Loopbaan

Zo win je je motivatie terug: werk aan je groeimindset [4 stappen]

0

Heb jij het gevoel dat je stilstaat op professioneel vlak? In onzekere tijden durven we vaak  geen stappen te zetten, want moet je niet dankbaar zijn dat je nog werk hebt? Een vast contract ga je nu toch niet opgeven? Of het risico dat je eigen bedrijf flopt, daar moet je nu zeker niet aan denken. Zet jezelf weer in beweging door je groeimindset te activeren en aan de slag te gaan met je dromen!

Wat is een mindset?

Voor we naar de stappen gaan, wil ik je eerst nog even meenemen in wat een mindset eigenlijk is. De term staat voor de overtuiging die mensen hebben over hun intelligentie, kwaliteiten, talenten en de veranderbaarheid daarvan. Professor Carol Dweck ontdekte dat een vaste of statische mindset ontwikkelingen belemmerde. Een groeimindset zorgde juist voor motivatie, doorzettingsvermogen en een passie voor ontwikkeling en leren. Maar hoe activeer je jouw groeimindset?

Groeimindset activeren

Je activeert je groeimindset door te geloven dat de capaciteiten van een mens niet vaststaan en te ontwikkelen zijn. Als je daar voor openstaat kun je aan de slag met het activeren van je eigen groeimindset en dat doe je door stil te staan bij je dromen.

Dromen zijn hele goede ervaringen om jezelf te stimuleren om na te denken over waar je heen wil. Wat wil je graag bereiken? En wat heb je daarvoor nodig?

mindsetgrow, weg naar succes

Leren dromen

Als kind doen we niets anders dan dromen. Helaas wordt dromen naarmate we volwassen worden steeds moeilijker. Simpelweg, omdat we met meer dingen rekening gaan houden. Denk aan een partner, kinderen, werk, hypotheek enzovoort.

Hoe zorg je ervoor dat je toch weer na gaat denken over je eigen dromen? Zodat je uiteindelijk je weer bezig gaat houden met de dingen waar je energie van krijgt. Moet je dan toch weer gaan studeren? Of ga je dan liever aan de slag als zelfstandig ondernemer? Om een begin te maken met het realiseren van je dromen heb ik een paar stappen voor je uitgeschreven.

Stap 1. Schrijf je dromen op

Wat droom je eigenlijk? Maak jouw dromen concreet door ze op te schrijven. Kleine of grote dromen, dat maakt niet uit. Je hoeft nu niet na te denken over de haalbaarheid. Je zult ook zien dat wanneer je de eerste droom opgeschreven hebt er vanzelf meer dromen volgen. Zet je mindset op dromen en probeer er eens vijf op te schrijven.

Let op dat je jouw dromen positief formuleert, want met de negatieve beschrijving kan jouw brein niet zoveel. Dan gaat de focus vooral naar dat wat je niet wil. Bijvoorbeeld als je voor jezelf wil beginnen, dan helpt het niet om op te schrijven dat je niet meer voor een baas wil werken. Formuleer deze droom bijvoorbeeld als ‘Ik wil een eigen bedrijf oprichten en helemaal zelf kunnen beslissen voor wie ik werk en wanneer ik dat wil doen’.

Stap 2. Concretiseer je dromen

Wat kun je nu met die lijst? Hoe groot is de kans dat die dromen uit gaan komen? Dat gaat helaas niet zomaar gebeuren. Vaak zijn dromen groot en ongrijpbaar. Maar kies nu eens één droom van jouw lijst. Bijvoorbeeld een droom die je heel graag wil realiseren.

Stel we pakken de droom dat je voor jezelf wil beginnen. Hoe zou dat eruit zien? Waar ga je werken? Voor wie? Wat zijn projecten die je zou aannemen? Hoe concreter je dat kunt beschrijven hoe beter, want van een heel concreet beeld kun je een doel maken. En doelen zijn wel haalbaar!

Stap 3. Geef betekenis aan jouw droom

Je bent sneller geneigd om hard te werken voor het realiseren van een droom als je weet waarom je het doet. Wat maakt dat je deze droom zo graag wil realiseren? Wil je meer tijd voor je gezin overhouden? Zijn er bepaalde projecten waar je heel graag aan wil werken waar je nu de kans niet voor krijgt? Of iets anders?

Schrijf de betekenis van jouw droom op en richt je dan met name op de energie die je van deze droom krijgt. Wat doet de droom met je? Hoe voelt het om hiermee bezig te zijn? Dit doe je om het gevoel te ankeren, zodat je in jouw hele lijf voelt hoe het is om deze droom na te jagen.

Om te zorgen dat je niet meer vergeet waarom je met jouw droom bezig bent, kun je een e-mail aan jezelf versturen, bijvoorbeeld via FutureMe. Hiermee houd je jezelf scherp en zorg je dat je niet vergeet waarom je jouw droom najaagt.

Stap 4. Deel jouw droom op in kleine stappen

Nu je jouw droom helemaal gevisualiseerd hebt, kun je aan de slag met het opstellen van een aantal haalbare doelen. Die stappen kunnen heel klein zijn. De eerste stap voor de droom die ik hier heb besproken kan bijvoorbeeld zijn:

“Ik ga iedere maand koffiedrinken met een ondernemer om te horen hoe hij of zij is begonnen en schrijf 3 dingen op die ik heb geleerd van dat verhaal.”

Het voelt misschien heel klein, maar zo houd je het haalbaar en zorg je toch dat jouw droom steeds dichterbij komt. Het heeft geen zin om te zeggen “Ik ga een website bouwen en beginnen”, dan boycot je je eigen droom. Ik merk als coach dat het ‘boycotten’ van je eigen droom bij best wat mensen gebeurt, vaak uit angst. Dus weet dat iedere stap er één is én dat je eigen tempo goed genoeg is.

Kun je de eerste stap bedenken die je kunt zetten? Wat zou dat zijn? Misschien kun je er nu al meer bedenken.

Dromen voor een groeimindset en stappen zetten

Het belangrijkste wat ik je wil meegeven is dat het voor je werkgeluk heel belangrijk is om regelmatig stil te staan of het werk wat je doet nog is waar je mee bezig wil zijn. Krijg je nog genoeg energie van je werk?

We zijn als volwassenen vaak heel goed in het bedenken waarom we iets niet moeten doen, omdat ‘nu’ vaak niet het juiste moment is. Dat is zonde! Dus schud je groeimindset weer eens wakker. Met dit stappenplan maak jij concreet waar je de komende tijd mee bezig wil zijn om je dromen na te jagen.