Data analytics

Update voor Google Analytics & Google Tag Manager: wat betekent dit voor jou?

0

Google Analytics 4 is in de markt gezet als een verbeterde versie van de analytics-tool. Ook Google Tag Manager is geüpdatet, waarbij vooral de preview mode is aangepast. In dit artikel ga ik verder in op het belang van nieuwe functionaliteiten van GA4, de GTM-update, én wat dit betekent voor jou als gebruiker.

In augustus 2019 kondigde Google een nieuwe property aan voor Google Analytics, de App + Web Property. Met deze nieuwe property geeft Google de gebruiker meer analyse-mogelijkheden zodat het hele analytics-pakket beter aansluit op verschillende behoeften van de gebruikers. In oktober 2020 heeft Google ervoor gekozen om App + Web te re-branden naar Google Analytics 4 (GA4). App + Web werd vooral ingestoken als een nieuwe soort property. De huidige update is in de markt gezet als de nieuwe, verbeterde versie van Google Analytics..

Meer data voor een uitgebreidere customer journey

Het in kaart brengen van de verschillende stappen van de customer journey is voor de meeste marketeers een van de belangrijkste taken. Waar de customer journey vroeger nog een lineair proces was, is die tegenwoordig veel dynamischer en gefragmenteerd. Doordat consumenten online toegang hebben tot zo ongeveer alle informatie over producten waarin zij geïnteresseerd zijn, is het aantal touchpoints over de afgelopen jaren flink gestegen. Uit een analyse van interne data bij Google is gebleken dat een journey voor het leasen van een auto tegenwoordig uit meer dan 900 touchpoints kan bestaan. Buiten de langere en complexere journeys zijn deze ook veel vaker cross-device (75%) vergeleken met vroeger.

Daarnaast krijgt verantwoorde dataverzameling en privacy van de gebruiker online een steeds grotere rol. Dat maakt het lastiger om een compleet beeld van de klant te krijgen. Om Analytics relevant te houden ligt er een grote verantwoordelijkheid voor Google om mee te gaan met de markt. Google geeft antwoord op bovenstaande trends met de nieuwe mogelijkheden van de App + Web Property. Door de rebranding naar Google Analytics 4 maakt Google ook meteen duidelijk dat dit de nieuwe Analytics wordt die iedereen moet gaan gebruiken. Ik neem je eerst mee in een aantal nieuwe features van GA4.

Customer journey voor het kopen van een auto.

Event-tracking zonder implementatie van tags, ook cross-device

Google stapt af van het meten van sessies en legt de focus op events. Zo maakt het een toekomstbestendige (en vooral privacy-gerichte) dataverzameling mogelijk. Deze manier van meten is nieuw voor websites, maar werd al gebruikt voor mobiele apps met Google Firebase. Door acties op een website als events te meten, wordt het tracken ervan een stuk eenvoudiger. Zo heeft Google met de implementatie van GA4 een grote hoeveelheid automatische events geïmplementeerd die je voorheen allemaal in GTM moest instellen. In GA4 worden deze events automatisch verzameld met de basis-sitetag. Denk hierbij aan events zoals zoekopdrachten, downloads, scroll-diepte en video-engagement. Een ander groot voordeel van deze nieuwe manier van meten in GA4 is dat cross-platform/cross-device metingen ook mogelijk worden. Hiermee is het weer beter mogelijk om de langere en complexere customer journeys weer beter in kaart te brengen.

Gebruik van de krachtige algoritmes van Google

In GA4 komt meer focus op de machinelearning-algoritmes van Google. Hiermee krijg je als gebruiker toegang tot automatisch gegenereerde rapporten en inzichten die veel relevanter zijn. Door het gebruik van algoritmes kan Google voorspellingen doen op basis van de binnenkomende data. Denk hierbij aan een voorspelling van wat de resultaten van een bepaalde campagne gaan zijn, de voorspelde churn-rates per kanaal of de potentiële inkomsten over verschillende segmentaties van je doelgroep. Deze zogenaamde predictive audiences gaan een grotere rol spelen binnen GA4. Google legt ook meer focus op de integratie tussen deze data in Analytics en Google Ads. Zo helpt het jou als marketeer verder de juiste doelgroep te benaderen. Deze predictive audiences zijn een eerste kijkje in de keuken van de voorspellende algoritmes van Google. Ik ben heel benieuwd wat er de komende tijd nog meer onze kant op gaat komen!

