ja’, omdat ik dan niets afwijs. Door intuïtief te analyseren voorkom je dit soort situaties en leer je luisteren naar dat onderbuikgevoel. Volgens Adriaanse kun je zo’n analyse in 5 stappen maken.

1. Emoties in balans

Emoties zorgen dat je wordt afgeleid en niet neutraal kunt denken. Als iemand veel te laat op een afspraak komt, dan ben je al geïrriteerd voor het gesprek begint. Grote kans dat je het verhaal van die persoon al niet interessant vindt voor er één woord is gezegd.

Als een collega altijd koffie voor je haalt en heel geïnteresseerd vraagt naar hoe het met je kat is, dan is de kans groot dat jij best eens een vervelend klusje voor hem of haar wil opknappen. Dus zorg dat je eerst rustig bent voor je verder gaat met stap 2 tot 5.

2. Bepaal je hogere doel

Kijk naar de vraag achter de vraag. Adriaanse geeft dit in zijn boek als voorbeeld: stel dat je droomt van een huis met een woonkeuken. Je vindt een huis dat aan al je eisen voldoet, maar de vraagprijs is te hoog. Je hebt nu het gevoel dat de verkoper er een slaatje uit probeert te slaan. Veel mensen gaan dit niet doen. Maar moet je dan alleen kijken naar de cijfers en statistieken? Het huis kopen zorgt wel dat jij jouw hogere doel haalt: een huis met woonkeuken.

Ondanks dat voor mij een huis met woonkeuken in deze tijd niet haalbaar is, herken ik de situatie wel en ik denk jij ook. Je maakt een beslissing op basis van wat je denkt dat verstandig is. Maar waarvan je onderbuik toch even pijn doet, omdat je het eigenlijk diep van binnen anders voelt.

De laatste keer dat ik wel naar mijn onderbuikgevoel luisterde, was toen ik wegging bij een werkgever die extreem goed betaalde. Ik nam een baan aan die dat veel minder deed. Op basis van de cijfers en statistieken had ik het niet moeten doen. Maar die baan zorgde er wel voor dat ik veel minder gestrest was, veel meer tijd had voor leuke dingen en rust kreeg om eens goed na te denken wat ik verder wilde. Het was het zeker waard. Wanneer maakte jij voor het laatst een beslissing op basis van je intuïtie?

3. Analyseer vanuit win-win

Stel jouw favoriete collega zegt zijn of haar baan op. Dat vind je ontzettend jammer en je bent nu geneigd om heel erg op je collega te gaan inpraten. Dat kun je doen, maar je kunt ook die collega feliciteren met de nieuwe baan en er verder geen oordeel over hebben. Als iemand diep van binnen twijfelt, dan gaat de intuïtie vanzelf zijn werk doen. Jij kunt dat niet sturen. Iemand kan besluiten toch te blijven of iemand gaat weg met een fijn gevoel, omdat de nieuwe baan gegund werd door alle collega’s.

Intuïtie

Belangrijk om te analyseren vanuit een win-win gedachte is door regelmatig kennis van buiten te halen. Lukt het bijvoorbeeld niet goed om de verkoopdoelen te halen? Nodig een paar klanten uit en vraag wat maakte dat zij wel in zee zijn gegaan met jouw organisatie. Verder noemt Adriaanse ook het schatgraven in woorden. Door te letten op kleine signalen van de ander, denk aan bepaalde woorden, zoals ‘opzich wel’ of het optrekken van wenkbrauwen, krijg je een beter begrip van hoe de situatie écht in elkaar zit en kun je dus ook beter analyseren.

4. Distilleer de hoofdlijnen

Je bent nu je emoties de baas, hebt je hogere doel helder en je hebt vanuit een win-wingedachte informatie verzameld en geanalyseerd. Nu wordt het tijd om de hoofdlijnen de distilleren.

Adriaanse raadt aan om dit op papier te doen, omdat het voorkomt dat je over alles blijft nadenken. Door je bevindingen op te schrijven, kun je hoofd- en bijzaken makkelijker scheiden: wat is echt belangrijk? Je kunt dit op veel manieren doen, hieronder drie suggesties:

  • een brief schrijven aan jezelf
  • een mindmap maken
  • de why, how, what van managementgoeroe Simon Sinek uitwerken

5. Stapel op je zolderkamer

Nu is het tijd om je intuïtie tot leven te laten komen. Eerder in zijn boek beschrijft Adriaanse dat je een (denkbeeldige) plek voor jezelf moet creëren om te mijmeren, vandaar de referentie naar de zolderkamer. Dit stapelen op je zolderkamer kan voor iedereen dus anders zijn. Misschien wil je in je eentje een lange wandeling maken, mediteren of misschien ben jij net als ik één van die mensen die de meest briljante ingevingen onder de douche krijgt. Het is belangrijk dat je dit ‘stapelen’ alleen doet.

Dit is dus een handig stappenplan voor mensen die veel keuzestress ervaren. Als je leert vertrouwen op je intuïtie, dan kun je situaties heel efficiënt aanpakken en doorgronden om tot de voor jouw juiste beslissingen te komen.

Zakendoen op gevoel

Adriaanse legt in zijn boek het intuïtie-model uit en laat zien hoe intuïtie je zakelijk verder brengt. Ondanks dat het misschien zweverig klinkt, is het boek dat helemaal niet. Het is heel praktisch en heeft mij in ieder geval aan het denken gezet. Ik wil heel graag naar mijn intuïtie luisteren, maar laat de cijfers en statistieken toch nog weleens winnen.

Adriaanse vindt dat we allemaal (uiteraard) ons denkvermogen moeten inzetten, maar vooral ook veel meer moeten leren vertrouwen op ons gevoel. Dat ben ik volledig met hem eens en dit is dan ook een aanrader voor iedere professional die zijn of haar intuïtie sterker wil maken en er beter naar wil leren luisteren. Met als gevolg: meer (zakelijk) succes.