Schrijven

Lees dit artikel over een call-to-action die werkt

0

Wow. Meta. Zag je het? Die titel! Dat was dus een call-to-action. ‘Lees dit artikel over een call-to-action die werkt’. Vandaag wil ik het met je hebben over een onderdeel van al je commerciële teksten dat je zoveel meer inschrijvingen, boekingen en omzet gaat opleveren: de call-to-action, oftwel: CTA.

Waar we het over hebben?

Je hebt het al tig keer gezien. Op websites, in kranten en ook op tv.

Bestel vandaag dit mooie wijnpakket!

Kijk vanavond naar Klem! (sowieso goeie tip)

Download m’n e-boek ‘Zo Manipuleer Je Mensen Waar Ze Bij Staan’.

Een oproep tot actie dus, om mensen aan te sporen. Of zoals ik het liever zeg: ‘om te inspireren’ om actie te ondernemen.

In dit artikel heb ik het vooral over het gebruik van de call-to-action op de website.

Vertel wat de volgende stap is

Als er mensen op je website zijn – potentieel geïnteresseerden dus – dan weet jij vast heel goed wat je wil dat ze doen.

Ze lezen je homepage, je verkooppagina of je blog en dan wil je daarna dat ze iets kopen, natuurlijk. Maar soms wil je dat ze een blog bezoeken, of dat ze gegevens achterlaten of iets downloaden. Of, dat kan ook, dat ze met je linken op een van de sociale netwerken.

Verreweg de meeste mensen komen niet zelf op het idee om die volgende stap te zetten en dus moet je het ze vertellen. Dat doe je met een call-to-action.

Uitstelmodus

Veel bezoekers hebben op dit moment een latente behoefte aan jouw diensten, je hulp, of je producten. De irritatie over het probleem dat zij hebben en dat jij oplost is nog niet groot genoeg om er ook 3000 euro aan te spenderen. Of ze vinden het nog te confronterend. Te veel gedoe. Ze zitten gewoon enorm in de uitstelmodus.

Je weet zelf hoe dat gaat. Pas als je echt niet meer verder kunt lopen, als je knallende koppijn hebt, je partner en je kinderen met koffers bij de deur staan met de mededeling: ‘En we komen nooit meer terug’ (in koor, zelfs de kleinste doet mee, net 3), begin je voorzichtig het vage vermoeden te krijgen dat er misschien iets niet helemaal in de haak is thuis. Je hebt het servies met je on-ear koptelefoon op goed weten te ontwijken de laatste maanden. Knap. Je had een heel andere definitie van ‘een bord voor je kop’ al die tijd. ‘Ja, zeg, houd dan ook op met gooien, ik zie inderdaad steeds allerlei borden voor mijn kop, wat kost dat eigenlijk?’

Ontkenningsfase

Of je bijna-klanten zitten nog in de ontkenningsfase. ‘Ja, ik heb wel gedoe met mijn mails en alle binnenkomende berichten, maar ik ga morgen gewoon even een uurtje aan de slag om ‘t ergste weg te werken. Het valt wel mee! Ik red me wel!’ Terwijl ze ondertussen tollen op de benen.

De mensen die in de verte dus wel weten dat ze een probleem hebben, help je door een call-to-action aan ‘t eind van de pagina te zetten. ‘Download nu het e-boek “Zo Stop Je Met Schreeuwen Tegen Je Partner Door Je Mailbox Altijd Opgeruimd Te Houden”.’

Zeker bij een lang blog bijvoorbeeld, waar mensen dus de tijd voor hebben genomen (mensen dus die echt wel geïnteresseerd zijn in je verhaal), is het slim om aan ‘t eind hen op te roepen om zich in te schrijven voor je maillijst (waar je nog meer inspiratie gaat geven).

En ook aan ‘t eind van je verkooppagina vertel je mensen wat ze moeten doen: bellen / mailen / meteen hun creditcard pakken.

Buy now-knop op scherm.

Kenmerken van een call-to-action

Een belangrijk kenmerk van een call-to-action is dat het met een werkwoord begint:

Schrijf je in.

Download nu het e-boek!

Koop nu.

Iemand anders schreef eens: ‘Superkinky: mensen willen een instructie op je website.’

Dus niet: ‘Wil je meer weten over dit onderwerp, dan kun je me altijd even een mailtje sturen!’

Wel: ‘Meer weten? Stuur me direct een mail.’

Het woordje ‘direct’ is een belangrijk woord in deze call-to-action. Je kunt ook woorden gebruiken als ‘meteen’ ‘nu’ of ‘vandaag’.

Boek vandaag nog jouw coachingssessie!

Dat maakt de call-to-action dwingender en actiever, urgenter.

Variaties voor een lekkere tone-of-voice

Een fijne variatie op je cta’s zorgt dat je ook nog steeds – net als de rest van je site! – lekker, swingend en – waarom ook niet – sexy klinkt.

Want die had je al toch? Een pakkende stijl, die ook jouw vrolijke kant laat zien?

In plaats van ‘Schrijf je in’ kun je ook schrijven:

Ja, dit klinkt goed, ik schrijf me in.

Je praat dan vanuit die lezer, je schrijft wat hij of zij denkt!

Ja, ik wil deze training volgen!

En die tekst is dan bijvoorbeeld een button of in elk geval een klikbare link.

Je kunt hier eindeloos op variëren, waarbij je als altijd 2 dingen het beste onthoudt:

  1. Je mag klinken zoals jij wil. Is het bijvoorbeeld gangbaar in jouw financiële bubbel om deftig te klinken, maar voel je al tijden de behoefte om dat anders te doen? Doe het. Dit is het moment. Go. Het leven is te kort om te doen wat anderen zogenaamd van je verwachten.
  2. Daarnaast vraag je je elke keer weer af: ‘Wie wil ik aantrekken en wat is dan zijn of haar stijl?’ In een ideale wereld ben jij compleet jezelf, heb je een vibe op je site die bij je past én matcht dat bij wie jij echt wil bereiken.

Als je die twee antwoorden hebt, dan kun je doen wat je wil.

En dan nu de magische call-to-action van dit artikel. Deel hieronder nu je reactie: wat vond je dé tip van dit artikel?

Afbeelding header door Jessica Ticozzelli op Pexels.