Google heeft in een verklaring aangegeven dat ze in de toekomst veel afhankelijker zullen worden van deze voorspellingen. Met dit soort voorspellende algoritmes willen ze anticiperen op toekomstige ‘data-gaps’ als gevolg van de uitfasering van third-party cookies. En op een potentiële toekomst zonder cookies waarin de focus meer op voorspellende analyses zal komen te liggen, en minder op een complete dataverzameling.

 

Suggested audiences.

 

‘Future-proof’ Google Tag Manager (GTM)

Google heeft afgelopen maand ook GTM voorzien van een nieuw likje verf. Vooral de interface en het gebruik van de debugger en preview-mode is op de schop gegaan. Ook dit heeft te maken met de uitfasering van third-party cookies waar de debugger voorheen gebruik van maakte. De nieuwe debugger in Tag Assistant werkt met first-party cookies waardoor het gebruik betrouwbaarder wordt. Daarnaast heeft Google ook een aantal functionaliteiten toegevoegd die het werken met GTM en de preview mode een stuk handiger maken.

Nieuwe interface

Het eerste wat opvalt is de nieuwe interface van de preview mode in Google Tag Assistant. Als je de preview mode start vanuit GTM zoals je gewend bent, opent er een nieuw Tag Assistant tabblad voor de nieuwe preview mode. Om deze te starten voer je de link in die je wil ‘previewen’. Daarna krijg je een scherm dat lijkt op het ‘oude’ preview-panel. Dit maakt de debugger een stuk overzichtelijker en geschikter voor gebruik op mobiele apparaten.

Twee nieuwe functionaliteiten

Buiten de voordelen van een nieuwe interface heeft Google met deze update een tweede handige functionaliteiten toegevoegd. Onderstaande afbeelding uit de nieuwe debugger laat zien dat het vanaf nu mogelijk is om een overzicht van tags te hebben van verschillende pagina’s zonder het gebruik van allerlei extensies. Als je de Tag Assistant-extensie in je browser gebruikt, dan kan de nieuwe debugger zelfs je tags over verschillende browser-windows bij houden.

 

Google Tag Manager

Starten met GA4

Waar de update van GTM automatisch verloopt en je deze meteen kunt gebruiken, is dit niet het geval voor GA4. Zoals ik eerder schreef is dit een nieuwe property, zonder data. Het loont om deze property dus snel aan te maken! Ik raad je aan om een nieuwe GA4 property te installeren naast je bestaande property, een zogenaamde parallelle setup. Zo zorg je ervoor dat je toegang blijft behouden tot je bestaande rapporten in je Universal Analytics property terwijl de nieuwe GA4 property zich vult met data.

Binnen Analytics vindt je onder de Admin > Property de knop ‘Upgrade to GA4’. Hou er rekening mee dat GA4 niet meer met de bekende UA tracking ID (UA-XXXXXX-X) werkt, maar met een nieuw format (G-XXXXXXXXXX’). Om de upgrade definitief te maken moet je de nieuwe tracking code ook implementeren in de broncode van je website of via GTM. Google Tag Manager heeft hiervoor een nieuw type tag ontwikkeld, de GA4 Configuration tag.

 

GA4 upgrade

Analytics 4 configuration

 

Houd er rekening mee dat opties voor (permanente) filters voorlopig vooral beperkt zijn tot het filteren van intern verkeer. De verwachting is wel dat er op korte termijn meer filters  worden toegevoegd.

Na deze stappen ben je up and running om aan de slag te gaan met alle nieuwe features in GA4 en je bezoekersdata op een nieuwe manier te analyseren.